El Síndic de Greuges descarta relacionar les dues morts del Vall d’Hebron amb les retallades


El cap de cirurgia de l’Hospital havia estat cessat la setmana passada després denunciar la vinculació entre els dos decessos amb la reducció pressupostària

L’Hospital Vall d’Hebron és l’hospital més gran de Catalunya EFE

Nou episodi en la polèmica del cap de cirurgia de l’Hospital de la Vall d’Hebron que va ser cessat després d’atribuir dues morts a les retallades. El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha defensat aquest dijous que no hi ha “indicis concloents” per poder relacionar les dues morts al servei de cirurgia de l’hospital amb la reducció pressupostària del centre, tal i com va sostenir el cirurgià cessat.

El cap de servei de cirurgia cardíaca de l’Hospital Vall d’Hebron, Manuel Galiñanes, que la setmana passada va atribuir dues morts a les retallades decretades per la Generalitat, va ser cessat del seu càrrec per no passar el “procés d’avaluació preceptiu per a tots els caps de servei i de secció”, va informar l’hospital. El cessament del metge va ser una decisió de l’Institut Català de la Salut (ICS) i, segons el centre va ser “conseqüència directa de la seva renúncia a continuar amb el procés d’avaluació, que és obligatori que passin cada quatre anys tots els caps de servei i de secció”.

El Dr. Manuel Galiñanes, de 63 anys i cap del Servei de Cirurgia Cardíaca de l’hospital des del 2010, havia denunciat davant del Síndic de Greuges que dos pacients del centre van morir el passat mes d’agost al no ser intervinguts arran de les retallades que va patir el centre a l’estiu. En el primer cas el pacient hauria mort ingressat a l’hospital quatre dies després de la data en què estava programada l’operació que mai va arribar mentre que en el segon cas el pacient hauria mort a casa, on esperava rebre nova data per l’operació, que li havien posposat en diverses ocasions.

Des de la Vall d’Hebron va negar rotundament aquesta relació. L’Institut Català de la Salut manté obert un expedient d’informació reservada contra Galiñanes, després que aquest presentés un informe a l’ICS i a la direcció de l’hospital en el qual denunciava irregularitats en el funcionament del servei. L’expedient està en procés de tramitació. Tot i això, el Síndic de Greuges va obrir una investigació per la denúncia del doctor, que ara passarà a ser metge adjunt del servei de cirurgia cardíaca.

“De l’anàlisi dels dos casos s’extreu que no hi ha indicis concloents que les reduccions pressupostàries hagin incidit en la mort d’aquests dos pacients”, ha assegurat Ribó en roda de premsa. Ribó ha explicat que la intervenció del primer pacient era de risc i que un altre centre hospitalari català l’havia rebutjat amb anterioritat. El pacient va morir poc després que els metges decidissin procedir a operar, segons Ribó, que ha afegit que existia “disparitat mèdica” sobre si el nivell de febre que presentava el malalt “permetia més o menys celeritat en la intervenció”.

La segona defunció es tractava d’un pacient “estable en la seva malaltia” que tenia programada una intervenció sense caràcter d’urgència, que es va ajornar en un primer moment perquè el pacient estava prenent medicaments anticoagulants que podien suposar un risc, i en una segona ocasió perquè es van anteposar altres operacions que requerien una major immediatesa.

Font: eldiaridelasanitat

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Uncategorized y etiquetada , , , . Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s