ZASCA AL ZICA I més coses al respecte


La Tuerka La Klau 26 1 16. 3 pngToni Barbarà ens explica ens els sues justs termes l’importància,  l’abast i el rera fons de la darrera epidemia anunciada per la OMS.

El nivell d’explosió mediàtic, com acostuma en aquests casos, va in crescendo. No hi ha mitjà, ni plató ni magazine que no en parli: avui el terror es diu ZYCA.

I gairebé tothom opina I fins I tot s’atreveix a recomanar a postil·lar. Des d’arguments mínimament raonables fins a coartades esperpèntiques va de retro: que les dones no s’embarassin durant uns anyets, que no viatgin a Llatinoamèrica I sobretot a Brasil, ni tan sols pels JJ.OO d’agost ni pels carnavals de Rio immediats, que en temps de disbauxa carnestoltes no es destapin masses centímetres d’epidermis (no fos cas que s’encostipin, o agafin virus, o les piquin els mosquits…). Fem provisions d’insecticides, Acoquinem-nos durant mesos pendents amb la gestació de la família  o de l’amiga,.. Resem !!  Parlem del tema I oblidem-nos dels governs I les seves plagues. Tanquem-nos a casa, no confraternitzem amb el personal, ni amb els mosquits…

Ufff ! No us sona a un evident (clar) “déjà vu “ ?

El que sabem, el que pot passar, el que es diu I el que es fa…

Roto avispaNo ens agrada, ni voldríem haver d’analitzar amb saludable escepticisme, ni proposar lectures d’ampli espectre el comportament de la OMS. Durant molts anys hem sostingut (I encara voldríem persistir) en l’autoritat científica d’aquest organisme de la salut planetària. Tanmateix tenim masses elements per, com a mínim, recelar… vistos I comprovats casos de conflictes d’interessos, corrupteles I pressions a càrrec del poderós mercat farmacèutic, agroalimentari I biotecnològic, o senzillament repassant els antecedents de les darreres alarmes pandèmiques declarades I viscudes I gestionades de forma molt desigual;

Record necessari de les últimes Crisis de salut pública…

2002. Pneumònia (grip) asiàtica. Va ser la primera gran crisi sanitària del segle XXI. L’OMS va ser acusada de minimitzar el problema per no enfadar a Xina.

2005. Grip aviària. La malaltia encara no ha estat controlada, però no és tan perillosa en humans com es temia.

2009. Grip A (H1V1). L’OMS va declarar la pandèmia per seguir un protocol que no avaluava la gravetat de la infecció, sinó la seva extensió. Va haver de rectificar.

2014. Ébola. Es va trigar quatre mesos a declarar el brot i altres quatre a decretar l’emergència

De fet declarar una emergència de salut pública internacional, implica engegar mecanismes per coordinar la detecció, la prevenció i la vigilància del problema; però també la possibilitat de mobilitzar als experts de l’OMS i … fons econòmics I materials –prec considerar la negreta.

El ZIKAV serà doncs una nova prova important per a l’OMS, després de les seves actuacions fallides en les crisis precedents, ja per lentitud, o ineficàcia, o per accions poc transparents I exagerades ….i interessades…

Els medias s’ha posat en marxa fa uns dies per la seva habitual tasca informativa en casos de la terrible epidèmia que ve a assolar el món mundial…inclosa (COMPTA !)  la seva part desenvolupada, blanca I  rica. Divulgació cientificomèdica, material per cultiu d’angoixes i d’ hipocondríaques, col·laboració necessària I no sempre desitjada de creació d’estats de por o d’ histèries epidèmiques.

El que sabem, el que pot passar

ZikaEl virus del *Zika1 (*ZIKV) és un virus del gènere Flavi-virus, que es transmet per la picada de mosquits vectors del gènere Aedes. Identificat per primer cop  el 1947, en un macaco Rhesus provinent del bosc de Zika a Uganda. Es coneixen dos grans llinatgesdel virus: l’africà I l’asiàtic … que via Polinèsiava arribar a Llatinoamèrica …

Es tracta d’una malaltia similar al dengue, al chikunguña i a la febre groga, però de caràcter lleu. Igual que totes aquestes patologies, aquesta es transmet mitjançant la picada del mosquit Aedes aegypti.  El virus també es transmet als éssers humans per la picada de femelles de mosquits infectats i després d’un període d’incubació de 3 fins a 12 dies

Pot traspassar la barrera placentària mare-fetus I hi ha casos de transmissions sexual… Durant l’epidèmia en la Polinèsia Francesa, es van confirmar 73 casos de síndrome de Guillain–Barré i altres patiments neurològics. Les complicacions de tipus neurològic i autoimmune han estat excepcionals fins al moment a causa que solament es van veure en la Polinèsia Francesa.

Segons The New England, una de quatre persones desenvolupa símptomes. No s’ha reportat cap mort que hagi estat causada per la malaltia.

La majoria de les persones es recupera i la taxa d’hospitalització és baixa. No té tractament específic ni vacuna actualment.

L’alarma social s’ha disparat per la relació de la infecció en dones gestants amb malformacions congènites I en especial casos referits de microcefàlia del nounat sovint letal. En tornem a parla més endavant…

Simptomes .-

Prou difosos, no ens estenem: febre moderada, dolors articulars,… etc. de 4 a 7 dies com la majoria de virasis ja sigui dengue o altres (o grip comú),

Prevenció.

No sols la millor sinó la única forma eficaç de combatre’l.

Com la transmissió és via picada d’un mosquit, es recomana l’ús de mosquiteres(que poden impregnar-se amb insecticida. O no) i la instal·lació de malles antimosquit. L’ús de *mosquiteres s’aconsella en els casos en els quals es va contreure el virus i també com a prevenció. No té efectes secundaris I és de molt baix cost… a considerar.

Neteja urbana I ambiental: Evitar la proliferació de larves de mosquits: aigües estancades, deixalles, restes orgàniques. Clàssic ja el no deixar pneumàtics tirats a l’aire lliure I el mateix per les piles de rentat de roba, gerros de plantes, baldis, maons buits, ampolles o recipients oberts.

Es poden utilitzar repel·lents tipus Icaridina, quan es pot I es disposen, i usar roba que cobreixi les extremitats.El risc cert per al continent es troba en el potencial de transmissió de la malaltia I radica en la densitat poblacional d’una regió.

No hi ha vacuna: S’estima que podria portar almenys uns 10 anys el tenir una vacuna efectiva per al seu ús.…  O potser no (? em pregunto) si les farmacèutiques declaren el tema procliu a generar dividends sucosos I per tant mereixedor d’abocament de recursos extraordinaris I terminis a pressió ?

Advertiments – Consells

La ràpida propagació del virus Zika ha portat als governs llatinoamericans a instar a les dones a no quedar embarassades durant un mínim de dos anys, una precaució extraordinària dirigida a evitar els defectes de naixement que es creuen que estan vinculats a la malaltia transmesa per mosquits”. D’aquí els avisos massius contra els viatges, per a les dones embarassades.

O el desplegament de 200.000 soldats a Brasil, – país de major afectació, I no oblidem Seu dels propers Jocs Olímpics- , on van de porta en porta distribuint informació sobre la nova “plaga”.

Un autèntic estat d’histèriainduït.

Queden moltes lectures pendents…

Des de la certesa contrastada de les proves analítiques de detecció causal, incloses per anticossos i PCR,  Veieu http://elrobotpescador.com/2016/01/29/virus-zika-otra-estafa-gigantesca/

És legítim preguntar-se ¿Quies beneficia de l’ explosió del Zika?

Com tants altres cops… Hi ha diversos interessos, expectants I actuant..

Des d’ empreses que estan alliberant mosquits genèticament modificats como mètode de prevenció de malalties. La major de les quals Oxitec.

Caldrà veure si per el fenomen recent, de la microcefàlia, no hauríem de començar amb una recerca profunda i molt específica centrada en els mosquits genèticament modificats que s’han alliberat recentment a Brasil per delmar als mosquits que transmeten la febre del dengue. Al cap i a la fi, aquest fet coincideix en el temps amb aquest fenomen creixent de nens nascuts amb microcefàlia.

També cal considerar efectes secundaris dels pesticides “Brasil: No només estem utilitzant més pesticides, sinó que estem usant pesticides més potents i més forts. S’han vistos obligats a importar plaguicides que ni tan sols havien estat permesos a Brasil. Molts d’ells (22 ) prohibits en la majoria dels altres països”.

Dubtes raonables que ens obliguen a ser rigorosos abans de caure en mans de l’histerisme induït.

És obvi que el “virus” podria esdevenir una nova tapadora inventada per encobrir els efectes nocius de tot tipus de productes químics que ens envolten.

El Zika, porta sent reportat almenys des de finals de la dècada de 1940 i de sobte, després de dècades de solament provocar una malaltia lleu que desapareix per si sola, ara provoca “danys horrorosos de naixement en els nens”. D’altra banda, moltes de les dones que estan donant a llum a bebès deformis, curiosament donen negatiu en la prova per detectar la presència del virus Zika.

És sabut I reconegut científicament que els pesticides utilitzats a gran escala a Brasil, poden provocar aquests mateixos defectes de naixement

Més opcions, més consideracions …

Segueix oberta la polèmica de la vacuna TDT per a embarassades : El Ministeri de Salut de Brasil a la fi de 2014, el va anunciar la introducció de la vacuna Tdap per a totes les dones embarassades (Tos ferina, Diftèria, Tètanus). Els fabricants d’aquestes vacunes afirmen que els estudis de toxicitat i de fertilitat en humans són inadequats i adverteixen que les vacunes inclosa la contra la grip com la TDT han de subministrar-se a una dona embarassada només si és clarament necessari.

Com podríem considerar altres factors, com la desnutrició endèmica greu, la pobresa extrema o la falta de sanejament bàsic, a moltes parts de Brasil o Amèrica Llatina i que afecten molt més a persones pobres amb un sistema immune deprimit i que resulten ser més vulnerables a tot tipus de dolències i malalties.

Hi ha qui opina que amb la imminència dels Jocs Olímpics de Riu, que es produiran a l’agost, podria aparèixer una vacuna contra el Zika màgicament “descoberta” i que es precipitarà la seva producció, al moment just per mostrar-la, com un gran anunci planetari,

Per concloure I de collita pròpia:

Millor I recomanable no posar-se malalt ni tan sols d’una virasi lleu o banal I epidèmica. Treballar (I lluitar) pels determinants socials de la salut, personal però sobretot col·lectiva,  educar I promoure salut, prevenir sempre abans de curar, ocupar-se però no angoixar-se en sobredosi, filtrar notícies groc-alarmistes que poden aconseguir fabricar una epidèmia falsa (cosa que forma part de negocis immediats), I a la fi crear un escenari de por induïda que porti a la població a obeir cegament els dictats mèdics i governamentals.

En comptes de lluitar I empoderar-se en salut pública, solidaritat, equitat, justícia I democràcia.

ZASCA !! perdó ZIKA !!

Toni Barbarà i Molina, secretari de Dempeus per la salut pública

Anuncios

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Farmaindustria, Medicamentos, Salud pública y etiquetada , . Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s