‘Som lo que sembrem’ retreu que el Parlament impedeixi debatre sobre transgènics


Avui, ens trobem unes 150 persones davant del parlament de Catalunya per poder assitir al ple oes debatrà la totalitat de la nostra proposta de llei. Ens hem trobat amb el primer obstacle, no ens  deixen entrar i no podrem presenciar amb directe el moment tant esperat. El parlament de Catalunya només ens ha volgut acreditar cent persones, tot hi que sabem que ahir el parlament va acreditar 300 persones per assistir a la Llei d’educació. Ara màteix estem molt indignats amb el tracte que hem rebut per part del Parlement de Catalunya, ens hen quedat tots a fora per fer pinya, mentre el nostre company Alexis parlarà per boca de tots durant 15 minuts dins del parlament.

IMG_0157

Font: Somloquesembrem


BARCELONA, 2 (EUROPA PRESS) 

Unes 150 persones de la plataforma ‘Som lo que sembrem’ s’han manifestat avui davant del Parlament en protesta per l’aprovació de les esmenes presentades per CiU, PSC i PP a la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) contra els transgènics que ells mateixos van presentar.

mani 28 juny 2009

   Situats de primera hora davant de les portes de la cambra catalana, han rebut el president de la Generalitat, José Montilla, amb crits de ‘Salut, democràcia i bons aliments’, i el conseller ecosocialista de Medi Ambient, Francesc Baltasar, amb ‘Fets i no paraules, sortiu del Govern’, atès que ICV-EUiA sí que ha donat suport a la ILP i ha votat en contra de les esmenes a la totalitat, també la del PSC.

   Davant d’un important contingent de Mossos d’Esquadra, els manifestants portaven pancartes amb lemes com ara ‘A la nostra terra, transgènics no’, ‘L’autoritat popular adverteix que aquests partits perjudiquen greument la democràcia’, ‘Saps el que menges?’ i ‘¿105.000 firmes no tenen cap valor?’

   Amb un ordinador i un altaveu, tots han seguit la defensa que ha fet el seu representant de la ILP, Alexis Inglada, així com la intervenció dels grups parlamentaris.

   Segons han informat fonts del Parlament a Europa Press, ‘Som lo que [¡sembrem’ ha rebut 100 invitacions per seguir la defensa de la ILP des d’una sala de la cambra catalana, tot i que no les han acceptat.

   Després del debat i que la iniciativa fos rebutjada, els sis representants de la comissió promotora que sí que han seguit el ple des de dins han abandonat l’hemicicle amb crits i han sortit de l’edifici amb la boca segellada per cinta aïllant. Els manifestants han cridat consignes com ‘Visca la terra i mori el mal Govern’.

   En declaracions als periodistes, Inglada s’ha mostrat decebut, i ha assegurat que han aportat suficients arguments com perquè el Parlament «es posi les piles i es posi a treballar».

   A més, ha anunciat que pensa presentar un recurs al Contenciós Administratiu, perquè consideren que és una «burla i una vergonya» que s’hagi rebutjat un debat que sí que existeix a la societat i que ha aconseguit 105.896 firmes, i se n’hagin validat 69.043.

   Gerard Batalla, un altre dels promotors de la iniciativa i que va fer vaga de fam cinc dies, va constatar que la democràcia a Catalunya «ha tocat fons avui en un context de crisi de la participació política».

   «El Parlament ha fet el ridícul», ha dit Batalla, que ha demanat als diputats que acceptin la participació ciutadana i no facin simulacions com la d’avui. 

Font Europa Press


Iniciativa legislativa popular

PSC, CiU i PP rebutgen una ILP contra transgènics

BARCELONA, 2 (EUROPA PRESS)

PSC, CiU i PP han unit avui les forces per rebutjar la tramitació d’una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per a la prohibició del cultiu de transgènics, que sí que tenia el suport d’ERC, ICV-EUiA i Grup Mixt. La iniciativa ha recollit 105.896 firmes, i se n’han validat 69.043.

plataforma1_332   El text s’enfrontava a esmenes a la totalitat de PSC, CiU i PP, que s’han votat de manera secreta a petició d’ERC i ICV-EUiA. Alertava dels possibles riscos sanitaris i ambientals d’aquest tipus de productes, i que es declarés Catalunya territori lliure de transgènics. La proposta també demanava identificar els productes a  les etiquetes, i investigar els efectes per a la salut dels organismes, a més d’establir sancions per als infractors. Les esmenes han estat aprovades per 95 vots a favor, 35 en contra i una abstenció.

   Alexis Anglada, membre de la Plataforma ‘Som lo que Sembrem’, ha demanat als diputats que permetin el debat serè i tranquil de la iniciativa, com en molts països d’Europa. Ha lamentat que els activistes hagin estat qualificats d’antisistema i radicals, i s’ha sorprès de la gran presència policial al Parlament. «D’antisistema res. Hem utilitzat les regles del joc que vostès ens han donat», ha assenyalat.

   Ha aprofitat per acusar el Govern de deixar-se portar per interessos econòmics. «Sembla que en lloc de governar per al poble ho facin per governar les empreses», ha dit. Inglada ha assegurat que s’han sentit agredits, enganyats i manipulats, i que s’han segat oportunitats per a moltes famílies camperoles.

   També ha reprotxat al Govern que no obligui a especificar l’origen dels productes en les etiquetes: «Quin mal fa aquesta informació? Penseu com a representants del poble, no es poseu a la pell de marques comercials o empreses de biotecnologia».

   Josep Grau (CiU) ha defensat la seva esmena de tornada apuntant que es basen en el rigor tècnic, jurídic i científic, i que no hi ha cap estudi contrastat que digui que els transgènics són perillosos. Al seu torn, Joan Bertomeu (PP) ha argumentat que no es pot limitar la llibertat dels pagesos, i ha al·legat que existeix legislació europea que permet l’ús de transgènics, i que cap estudi ha certificat que són perjudicials per a la salut, sinó el contrari.

   La diputada del PSC Caterina Mieras ha indicat que la prohibició que proposa la iniciativa «no deixa de ser un intent de posar límits a l’expansió científica del coneixement i la seva aplicació pràctica». Ha vist lògic que existeixi controvèrsia, però ha demanat un debat sense demagògia o parcialitat, sinó realista, objectiu i amb rigor.

   En canvi, el diputat d’ERC Carmel Mòdol ha indicat que el Parlament «no pot donar l’esquena a aquest debat que ja forma part de la societat», al marge de la posició que cadascú tingui sobre els transgènics. De fet, ha dit que la pitjor manera de dirigir un debat és precisament no escoltant les parts.

   Francesc Pané (ICV-EUiA) ha argumentat que els diputats han estat escollits per debatre sobre el que és difícil i controvertit: «Lligar la nostra responsabilitat a demandes populars és vincular la democràcia representativa a la seva gent».

   S’ha mostrat en contra dels transgènics, i ha dit que és factible que Catalunya acabi prescindint d’uns productes que «potser no són les llavors del diable, però són diabòliques».

Font: Europa Press


Enllaços relacionats: Veure video Ernest Benach expulsa del Parlament a los representantes de Somos lo que sembramos

El maíz transgénico enfrenta a la Comisión Europea y a varios estados de la UE

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Uncategorized y etiquetada , , . Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a ‘Som lo que sembrem’ retreu que el Parlament impedeixi debatre sobre transgènics

  1. àngels dijo:

    Avui he tingut sentiments molt contradictoris: vergonya pels diputats que esgrimien arguments falsament «científcis» sobre els transgènics (vergonya i indignació, en especial, sentint la metgessa Caterina Mieras!) i solidaritat i afecte pels companys de la ILP que encomanaven la seva dignitat i la seva defensa de la terra. Comparteixo plenament el crit històric que han recuperat de «Visca la terra, mori el mal govern!»

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s