L’Audiència ordena investigar les morts en les llistes d’espera a la Vall d’Hebron


Fa 6 anys va nèixer la Iniciativa Penal Popular. Avui llegim aquesta notícia a LA Vanguàrdia:

L’excap de cirurgia de la Vall d’Hebron va denunciar que les retallades eren la causa de la mort dels seus pacients.

L’ Audiència de Barcelona ha ordenat que s’investigui si la mort de deu pacients del servei de cardiologia de l’hospital Vall d’Hebron estan relacionades amb les retallades econòmiques al centre sanitari i amb la seva incidència en les llistes d’espera. Si fos així, diu el tribunal, podríem estar ­davant “diversos delictes d’ho­micidi per omissió o per imprudència”.

El cirurgià de la Vall d’Hebron Manuel Galiñanes, dimarts passat. Anna Mas

Aquesta decisió és conseqüència de la denúncia presentada al seu dia per qui va ser cap del servei de cirurgia cardiovascular de l’hospital, Manuel Galiñanes, qui fa un any i mig que batalla perquè es conegui l’impacte de les re­tallades en la sanitat, especialment en les llistes d’espera. En primer lloc, el facultatiu ho va posar en coneixement de la Fiscalia, que va arxivar les diligències després de rebre un informe de l’ Institut Català de la Salut (ICS) que negava les irregularitats.

Una vegada descartada aquesta via, el doctor va presentar una ­denúncia als jutjats. El magistrat del jutjat d’instrucció número 27 va sobreseure lliurement el tema, argumentant que decidir si la ­crisi econòmica ha d’incidir o no sobre el sistema mèdic “no ha de ser objecte de control judicial”, com tampoc si “la decisió d’ajustos econòmics en la sanitat no ha determinat un empitjorament de les condicions del sistema mèdic públic”. Llavors, l’advocat de Galiñanes, José Sánchez Moreno, va presentar un recurs davant l’ Audiència de Barcelona. En una interlocutòria, el tribunal 21 ordena al jutge que obri una investigació i que indagui si les deu morts estan relacionades amb les retallades i la manipulació de les llistes d’espera en aquest servei concret.

En el seu escrit, el tribunal assenyala que no comparteix “que les decisions polítiques, de qualsevol naturalesa, no poden tenir conseqüències juridicopenals en cap cas. (…) S’haurà de realitzar el judici de rellevància penal de la conducta i del fet, cosa que obliga a examinar la conducta de l’autor, acció o omissió (…), i la possibilitat de responsabilitzar penalment” qui va decidir.

En la seva denúncia, Galiñanes deia que hi havia pacients amb malalties greus que havien de ser operats urgentment i no es va fer. La causa: les retallades, que van fer que en lloc de quinze intervencions a la setmana, només se’n fessin tres. Per amagar-ho es van modificar, segons la denúncia, les llistes d’espera del servei.

En total, esmenta deu casos entre l’agost del 2015 i el maig del 2016. Sobre això, s’aporta la dada que la Societat Espanyola de Cardiologia i la Societat Espanyola de Cirurgia Cardiovascular in­diquen que un pacient d’aquest tipus no pugui esperar la intervenció més de 90 dies, i tots els denunciats superen aquesta ­barrera, i fins i tot arriben als 140 dies. I també s’explica que un d’ells havia de passar per quiròfan el 30 de juliol del 2015, però aquell dia només es va dur a terme una operació, que no va ser la seva. Va morir l’1 d’agost. Un altre va ingressar per un infart el 5 de març del 2016; hauria d’haver ­estat operat en 72 hores; se li va donar cita per a l’11 de març i va morir el 9.

Galiñanes va informar la direcció de l’hospital d’aquestes in­cidències i es va queixar de la situació mitjançant diversos correus electrònics aportats a la denúncia pel seu lletrat, i l’ Au­diència considera que són indicis rellevants de cara a obrir una investigació. A més a més, el tribunal ordena que l’assumpte sigui revisat per un metge forense especialista del cor, que sigui “funcionari i al servei de l’adminis­tració de justícia”, i no per l’ICS, com va recollir la Fiscalia. El jutge ja ha obert una causa i ara busca aquest pèrit, que serà essencial de cara a delimitar si hi va haver responsabilitats.

Manuel Galiñanes va ser cap del servei de cardiologia del Vall d’Hebron entre el 19 d’abril del 2010 i el 2 de novembre del 2015. L’octubre del 2015 va denunciar a La Vanguardiaque dos pacients que eren atesos al seu depar­tament havien mort perquè es van alterar les llistes d’espera per les retallades. Llavors l’hospital ho va negar i va dir que aquests malalts no van estar mai en llista d’espera. Galiñanes va ser expedientat i suspès per les seves ­declaracions; l’expedient es va arxivar. Ara és un especialista més del servei.

Font: La Vanguàrdia  i també en parla : El Periodico

 

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en sanidad pública y etiquetada , , , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s