El Govern aprova el Projecte de llei que garanteix l’accés universal a l’assistència sanitària a tots els residents a Catalunya


Aquesta petició EXPLÍCITA va ser una de les exigències de la Marea Blanca al conseller Comín.

Ara, un cop publicada la disposició, controlarem la seva aplicació per aconseguir la universalitat sense restriccions. Lluitant avancem i fem salut.

Dimarts, 11 d’octubre de 2016

Amb l’aprovació del Projecte de llei, ja no caldrà esperar tres mesos d’empadronament per accedir a l’atenció primària i l’especialitzada
 
També eleva a rang de llei les instruccions aprovades pel Govern des del 2012 que dotaven d’assistència sanitària a diversos col·lectius que havien quedat exclosos de la cobertura pública per un decret estatal

El Govern ha aprovat avui el Projecte de llei d’accés universal a l’assistència sanitària, a càrrec del Servei Català de la Salut (CatSalut). El text estableix solemnement que totes les persones residents a Catalunya tenen dret a l’assistència sanitària pública a càrrec del CatSalut. D’aquesta manera, el Projecte restableix en el nostre territori la universalització de l’assistència sanitària de cobertura pública, amb independència de la situació administrativa dels residents a Catalunya i eliminant qualsevol desigualtat entre ells.

A més, i en el que suposa una diferència fonamental respecte al que s’exigia en instruccions dictades anteriorment pel CatSalut, aquesta normativa catalana s’eleva fins a assolir el màxim rang possible –el de llei– i elimina la necessitat de carència temporal en l’empadronament que s’exigia en instruccions anteriors. D’aquesta manera, ja no caldrà haver d’acreditar un empadronament de tres mesos per accedir a la cartera bàsica de serveis, que inclou, entre d’altres, l’atenció primària i l’especialitzada.

Amb l’aprovació d’aquest Projecte de llei el pas següent serà trametre la proposta a la cambra legislativa.

Per què és necessària la llei?

Entre d’altres motius que fan necessària aquesta llei, i a banda dels perjudicis que es poden produir en la salut de les persones, hi ha el perill per a la salut pública de la societat per deixar una part de la població sense control mèdic i l’augment de la vulnerabilitat dels col·lectius en risc d’exclusió social.

Amb tot, el Projecte ha tingut en compte les exigències organitzatives respecte al correcte accés a l’atenció i la gestió de les urgències mèdiques i la seva autenticitat; la necessitat de facilitar l’accés a l’atenció mitjançant el dispositiu assistencial adequat, i les necessitats d’atenció als col·lectius més vulnerables i l’assistència en casos greus.

L’Estatut d’autonomia de Catalunya estableix que totes les persones tenen dret a accedir en condicions d’igualtat i gratuïtat als serveis sanitaris de responsabilitat pública.

Aquesta nova Llei és també necessària perquè es tracta d’un deure moral ineludible, polític i jurídic, previst en normes internacionals com ara la Declaració Universal de Drets Humans.

El Departament de Salut, a través del seu Pla de salut 2016-2020, pretén donar resposta als principals reptes de salut que té la nostra societat, treballant per la consolidació d’un sistema sanitari amb uns principis bàsics: públic, universal, just i centrat en les persones. Aquest document prioritza l’abordatge dels determinants socials de la salut; reforça la salut pública; aposta per la recerca i la innovació, i impulsa la política del medicament. També pretén millorar el reconeixement a la tasca dels professionals i donar més qualitat a la seva participació, facilitant els lideratges professionals i els plans de desenvolupament professionals.

A més, amb aquesta nova norma s’eleva a rang de llei un dret que l’Estat va limitar el 2012 amb un decret que deixava fora de la cobertura sanitària diversos col·lectius i que el Govern no va aplicar gràcies a un conjunt d’instruccions del Servei Català de la Salut que han permès donar assistència sanitària a 137.000 persones que n’havien quedat excloses per la norma estatal. A dia d’avui, la instrucció continua vigent tot i estar recorreguda pel Govern espanyol davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

 

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en sanidad pública y etiquetada , . Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s