Càncer zero a la feina


En el Dia Internacional contra el Càncer de Mama, que es celebra avui, 19 d’octubre, CCOO reclama el control i l’eliminació de l’exposició a agents cancerígens en l’entorn laboral

El càncer de mama és el tumor més freqüent a les dones dels països industrialitzats. Segons l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), té una incidència anual de més de 25.000 casos a Espanya i suposa el 29% del total de tumors femenins. Tot i ser una malaltia amb alt nombre de supervivents, les darreres dades disponibles, del 2012, recullen que va provocar la mort de 6.075 dones a Espanya.

Les causes del càncer són molt variades i la recerca científica ha identificat nombrosos factors de risc de la malaltia relacionats amb factors: genètics, alimentaris, sanitaris, estils de vida i laborals i l’exposició a factors ambientals.

Els factors genètics hereditaris per si mateixos contribueixen relativament poc al risc de desenvolupar un càncer de mama. Tot i així hi ha molts estudis sobre el paper dels gens, el mal anomenat estil de vida (fumar, dieta, exercici) i altres factors de risc com els fàrmacs, però tots aquest factors no expliquen les causes del càncer completament i investigadores i investigadors pensen que la influència dels factors ambientals és molt important en el desenvolupament de la malaltia.

En relació a les causes d’origen laboral hi ha dues grans evidències científiques:

  • S’ha demostrat que els contaminants ambientals juguen un paper en el risc de contraure un càncer de mama. Molts d’aquest contaminants són directament cancerígens o actuen com alteradors endocrins. Entre ells són de gran importància:  el bencé de la gasolina, els hidrocarburs aromàtics policíclics (dels tubs d’escapament dels vehicles i la contaminació atmosfèrica), els productes de desinfecció de l’aigua, els bifenils policlorats, dibutilftalato, òxid d’etilé, bisfenol A, la dioxina, els solvents clorats i els pesticides.
  • El treball nocturn s’estima que pot augmentar les possibilitats d’una dona de desenvolupar càncer de mama en un 30%, situant el treball nocturn en el mateix ordre de factors de risc com la mutació genètica, tenir el primer embaràs a edat tardana o el tractament hormonal.

De fet, a Dinamarca ja s’han reconegut casos de càncer de mama com a malaltia professional secundària a treball nocturn, i la IARC (Agència Internacional d’Investigació del Càncer) a finals del 2007 el va catalogar com a probable carcinogen per a humans però sense evidència científica suficient.

A pesar de constituir un dels més greus i estesos problemes de salut pública del país, els programes sanitaris adreçats a combatre i prevenir aquesta malaltia es continuen centrant, quasi de forma exclusiva, en la prevenció dels factors de risc individuals (dieta, hàbits, etc.) en lloc de fer-ho sobre els factors de risc col·lectius (exposició laboral, exposició ambiental, etc.).

Per això avui, Dia Internacional contra el Càncer de Mama, des de CCOO exigim que:

  • Les mútues d’accidents de treball i malalties professionals, responsables de la seva declaració, reconeguin i registrin els casos de càncer d’origen professional.
  • S’avaluï també aquest risc laboral al conjunt de les empreses i s’incorpori a les polítiques de prevenció que han de dur a terme els empresaris, evitant l’exposició diària de les treballadores i treballadors a aquest risc.
  • Les polítiques sanitàries també adrecin la prevenció d’aquesta malaltia cap als factors de risc ambientals i col·lectius, per garantir la protecció del conjunt de la població, i desenvolupin sistemes d’informació que ens donin dades periòdiques sobre la localització i l’exposició ambiental i dades de salut.
  • Les polítiques laborals impulsin campanyes de reconeixement, identificació, avaluació i intervenció dels riscos laborals, relacionats amb aquesta malaltia a les empreses, i es faci una vigilància de la salut específica en aquest tema.

Per aquest motiu, CCOO volem donar suport a les persones afectades i exposades als riscos relacionats amb el càncer de mama, amb la campanya Càncer Zero amb l’objectiu d’eliminar i/o controlar l’exposició a agents cancerígens en l’entorn laboral.

Oficina de Premsa de CCOO de Catalunya

Barcelona, 19 d’octubre de 2015

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Cáncer, Salud Laboral y etiquetada , , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s