Sobre l’atenció sanitària universal a Catalunya


… Com ha estat publicat la Marea Blanca va sostenir, fa exactament una setmana, el 15 de març, una reunió de treball amb el nou Conseller de Salut, Sr. Toni Comín.

Els continguts van ser molts i extensos i n’hem fet una informació que recull la pròpia web de Marea Blanca de Catalunya:

http://www.mareablanca.cat/reunio-de-treball-de-la-marea-blanca-de-catalunya-amb-el-conseller-comin/

També alguns mitjan han fet difusió del caràcter i conclusions de la trobada . Adjuntem un audio com el twittejat per SICOM sobre unes declaracions de Toni al programa Futurs de Ràdio Terrassa:

Antoni Barbarà @ToniBarbara “L’objectiu de la Marea Blanca és abatre les polítiques neoliberals en l’àmbit de la salut”

http://www.sicom.cat/blog/futurs-1632016-refugiats-proces-a-la-banca-bce-marea-blanca-ttip-pobresa-zero/

Si heu pogut escoltar la entrevista de 10 minutets ja us podeu fer una idea molt propera.

En tot cas volem fer èmfasi en la part (escrita i oral) del final de la reunió on Marea Blanca va demanar explícitament i concreta la eliminació del període de carència de TRES mesos per tal d’accedir al Sistema sanitari per aquelles persones excloses, dites «sense papers» i tal com s’havia aprovat al PLE del Parlament sobre pobresa i emergència social

La mesura suposava al nostre entendre una retard dolorós, greu i cruel gens defensable sota cap argument de salut pública ni de simple humanitat. Se’ns va respondre que ho estudiaven i que intentarien desactivar aquest requisit burocràtic dins d’una regulació que, òbviament, confronta radicalment amb el tristament famós Reial Decret Llei del PP estatal de 16/2012, la funesta llei «Mato» sobre exclusió sanitària.

A la roda d premsa d’avui 22 de març, el departament ha anunciat que procedeix a redactar una modificació de llei que permeti aplicar atenció sanitària d’immediat a tota persona empadronada i des del mateix moment de la seva inscripció

http://www.eldiario.es/catalunyaplural/diarisanitat/Salut-mecanismes-blindar-universalitat-sanitat_6_497360269.html

NO és el desideràtum en un sector, la salut i la sanitat, tant i tant degradat, agredit, retallat, sofert i malmès…

Sabem que tindrem confrontacions de base i concepte en la confrontació i la lluita pel Sistema Nacional i Públic de Salut de la Marea versus el Sistema «mix» -neoliberal que pretén  del Govern de la Generalitat amb el seu marcat caràcter ideològic.

Aquesta reivindicació de la Marea Blanca no ha estat més que una veu més a sumar-se a les de moltes plataformes que ho reclamaven fa molt de temps: YoSí sanitat universal, Plataforma pel Dret a la Salut, PASUCAT, ADSP, recentment la PAICAM i la mateix Dempeus per la salut Pública

Tanmateix una bona notícia és una bona notícia i como no abunden és just senyalar un avenç, que ni que sigui parcial, insuficient i interpretable, no deixa de ser una passa en el sentit de promoure atencions sanitàries veritablement universals i sense exclusions. La sola manera de fer Salut Pública. I aquest pas s’està produint.

Ens queda un llarg camí, però seguirem batallant-hi. Segur !

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en sanidad pública y etiquetada , , . Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a Sobre l’atenció sanitària universal a Catalunya

  1. Pingback: Sobre l’atenció sanitària universal a Catalunya | Boletín Informativo de la Sanidad Pública

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s