Mortalitat hospitalaria a Catalunya


Els deu hospitals de Catalunya on moren més pacients

Les clíniques Plató de Barcelona, Comarcal d’Amposta i Campdevànol suspenen en les malalties més greus.

Vista de la unitat de cures intensives d’un hospital públic / EP

Son els deu hospitals de Catalunya on moren més pacients. Els centres sanitaris que suspenen amb pitjor nota en el grup de malalties greus seleccionades per la conselleria de Salud són l’Hospital Plató de Barcelona, Comarcal d’Amposta (Tarragona) i Campdevànol (Girona).

Hospital Plató                                          12,9
Hospital Comarcal d’Amposta         12,5
Hospital de Campdevànol                  12,4
Hospital Santa Maria                            12,2
Clínica de Ponen                                     11,9
Fundació Sant Hospital                       11,1
Verge de la Cinta de Tortosa             10,9
Hospital de Cerdanya                           10,8
Centre Hospitalari Althaia                 10,7
Comarcal del Pallars de Tremp        10,1

Les estadístiques s’inclouen en l’informe de la Central de Resultats que va presentar el dimarts, 11 de juliol, l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS). Les taules pentinen 63 institucions de malalts aguts adscrites a la xarxa Siscat, la qual presta servei al Servei Català de Salut (CatSalut).

Descomptats els centres de l’ICO de tractament oncològic, el document revela que deu instal·lacions sanitàries presenten més d’un 10% de mortalitat hospitalària, superant la mitjana autonòmica (7,8%): són les tres citades més l’Hospital Santa Maria i Fundació Sant Hospital i la Clínica de Ponent de Lleida; Verge de la Cinta de Tortosa (Tarragona); Hospital de La Cerdanya (Girona); Comarcal del Pallars de Tremp (Lleida), i Centre Hospitalari Althaia de Manresa (Barcelona).

El grup d’afeccions seleccionades per Salut són la insuficiència cardíaca congestiva, l’ictus, pneumònia, fractura de fèmur, hemorràgia gastrointestinal i cirrosi hepàtica.


Infart de miocardi

Tancant el focus en l’ infart de miocardi, les dades publicades per l’agència de qualitat no penalitzen tan durament als centres sanitaris situats a les zones menys poblades de la regió.

Els que més mortalitat en ingrés presenten per aquest accident cardiovascular són l’Hospital de Mollet (15,2%), Hospital Sagrat Cor (15,2%) i Hospital Municipal de Badalona (15%), tots ells a la província de Barcelona. La mitjana de la xarxa hospitalària autonòmica se situa en el 8,8% de pacients.

Ictus

En el terreny de l’infart cerebral, són de nou les àrees rurals de Catalunya les que tenen els dispositius que pitjor puntuen.

Les morts en el moment d’ingrés a l’hospital són especialment altes a l’Hospital Comarcal del Pallars de Tremp (35,5%), Fundació Sant Hospital de Lleida i Hospital de Campdevànol de Girona.

La mitjana autonòmica de mortalitat per ictus en el moment de l’alta hospitalària és molt menor, del 12,7%.

Millora en tots els terrenys

Contra el que podria semblar, el fiscalitzador de la sanitat pública i concertada catalana –el Siscat inclou a hospitals de les dues titularidades– notifica una disminució de la mortalitat hospitalària.

Si bé les defuncions  de pacients a 30 dies es mantenen pràcticament inalterades (del 11,9% el 2011 al 12,1% el 2016), les morts en el moment de l’alta sí que han disminuït.

Així ocorre amb l’infart agut de miocardi, que ha caigut de 7,1 punts percentuals a 5,8 punts; l’infart cardíaca congestiva, que disminueix del 9,1% al 8,5%; l’ictus, que cau del 14,3% al 12,7%, i la fractura de coll de fèmur, que té una mortalitat en arribada al dispositiu d’aguts de l’4,4%, per un 5% cinc anys enrere.

Font: Crònica Global on trobareu els gràfics estadístics i els videos relacionats.

 

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en sanidad pública, sanidad privada. y etiquetada , , , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s