Et va tocar pagar l’euro per recepta? Així se’n sol·licita la devolució


Recordeu …aquell euro per recepta… Ara confessen que van ser ​40.000 les persones que ens vam negar a pagar la taxa.  I deien que eren només uns centenars… 

Però si tú vas pagar-ho, ara el pots reclamar. La periodista Jessica Mouzo Quintáns explica com fer-ho a El País.

Medicaments comprats pagant un euro per cada recepta.

Els pacients que es van veure afectats el 2012 per la taxa de l’euro per recepta —una mesura que obligava els farmacèutics a cobrar un euro per cada medicament dispensat amb recepta— encara són a temps de recuperar els diners. Tot i que aquest copagament només va ser vigent sis mesos (el gener del 2013 va ser suspès pel Tribunal Constitucional i el maig de l’any següent, declarat inconstitucional) i fins a 40.000 pacients es van negar a abonar la taxa, el Departament de Salut va assegurar que la mesura va suposar uns ingressos directes de 45,7 milions d’euros —uns sis euros per habitant— i un estalvi, a través de l’anomenat “efecte dissuasiu”, de 110 milions. Tanmateix, poc van durar els diners a les mans de Salut perquè, després que la taxa es declarés inconstitucional, el Departament va rebre més de 100.000 peticions de reemborsament i el novembre del 2015 ja havia tornat 815.914 euros als catalans afectats per la mesura.

En aquell moment, Salut es va afanar a defensar que seria més costós posar en marxa el dispositiu administratiu per tornar els diners que abonar-los. Tanmateix, va haver de claudicar davant la pressió social i l’estiu del 2014 va activar una plataforma virtual per sol·licitar la devolució del controvertit euro per recepta. En aquest enllaç l’usuari es pot descarregar un formulari que ha d’emplenar i lliurar en el centre d’atenció primària de referència o en la unitat d’atenció al client de la seva regió sanitària. Com que el sistema de receptes està informatitzat, el pacient no haurà de portar cap comprovant de compra dels fàrmacs perquè tot va quedar registrat al servidor sanitari. Una vegada comprovada l’autenticitat de la petició, Salut reintegrarà la taxa mitjançant una transferència bancària.

L’oficina virtual de devolució de l’euro per recepta no preveu una data límit per sol·licitar el reemborsament dels diners, així que la xifra de peticions, que els primers mesos ja superava les 100.000, pot continuar augmentant. La mesura tenia un límit de pagament de 61 euros per persona.

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en sanidad pública y etiquetada . Guarda el enlace permanente.

3 respuestas a Et va tocar pagar l’euro per recepta? Així se’n sol·licita la devolució

  1. Pingback: Et va tocar pagar l’euro per recepta? Així se’n sol·licita la devolució | Boletín Informativo de la Sanidad Pública

  2. poblacamps dijo:

    Logicamente el gobierno actual, en el caso que fuera un gobierno de izquierdas o como menos honrado y democrático (creo que carece de lo 1º y lo 2º son los mismos perros con diferentes collares) no debería devolver aquella «mordida» del otro gobierno burgués que nos ha estado robando sin descanso ni tregua, ¿entonces que hacer? pues restituir por los ladrones Pujoles varios, y demás gentes de CiU y demás «colegas» de otros partidos, gentes de mal vivir que se han estado apropiando de lo que nunca les perteneció, lo robado que con toda seguridad debe de estar en alguna cuenta bancaria en esas otras patrias a las que son aficionados los gobiernos mafiosos y paradójicamente nacionalistas como los padecidos, y…nosotros los que si trabajamos y ganamos el pan con nuestro sudor y que pagamos nuestros impuestos no deberíamos volver a pagar aquello que otros han robado.

  3. poblacamps dijo:

    Nunca pagué esa maldita «mordida» me negué rotundamente, es más, disfrutaba en parte reclamando mi medicina pagando solo la «mordida» del gobierno Central a la fuerza, estos otros mafiosos aparentemente enemigos de los de aquí, aunque todo sea teatro, recorría farmacias de la Ciudad, sobre todo en la parte alta y hasta tuve la ocasión de amenazar al farmacéutico que me quería cobrar el dichoso €, que si no me lo daba llamaba a la policía, ante la alternativa decidió ver lo que no veía hasta entonces en su ordenador y me dio la razón y la medicina por supuesto. También tengo que decir que la mayoría de usuarios no estaban por la labor y hubo quien me dijo que si era para reclamar a la Generalitat no estaban de acuerdo, pero sí para reclamar la «mordida del Gobierno Central. ¡Bufff!

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s