Artur Mas manipula al Parlament les dades d’atenció d’urgències mèdiques a la comarca de La Selva


El nostre company i amic Albano Dante explica, en aquest artícle de la revista cafeAMBllet, com el President Mas, en la seva compareixença davant el Parlament, minimtza l’impacte del tancament nocturn d’urgències amb dades irreals errònies.
També us recomanem l’editorial de la revista (Tothom està avisat) on assenyala l’opacitat i la intolerable manipulació i engany que està exhibint el Govern de Catalunya a la seva reforma del sistema sanitari.
.
Per Albano Dante Fachin-Pozzi

Que el Govern de la Generalitat justifiqui la supressió de serveis sanitaris perquè la gent no els utilitza no és cap novetat. Des del començament de la campanya de tancament de Centres d’Atenció Primària diversos càrrecs polítics han presentat xifres que demostrarien un sobredimensionament de l’oferta. El que si és una novetat és que, per primer cop, es pot comprovar que el Govern manipula i falseja aquestes dades. I qui ho ha fet és el President de la Generalitat i el lloc escollit, el Parlament de Catalunya. A continuació farem un recorregut pel sistema utilitzat pel Govern per amagar la realitat del que està passant als serveis d’urgència de la comarca de La Selva. Una trama que -segons diverses fonts- s’està fent-se servir arreu de Catalunya.

Actuar amb nocturnitat

El tancament dels CAP de La Selva Interior va arribar sense avís. Un exemple: l’alcalde de Breda, Jordi Iglesias (CiU) es va assabentar de que el seu poble es quedava sense servei d’urgències nocturn per la premsa. A partir d’aquí l’accés a la informació sobre els tancament ha estat gairebé impossible. Quants diners s’estalvia la Generalitat amb els tancaments? Hi ha altres possibilitats de retallar? Quanta gent utilitzava el servei fins al tancament? Quants atacs de cor -per exemple- havien atès l’últim any els CAP tancats?

Callar

Davant de tots aquests interrogants, la Plataforma Units pel CAP -integrada per ciutadans dels diversos pobles que s’han quedat sense servei nocturn- va fer durant mesos diverses accions encaminades a aconseguir aquesta informació per tal de poder avaluar l’impacte que tindria el tancament del servei als seus pobles. Però l’accés a les dades és gairebé impossible: alcaldes propers al Govern, delegats del Departament de Salut, gestors dels centres i la mateixa Generalitat es van negar a donar cap dada. Davant d’això la plataforma es va posar en contacte amb el grup parlamentari d’ICV-EUiA per tal de que ells demanin les dades al Parlament ja que el Govern està obligat per llei a contestar les preguntes d’un grup parlamentari. Així la Plataforma Units pel CAP va canalitzar les seves preguntes a través d’ICV que les va presentar per escrit al Parlament.

Desinformar

Mentre les preguntes per escrit seguien els canals oficials, Artur Mas va comparèixer al Parlament i es va referir a les dades demanades per ICV. “Presenten com un gran drama -va dir Mas- el tancament d’alguns centres durant la nit. Però si mirem les dades veurem que el CAP de Breda/Hostalric, en quinze dies de setembre, va rebre, de promig, atenció telefònica una trucada al dia”. Si fem cas del President, doncs, als primers 15 dies del mes es van rebre 15 trucades. Una per dia. Però hi ha un detall que el President no passa per alt: el servei d’atenció nocturna telefònica va començar a funcionar la nit del dia 12 quan van tancar els CAP. Per tant, les 15 trucades es van produir en tres nits. D’aquesta manera, el que era ‘una trucada al dia’ es converteix en cinc trucades al dia.

Continua el President: “Atenció a domicili: No deu haver-hi res més còmode que et vingui el metge a casa. Atenció a domicili a la comarca de La Selva de l’1 al 15 de setembre: menys d’una persona cada nit… segons vostè, un gran drama…. (diu el President referint-se a ICV, el grup que feia la pregunta)… Total de serveis vitals bàsics, és a dir, que requereix la intervenció d’una ambulància: menys d’una persona al dia…” Certament, no sembla gaire activitat. Però, un altre cop, els serveis dels que parla Artur Mas només van estar actius durant 3 nits, la qual cosa vol dir que les gairebé 15 atencions de l’1 al 15 de setembre només es van fer en tres nits. Així, un altre cop, el que era una mitjana de 1 servei al dia es converteix en 5 intervencions diàries.

“Aquest és el gran drama que ho enfonsarà tot! Miri senyor Herrera -referint-se a Joan Herrera d’ICV- aquesta és la gran demagògia per crear por i alarma per treure un rendiment partidista i purament polític.

Arriben les dades

Amb número d’iniciativa 314-09223/09, el 26 d’octubre arriben les respostes per escrit a algunes de les preguntes que la Plataforma Units Pel CAP venia formulant durant mesos: el número d’intervencions als CAP en horari nocturn.

Si dies abans Artur Mas parlava de que entre els dies 1 i 15 de setembre a la zona de Breda-Hostalric hi havia hagut una mitjana de 3 intervencions per nit, el document emès pel Departament de Salut diu una cosa molt diferent: els CAP de Breda i Hostalric van atendre en aquest període una mitjana de 13,09 atencions per nit, és a dir, 10 intervencions més per dia del que Artur Mas va assegurar al Parlament.

En una nota de premsa feta pública el dia 1 de desembre el grup d’ICV afirmava que “Artur Mas va presentar dades esbiaixades que refermen la idea que les retallades no responen a una qüestió tècnica objectiva sinó a una voluntat política de deteriorar el servei de la sanitat pública en benefici d’interessos que no expliquen, manipulant les dades si cal i fent cas omís de les protestes ciutadanes”.

Per la seva banda la Plataforma Units Pel CAP es va pronunciar de manera contundent: “El President menteix en seu parlamentària amb total impunitat i aquestes dades ho demostren. No volem un president mentider!” escriuen al seu bloc i afegeixen que demanaran responsabilitats per aquests fets. “La constatació de que estem en mans de mentiders i manipuladors -conclou el comunicat- fan que cada un dels 76 dies que portem ocupant el CAP hagin valgut la pena i ens dóna forces per continuar una altres 76 dies… senyor Mas, ens veurem als tribunals!”

La resta de dades

El número de visites diàries es només una de les preguntes que ICV va presentar al Parlament a instàncies de la Plataforma Units Pel CAP. A la bateria de preguntes n’hi ha una, que encara no té resposta: de les persones que van anar al CAP durant la nit, quantes presentaven patologies en les quals una actuació ràpida és la diferència entre viure o morir? De moment no hi ha resposta però el Govern està obligat per llei a contestar. Només queda esperar.

Font: cafeAMBllet

Veieu el video amb la intervenció de Mas al Parlament:

EqmvNseE6hQ

I també el post al bloc de l’Assemblea de Breda

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Salud pública, sanidad pública y etiquetada , , , , . Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a Artur Mas manipula al Parlament les dades d’atenció d’urgències mèdiques a la comarca de La Selva

  1. Pingback: La comarca de La Selva no es rendeix | Dempeus per la salut pública

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s