Manifest veïnal sobre el sistema sanitari públic


Comissió en defensa de sanitat pública de la Favb

Abans de les eleccions del 27S es va fer públic un manifest signat per col·legis i consells professionals de l’àmbit de la salut (accedir al manifest), on es defensava el model sanitari actual i es demanava més inversió per tal de mantenir-lo igual que ara o igual que en els últims anys.

Nosaltres considerem que el nostre sistema sanitari fa temps que no és excel·lent i constatem que hi ha indicadors que així ho demostren: llistes d’espera per a intervencions i proves diagnòstiques; retards inexplicables de visites a l’especialista, a rehabilitació i als metges de família; pressupost insuficient, sobretot en l’atenció primària, en salut mental i en la salut pública.

En el seu manifest, les entitats signants deien que calia millorar el funcionament del sistema sanitari posant “les necessitats de la persona atesa i el seu entorn en el centre de l’acció”. Per tal de facilitar aquesta acció i perquè no parlin en el nostre nom, les associacions veïnals de Barcelona volem fer-vos arribar, ara que estem davant unes noves eleccions, alguns punts que considerem imprescindibles per millorar el nostre sistema sanitari públic.

1) Les persones i les seves necessitats de salut no han d’estar al centre del sistema d’una forma teòrica, sense poder intervenir en les coses que les afecten. Aspirem a la participació directa en la planificació, l’organització, la gestió i l’avaluació i control del sistema sanitari públic, del qual ens considerem propietàries. Participar és saludable!

2) Els serveis sanitaris del nostre sistema de salut han de disposar dels recursos necessaris per poder donar una assistència equitativa i de qualitat que dignifiqui l’atenció que rebem i el treball dels professionals. Com que la nostra sanitat es finança amb recursos públics, forçosament han d’anar destinats a centres públics, sense afany de lucre i amb gestió pública com a forma de garantir l’eficiència social. És a dir, buscar com a única finalitat última el bé comú.

3) El problema no és només la disminució de recursos, sinó que una gran part d’aquests van a parar a l’enriquiment d’empreses amb afany de lucre. Encara no s’ha pogut demostrar en cap estudi que la participació creixent d’empreses privades en el sistema sanitari doni millors i més eficients resultats en salut. Ans al contrari.

4) L’autonomia de gestió és important, però ha de ser dins d’un marc general que garanteixi l’equitat a tot el territori. La participació ha de ser conjunta i efectiva de professionals i ciutadania.

5) Considerem que la singularitat del nostre sistema sanitari, que és el de la col·laboració pública i privada, no s’ha de mantenir. Volem un sistema 100×100 públic (en el finançament i en la gestió), universal i de qualitat, que col·loqui l’atenció primària en el centre de la xarxa sanitària, i orientada a l’atenció integral de la persona. El sistema no pot tenir un enfocament únicament cap a la malaltia, oblidant la salut comunitària i els determinants de la salut.

6) Per a que el sistema sigui de qualitat, els professionals no poden seguir patint retallades de sou i condicions precàries de contractació com està passant actualment. Nosaltres defensarem en totes les instàncies participatives el contracte fixe i una retribució digna que sigui la nostra aliada en el manteniment de l’ètica professional i de la dedicació continuada en el temps i exclusiva front les incompatibilitats.

Per tant, considerem que el document dels col·legis professionals no respon a les aspiracions de la població d’una millor sanitat pública, universal, finançada per impostos i de gestió pública amb personal sanitari amb contractes fixes, dignes i remunerats adequadament. On el conflicte d’interessos entre el bé particular i el bé comú no sigui el suport que ha permès els nombrosos casos de corrupció i portes giratòries que l’han convertit en un sistema corcat per incentius perversos i amb un alt grau d’irregularitats de gestió i connivència entre alts càrrecs de l’administració i lobbys econòmics.

Anuncios

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en sanidad pública y etiquetada , . Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s