Un manifest exigeix el «dret a decidir» el model de sanitat pública


Diverses organitzacions signen el document, que es mostra crític amb la sectorial de salut de l’ANC, que s’ha mostrat a favor de mantenir el model català de consorcis en el futur Estat català. Escriu a eldiario.es

Ocupació del vestíbul de l’hospital Can Ruti de Badalona. /CARMEN SECANELLA

Des que van començar les retallades pressupostàries per part de la Generalitat, la defensa de la sanitat pública ha estat – juntament amb el procés sobiranista – un tema central de l’agenda política catalana. És en aquest context que diferents moviments socials han publicat un manifest per reclamar el dret a decidir també sobre el futur de la sanitat pública catalana que resumeix les principals reivindicacions actuals.

El document – firmat entre d’altres per representants de Dempeus per la salut pública, del centre d’investigació Greds-Emconet, de l’ONG Sicom i dels editors de la revista Cafè amb Llet – reclama un sistema sanitari 100% públic. És a dir que recomana acabar amb el model específicament català dels centres concertats, on s’han concentrat en els últims anys els escàndols de corrupció i de confusió d’interessos. «La col·laboració pública-privada existent ha d’anar limitant el seu àmbit, on existeixi, fins a la seva total separació i definitiva eliminació, atenint-se mentrestant als interessos de la sanitat pública», afirmen els signants.

Helena Ris

En aquest sentit, el document és una resposta a la sectorial de sanitat de l’Assamblea Nacional de Catalunya, que va defensar recentment el model català de consorcis. De fet, aquest manifest no és la única veu en contra de la posició de l’ANC que s’ha expressat en els últims dies. Ahir el grup de sanitat de Podem Catalunya també s’hi va posar en contra, com també ho va fer el sindicat alternatiu IAC. La sectorial de sanitat de l’ANC es va presentar oficialment el mes passat al Col·legi de Metges. Va cridar l’atenció que la presentació es va fer a càrrec de la Dra. Helena Ris, directora general de la patronal Unió Catalana d’Hospitals – que tenia previament l’actual conseller Boi Ruiz al capdavant.

Els autors del manifest també exigeixen la restauració de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, que tenia fins l’any passat una personalitat jurídica i treballava així de manera independent amb una vocació interdepartamental. Una llei impulsada pel Govern la va degradar i la va colocar sota el control de la secretaria de Salut Pública del Departament de Salut.

Per altra banda, els signants s’oposen a qualsevol copagament en el sistema sanitari i advoquen per una major participació dels usuaris en la gestió de la sanitat. També reclamen que la sanitat pública permeti l’interrupció voluntària de l’embaràs.


Si vols signar el manifest pel dret a decidir la nostra sanitat, envia la teva signatura a caps@pangea.org o a dempeusperlasalut@gmail.com

Pel dret a decidir també la nostra salut i el Sistema Sanitari de Catalunya

Por el derecho a decidir también nuestra salud y el sistema sanitario de Catalunya 

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en sanidad pública y etiquetada , , , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s