Multa de 950.000 euros a quatre empreses adjudicatàries de CatSalut en temps de Padrosa


Multa de 950.000 euros a quatre empreses de rehabilitació que en el concurs públic convocat per CatSalut el 2012 es van associar il·legalment per «repartir-se el mercat» i «expulsar la competència». Segons el Tribunal Català de la Competència, Fisioteràpia, IRITEB, L’Eivax i Centre d’Accidents Laborals i Rehabilitació Gramenet (Carlg) van encarir la factura pagada pel CatSalut (és a dir, la factura pública).

Josep Maria Padrosa era l’any en què es va celebrar aquest concurs públic (el 2012) director de CatSalut, càrrec que va passar a exercir després d’abandonar l’empresa Fisioteràpia (filial de Corporació Fisiogestión). Aquesta, paradoxalment, és la companyia que rep ara la sanció major de Competència: 600.000 euros.

Tal com ha informat el diari ‘El País’, el concurs públic de rehabilitació i logopèdia (ambulatòria ia domicili) va ser, després del d’ambulàncies, la segona adjudicació del departament de Salut sota el mandat del conseller Boi Ruiz. El cost va ascendir a 203.600.000 d’euros en 10 anys, dels quals 34,7 milions (és a dir, un 17%) correponde als lots investigats.

Competència considera així que les empreses van incórrer en una «pràctica il·legal», ja que tenien «la mida i solvència sudicientes» per haver-se presentat per separat. Fer-ho les quatre juntes en una unió temporal d’empreses (UTE) no va ser «un comportament natural del mercat», sinó una decisió «per repartir-se el mercat i impedir l’entrada de competidors».

«S’ha produït una forta concentració en el sector, ja que Corporació Fisiogestión controla gran part de la prestació de serveis de rehabilitació i logopèdia contractada pel CatSalut», destaca el tribunal. De fet, en la licitació del 2006 (l’anterior) el grup va guanyar en solitari el 32% dels contractes en competició i un altre 18% integrada en UTE. El 2012, però, aquests percentatges van augmentar al 46% i el 25% del total respectivament.

SATISFACCIÓ DE LA PARS

La notícia de la multa de Josep Maria Padrosa ha estat rebuda amb satisfacció per part de la Plataforma d’Afectades per les Retallades Sanitàries (PARS), que va portar a terme fa dos anys i mig una investigació sobre les companyies del fins fa molt poc director de CatSalut (ara ho és David Elvira). L’Oficina Antifrau de Catalunya va arxivar en el seu moment el cas.

Aquest és el vídeo que mostra la investigació de la PARS.

Padrosa treu pit i amaga xifres

Font: CatalunyaPress

 

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en sanidad pública y etiquetada , , , , , . Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a Multa de 950.000 euros a quatre empreses adjudicatàries de CatSalut en temps de Padrosa

  1. Pingback: Assemblea de Sarrià - Sant Gervasi

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s