MANIFEST

MANIFEST : DEMPEUS PER LA SALUT PÚBLICA

Les persones que adherim aquest document considerem que el moment present és determinant pel que fa al futur de la sanitat i la salut a Catalunya i ens pronunciem en defensa del Sistema Nacional de Salut amb tot el seu caràcter assolit: públic, universal, de qualitat, integral, solidari i d’ equitat garantida.

Considerem igualment que el seu objectiu irrenunciable és el de donar la cobertura i els serveis
adients per garantir el dret constitucional de la ciutadania a la protecció de la salut, sense cap tipus de discriminació, tampoc per a les persones immigrades, que treballen o volen a treballar, a casa nostra. La equitat i la lluita contra les desigualtats en salut ens són objectius fonamentals i necessaris.

Darrerament, des de diversos àmbits de les Administracions i empreses vinculades al sector de la salut, es vol restringir de moltes maneres l’àmbit públic. Per exemple, es reclamen noves aportacions econòmiques de la ciutadania (“copagaments”), limitació de serveis, contractacions de pòlisses d’assegurança privada i particulars, taxes, tractament mixt del finançament, generalització de pràctiques de privatització o d’ externalització. És a dir, valors de “mercat” pel damunt dels socials i polítics, i la supremacia d’ una gestió orientada per valors privats per sobre de la satisfacció dels drets democràtics, econòmics i socials.

La situació de crisi econòmica es ve a sumar al vell argument dels “límits econòmics del finançament públic”, per debilitar l’exigència dels drets i culpabilitzar la ciutadania. Es vol imposar una mena de “Pacte Apolític neutral” que obriria camí a la mercantilització de tot el sector… quan aquestes polítiques ultra-liberals estan fracassant a tot arreu.
Nosaltres, que provenim de diferents experiències, formacions, oficis i disciplines, organitzacions socials i polítiques, de diverses lluites i amplis compromisos socials, ens reafirmem en la concepció de la Salut com una categoria superior a la simple atenció en sanitat o l’absència de malaltia. Salut és aquella manera de viure, personalment i col•lectiva, autònoma, joiosa, plena, solidaria i harmònica amb un/a mateix/a, amb la resta de persones i amb l’entorn. Una definició que permet abordar el binomi salut/ malaltia des d’una visió en les seves tres dimensions : biològica, psicològica i social. Per tant ens comprometem a actuar en promoció, protecció i prevenció de la salut ,i a partir de les seves causes, dels Determinants de Salut: treball i les seves condicions, gènere, classe social, educació, estils de vida, medi ambient, urbanisme, origen, autonomia, mobilitat, etc.

Ens orientem a promoure la reflexió col•lectiva, generar debats, cercar acords des de la nostra pluralitat, manifestar públicament les nostres opinions i propostes, engrescar la mobilització social i l’acció cívica i política cap als objectius acordats. Igualment, per les característiques i composició del Grup, ens comprometem a donar a conèixer les elaboracions col•lectives i personals que tinguin interès per a la reflexió i l’acció sobre el tema. I a comprometre al màxim de persones en la defensa de la salut pública.

Alguns dels àmbits en els que inicialment ens proposem treballar són:
1.- La defensa del caràcter PÚBLIC dels sistema nacional de salut.
2.- Participació social, amb d’altres associacions que venen treballant des de fa temps en la defensa de lo públic, i grups d’ajuda.
3.- Abordatge interdisciplinari i de qualitat de patologies no suficientment reconegudes, malalties mal ateses com les mentals, les incorrectament anomenades “rares”, o les noves patologies emergents sotmeses a un tracte injust per a ser incorporades dins el sistema d’atenció sanitari i per a una cobertura econòmica i social, malgrat una prevalença i severitat inqüestionables. La recent experiència de la ILP per la Fibromiàlgia i la Síndrome de Fatiga Crònica n’és un exemple que cal acabar de reeixir.

Sense competir amb cap de les plataformes, associacions i col•lectius que coincideixen en aquests objectius, i fent una crida a la major unitat i recolzament mutu, entenem com a necessari, urgent i oportú
difondre aquesta Declaració en defensa del Sistema Públic de Salut i cridar a totes les persones que defensen el seu caràcter públic a donar-hi suport.

Barcelona, gener 2009

14 respuestas a MANIFEST

 1. antonio valero dijo:

  El proximo lunes dia 18 a las 13 h. viene el» Mas» facha, Arturo , a viladecavalls, esperamos a muchos/as cabreados/as, indignados/as y otros/as en fermos y posibles, a recibirlo como se merece y recordar que hitler tambien fue votado democraticamente.

 2. Pingback: Dempeus i units, aturarem la salvatgia i farsa de Departament i cia, i Govern! « unitspelcap

 3. Pingback: [Manifests] MANIFESTS SANITAT | acampadasbd

 4. Pingback: Blog Action Day, Dempeus i l’empoderament: #powerofwe” « Punts de Vista

 5. Pingback: Carmina Olivé: Una mirada a la fibromiàlgia des de l’infermeria | Dempeus per la salut pública

 6. Pingback: #17F DEMPEUS con la marea blanca, por la sanidad y la salud pública | Dempeus per la salut pública

 7. Pingback: #17F DEMPEUS con la marea blanca, por la sanidad y la salud pública | Boletín Informativo de la Sanidad Pública

 8. Xose Lopez de Vega dijo:

  Som del hospital de Mataró i volem signar per adherirnos al manifest, com secció sindical representants majoritaris del treballadors ( la nostre es IAC. CATAC-CTS) i tambe a titol personal de molts treballadors.
  Que hem de fer?

 9. Sara dijo:

  Estado Escuchando al dr Marti en una entrevista, donde hablaban de la sanidad catalana, del jugador que se opero en el Barnaclinic de un trasplante de hígado, el quirófano es publico, los trabajadores son públicos,las ucis son públicos, pero lo mas gordo es que los órganos son sin animo de lucro,que hay pacientes que mueren esperando su órgano que casualidad que de privada te puedan poner un órgano y encontrarlo tan rápido. Es a vergüenza por que seguro que lo hacen como marketing para Barnaclinic, por cierto el presidente de barna clinic creo que es el Dr Pique, también director del Hospital Clínico. Difrencia entre ricos/Pobres.

 10. Carlos dijo:

  4 telediarios les quedan a esta panda de depredadores

 11. Carlos dijo:

  Ni un voto para quien no firme el documento. Es una de las rayas que no se pueden pasar. Se esta a favor de la sanidad publica o se esta en contra , no hay termino medio.
  Extendamos el documento en cada hospital, cada pueblo y cada barrio. El expolio del ICS y la depredacion de los Consorcis no les puede salir gratis a CiU-ERC-Cutadans-PP-PSC.

 12. Pingback: “Que el negocio lo haga quien quiera, pero no con dinero público y menos con nuestra salud” – Publicando Sanidad

 13. Pingback: Toni Barbarà: “Que el negocio lo haga quien quiera, pero no con dinero público y menos con nuestra salud” | Dempeus per la salut pública

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s