La necessària millora de la qualitat democràtica en salut


L’amiga Olga Fernández Quiroga ens envia aquesta notícia, que reproduïm amb el nostre agraïment. I l’acompanyem  amb algunes consideracions que, a títol personal, ha publicat en el seu bloc la companya Àngels Martínez i Castells sobre la mateixa Jornada:

Tot i no poder-hi anar personalment, m’hi sentiré plenament representada pels companys i companyes que vagin en nom de Dempeus per la Salut Pública. Estic segura que la seva participació serà de qualitat i enriquirà el debat. Vist amb una certa distància, les meves consideracions anirien, de lo particular a lo general,  en aquest sentit:

participacó ciutadana1) Un exemple especialment  esforçat i que representa grans i seriosos esforços de participació per part de la ciutadania (en especial quan es tracta de col.lectius de persones malaltes) és la presentació d’Iniciatives Legislatives Populars. Pel que fa a l’àmbit de la salut, prenc com a  referent la ILP per a un millor tractament de la Fibromiàlgia i la Síndrome de la Fatiga Crònica a l’hora de valorar la qualitat democràtica caldria no sols analitzar i revisar molt a fons com l’administració i polítics en general varen rebre i tractar la iniciativa i  les persones que formen la Comissió Promotora, sinó posar els mecanismes per eliminar d’una vegada per totes, de l’Administració, comportaments prepotents i desencoratjadors… és molt difícil seguir defensant la participació política quan s’ha viscut una experiència com la de la ILP de la que parlem. Per no parlar de que la Resolució 203/VIII, votada per unanimitat en el Parlament de Catalunya,  encara està empantanada en un procés difícil de descriure (i millor potser no intentar-ho en aquest context)  desprès d’haver vençut el seu termini de compliment. En lloc de ser un estímul per afavorir i engrescar a la participació, aquesta ILP i la seva Resolució han posat de relleu  un greu dèficit democràtic entre una Conselleria que no escolta, un  Parlament que hauria de fer complir la paraula donada, i la societat que així (encara) ho espera…

mans unides2) Perquè està molt relacionada amb temes de salut, també vull fer esment, en el mateix sentit, de  l’experiència dels companys i companyes que varen presentar la ILP sobre transgènics… Tot un exemple per part dels partits majoritaris de com no s’estimula (ni tant sols es respecta) la participació popular, i com s’allunya a les persones de les institucions que haurien de representar-la. Veure, sobre els punts anteriors: Iniciatives Legislatives Populars.

3) Es difícil participar en l’àmbit de la salut com caldria quan constament la societat està essent bombardejada per «globus-sonda»  sobre co-pagaments/re-pagaments, insinuacions de culpabilització per al mal us dels serveis sanitaris de les persones més febles (jubilades, immigrades, amb malalties cròniques); quan es produeien privatitzacions encobertesmanca d’equitat en salut… i tot això sense un debat obert, transparent, i sense demanar a la ciutadania la seva opinió (segurament perquè està massa demostrat que la immensa majoria de la població prefereix, vol i dóna suport a una sanitat pública, de qualitat, d’accès garantit, i finançada a través d’un sistema públic d’impostos que hauria de ser, a més, progressiu. Veure:  El PSC i el repagament, que lesionen drets; quan s’opta cada dia més per un sistema «mixt» que no és altra cosa que afavorir amb diners públics el desenvolupament de la sanitat privada a costa de la pública.

tres monos4) I el darrer punt tindria que veure amb l’acceptació plena de la discrepància, quan aquesta s’expressa de manera articulada i respecta plenament les normes democràtiques. Tindria a veure amb la transparència en els mètodes i les actituds. I desitjo sincerament que per a la millora de la qualitat democràtica a la salut s’abandonin definitivament  pràctiques que acaben per no fer públics materials aportats, o no tractar amb peu d’igualtat  organitzacions que participen en salut des d’una visió pròpia, i defensen interessos que es poden contraposar (dissortadament!) als  d’una administració excessivament centrada en sí mateixa –i que oblida massa sovint la funció per a la que va ser creada. Recordem la dita que també un peix mort «participa» a favor de la corrent… i no cal dir que Dempeus és i pot ser moltes coses, però de cap manera una comparsa de l’administració.  Veure: DEMPEUS a la Jornada del CAPS: «Salut en Temps de Crisi» 

La salut és pública, o no serà, i la salut pública implica participació real, molta més democràcia radical (d’anar a l’arrel dels problemes per trobar les solucions), saber escoltar i posar les persones, els seus drets i les seves necessitats en salut  per davant  d’interessos partidaris o del manteniment de jerarquies mediocres que fomenten de tot, menys política democràtica i participativa en salut, és a dir, de les persones, amb les persones i per les persones.

Àngels Martínez i Castells

I desprès d’aquesta prèvia,  el comunicat que ens envia l’amiga Olga, publicat a e-Criterium, diu:

Com millorar la qualitat democràtica en l’àmbit de la salut i el sistema sanitari

El dia 4 de maig, el Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS) juntament amb la  Direcció General de Participació Ciutadana de la Generalitat de Catalunya , organitzen la jornada de debat com millorar la qualitat democràtica en l’àmbit de la salut i el sistema sanitari.

Podeu accedir al programa a la Web del CAPS i si voleu, fer la inscripció, que és gratuïta.

30 com millorar la qualitat

Parlaran el Sr. Marc Rius i el Sr. Fernando Pindado, Director  i Subdirector General de Participació Ciutadana de la Generalitat de Catalunya, el Sr. Josep Martí i jo mateixa  pel CAPS, el Sr. Amando Martin Zurro, diverses comunicacions d’experiències, explicant iniciatives ciutadanes : voluntariat, associacions d’afectats, el treball de salut comunitària, la participació dels professionals, la utilització de les TIC i també hi haurà una fila  0 en la que estaran els sindicats CCOO i UGT, les associacions ACDSP (Associació Catalana Defensa de la Salut Pública), DEMPEUS (Col·lectiu de persones en defensa del Sistema Nacional de Salut), FOCAP (Fòrum Català d’Atenció Primària, la FAVB (Federació d’associacions de veïns i veïnes de Barcelona), l’Ajuntament de Barcelona i sobretot, la gent que s’ha inscrit que és la que fa possible el diàleg i la participació.

La informació “privilegiada” que aporto (al programa estan sense definir les iniciatives ciutadanes i la fila 0) em ve donada per ser membre del grup de participació del CAPS. Encantada de compartir-la.

Olga Fernández Quiroga

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Enfermedades emergentes FM SFC SQM, Salud pública, Transgénicos y etiquetada , , , , . Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a La necessària millora de la qualitat democràtica en salut

  1. àngels dijo:

    Gràcies per reproduir-ho. Desitjo sicnerament que la Jornada sigui tot un éxit. Una abraçada

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s