Tot just acabada la manifestació del dissabte 14 de novembre, que va convocar a 700 persones, es va procedir a l’ocupació de l’Hospital de Jaume, com a acte de denúncia davant el desmantellament dels serveis sociosanitaris públics ubicats en aquest centre. Després de dormir durant la nit del dissabte, durant el migdia d’aquest diumenge s’ha celebrat a la capella de l’Hospital de Sant Jaume una xerrada sobre la situació actual de l’atenció primària. Una representant del Fòrum Català d’Atenció Primària ha exposat que els agents sanitaris han de donar suport als serveis d’atenció primària, ja que són la porta d’accés al servei sanitari públic, si aquestes estructures no estan degudament dotades, el col·lapse es generalitza. Calen planificacions estables a l’atenció primària amb eines participatives i de control per part de les treballadores i de les usuàries.
També ha quedat palès que existeix una reducció de dotació a escala general al nostre sistema sanitari, i existeix una desigualtat. Cal fer una anàlisi comunitària per determinar les necessitats i generar consciència. I també per treballar i reivindicar un model de centre salut que contingui en la seva estructura aquesta representació comunitària. La xerrada ha acabat amb l’aportació de les companyes que ocuparen durant 40 dies el CAP de Rocafonda – El Palau. Les veïnes d’aquest barri mataroní ha explicat la seva experiència en la defensa d’una atenció primària de qualitat per a tot el veïnat.
A la tarda ha sigut el torn del debat ‘Model consorciat o model de propietat i provisió 100% públic?’. Eulàlia Reguant, diputada al Parlament de Catalunya per la CUP-CC ha obert el debat desentranyant l’estructura dels consorcis, que primen l’obtenció dels beneficis obviant el benestar del pacient. Segons la diputada, els consorcis es regeixen pel dret privat, no existeix una auditoria pública prèvia, es fa a posteriori. Ha denunciat la manca de transparència dels consorcis, que es converteixen en una porta oberta al negoci privat i facilita les portes giratòries. Els consorcis malgrat que són entitats públiques es regeixen per la lògica privada, precaritzen els drets laborals de les treballadores, i potencien el nínxol de negoci privat a costa del nostre dret a una salut digne. Reguant ha conclòs que cal aprofitar la intervenció per part de la Generalitat de Catalunya del Consorci Sanitari del Maresme per acabar amb l’activitat consorciada i exigir una estructura de titularitat i provisió 100% pública.
El segon en intervenir ha sigut Antoni Barbarà, metge i membre de Dempeus per la Salut pública, que ha explicat que existeixen diversos tipus de consorcis però en tots existeixen grans opacitats que impossibiliten del seu control, és a dir, que no existeix cap democràcia dins del consorci, convertint-se en una estructura de mercantilització de la nostra salut. Segons Barbarà, en tots els consorcis existeixen paràsits, elits extractives que es reparteixen el pastís i al mateix temps, intenten inculcar valors de la lògica neoliberal per enaltir l’estructura publico-privada. Cal constatar, que la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública de Mataró i el Maresme havia convidat a Ramon Cunillera, gerent del Consorci Sanitari del Maresme, però ha preferit no participar.
Després d’aquestes intervencions, s’ha obert el debat entre totes les persones assistents, un debat intens i viu, que ha convingut no aturar la lluita contra el desmantellament dels serveis sociosanitaris públics del Maresme. Per aquest motiu s’ha convocat per aquest dimarts 17 de novembre, una nova assemblea oberta, que tindrà lloc a les 19.00 h al local de l’Associació Veïnal de Cirera, situat a la carretera de Cirera de Mataró. Amb aquestes conclusions es dóna per acabada l’ocupació de l’Hospital de Jaume, insistint que la lluita no s’atura i que el dimarts ens tornem a veure.