Barcelona crea la primera Taula de Salut Mental


De tant en tant hi ha bones notícies al voltant de la salut, i ho celebrem igual que denúnciem les dolentes. En aquest cas es tracta de la creació per part de l’Ajuntament de Barcelona d’una Taula de Salut Mental amb un objectiu, entre altres,  de la creació d’un Pla de Salut Mental per la ciutat.

Les persones que porten dos anys a l’atur tenen tres vegades més risc de tenir problemes de salut mental que altres persones que no estan en aquesta situació”, ha recordat la comissionada de salut, Gemma Tarafa.

L’Ajuntament de Barcelona vol que la salut mental ocupi un lloc central en les seves polítiques de salut. Fruit d’això ha impulsat la primera Taula de Salut Mental de Barcelona. “El 12% està o estem en risc de tenir un trastorn específic de salut mental al llarg de la nostra vida, i el 12% és una xifra important”, ha dit la comissionada de salut Gemma Tarafa per justificar la importància d’aquesta iniciativa.

El grup promotor de la primera Taula de Salut Mental de Barcelona es reuneix per primer cop AJUNTAMENT DE BARCELONA

Aquest dilluns s’ha constituït el primer grup de treball amb 43 representants de diferents entitats i institucions, així com membres de l’Ajuntament, per impulsar aquesta Taula que té per objectiu elaborar el primer Pla de Salut Mental de Barcelona, que estarà llest a finals de l’estiu, segons està previst.

 De moment no s’ha fixat el pressupost que acompanyarà a aquest pla, ja que Tarafa ha explicat que primer és necessari veure quines són les prioritats. Sí que ha dit però que sense pressupost no es podran executar les mesures i que per tant, es contemplarà en els pressupostos de 2017. De moment a través de les subvencions aquest 2016 es podran treballar algunes qüestions relacionades amb la salut mental, ha explicat la comissionada.

En aquest pla volem treballar de manera integral el problema de la salut mental a la ciutat de Barcelona. Volem veure on ens trobem, avaluar que s’està fent bé, què manca, què es pot millorar i en què es pot aprofundir”, ha especificat.

I ha dit que per elaborar aquests pla caldrà veure de quina forma la crisi ha afectat la salut mental dels barcelonins per tractar el tema, també, des del punt de vista de les desigualtats. “Les persones que porten dos anys a l’atur tenen tres vegades més risc de tenir problemes de salut mental que altres persones que no estan en aquesta situació”, ha recordat Tarafa. I ha dit que per fer font això serà necessari treballar el tema de forma transversal des de diferents àmbits, com l’educació, els serveis socials, l’ocupació o la joventut.

Segons el consistori el Pla de Salut Mental dotaria per primera vegada a la ciutat d’un marc de referència per identificar prioritats que permetin enfortir el benestar emocional de les persones durant la seva vida i per donar una resposta millor a les necessitats dels afectats. Per altra banda l’objectiu del pla també és facilitar la participació activa de les persones amb problemes de salut mental en tots els àmbits (social, laboral i cívica), i per trencar amb l’estigma i garantir un tractament respectuós cap als afectats.

A la primera reunió hi han participat l’alcaldessa Ada Colau, la tinenta de l’Alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz i la regidora de Cicle de Vida, Feminisme i LTBI, Laura Pérez, entre altres membres del consistori. Pel que fa als experts, la Taula compta amb professionals i especialistes, actors de diferents institucions i societat civil (federacions, associacions,etc).

Font: el diari de la sanitat

Anuncios

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Salud Mental y etiquetada . Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a Barcelona crea la primera Taula de Salut Mental

  1. Toni Barbarà dijo:

    Tot això mereix aquest post…
    malgrat Dempeus per la Salut Pública, una entitat amb llarga tradició de participació i aportació en aquest àmbit i en la salut entesa des d’allò bio-psico-social no ha estat convidada. I per tant no ha pogut participar.
    Tanmateix pensem seguir treballant amb taula o sense, que per això som gents “dempeus”…
    Salut !!!

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s