Les llistes d’espera creixen en més de 4.000 pacients en un any


El conseller de Salut, Antoni Comín. Massimiliano Minocri

El conseller de Salut, Antoni Comín. Massimiliano Minocri

Les llistes d’espera en la sanitat catalana segueixen augmentant. El sistema sanitari va tancar el 2016 amb 4.024 pacients més que el 2015 esperant per sotmetre’s a una intervenció quirúrgica. En total, el desembre del 2016, 164.828 persones estaven a la cua per entrar a un quiròfan. Encara que, això sí, els temps d’espera han disminuït. El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), David Elvira, ha justificat que l’increment del nombre de pacients es limita a operacions amb temps d’espera de referència (les demores en intervencions amb risc vital o amb temps màxim garantit han baixat) i, en qualsevol cas, l’augment de pacients en espera està vinculat a la reducció de malalts pendents d’una prova diagnòstica o una visita a l’especialista.

En termes globals, la llista d’espera quirúrgica amb 164.828 persones s’ha incrementat un 2,5% durant el primer any del conseller de Salut, Toni Comín, al capdavant del departament. En concret, l’alça es produeix especialment en la borsa que engloba un centenar d’intervencions amb un temps màxim d’espera de referència d’un any. En total, 132.621 persones esperen una intervenció d’aquest tipus, 6.247 pacients més que l’any passat. El 10% superen els 365 dies màxims d’espera estipulats com a referència pel departament.

En l’apartat que Salut ha millorat les seves xifres és en el grup de 27 intervencions amb temps màxim d’espera garantit per llei. Es tracta de la cirurgia cardíaca, els processos oncològics i les operacions de cataractes i pròtesis de genoll i de maluc. En aquest grup, també han crescut els pacients en espera per a cirurgia cardíaca (de 330 a 361), encara que tots s’operen dins dels tres mesos d’espera màxima que marca la llei. En les operacions oncològiques, els pacients en espera han passat de 1.761 a 1.756 i també tots s’operen dins del temps estipulat. En cataractes, pròtesis de maluc i genoll, els malalts que esperaven s’han reduït un 7%, passant de 32.339 a 30.075. Amb tot, 2.699 persones encara superen els sis mesos d’espera màxima que dicta la llei.

Salut ha centralitzat els esforços a reduir les cues de les llistes d’espera, especialment les que suposen la porta d’entrada al quiròfan: consultes externes i proves diagnòstiques, passos previs necessaris perquè els especialistes incorporin un pacient en la llista d’espera quirúrgica. Així, en proves mèdiques, els pacients en espera sumen 135.808, un 6,7% menys. Bona part d’aquesta rebaixa s’ha produït en els pacients que feia més de tres mesos que s’esperaven: aquest grup va disminuir un 22%, de 51.945 pacients a 40.385. La mesura de reduir la cua de les llistes ha generat, no obstant això, un lleuger increment en el temps mitjà d’espera global, de 71 a 85 dies.

En consultes externes passa una cosa semblant. Salut va baixar un 19% els pacients que esperaven una visita a l’especialista (124.695 pacients menys). La principal reducció va ser en la borsa de persones que feia més de 90 dies que s’esperaven: una reducció de 49.700 persones.

Font: El País

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en sanidad pública y etiquetada . Guarda el enlace permanente.

4 respuestas a Les llistes d’espera creixen en més de 4.000 pacients en un any

  1. Pingback: Autodefensa ante la crisis sanitaria pública en Cataluña | Dempeus per la salut pública

  2. Pingback: Autodefensa ante la crisis sanitaria pública en Cataluña | La ratera

  3. Pingback: Autodefensa ante la crisis sanitaria pública en Cataluña – Boletín Informativo de la Sanidad Pública

  4. Pingback: Autodefensa ante la crisis sanitaria pública en Cataluña | La Lamentable

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s