CSQP es reuneix amb la Marea Blanca al Parlament


En resposta al  COMUNICAT D’URGÈNCIA DE LA COMISSIÓ DE COORDINACIÓ DE LA MAREA BLANCA DE CATALUNYA el grup parlamentari de Catalunya Sí Que Es Pot s’ha reunit aquest matí amb una vintena de membres de la Marea Blanca per escoltar les seves denúncies i propostes i acordar accions.

premsa 15-10-15

Roda de premsa posterior a la trobada

El president del grup parlamentari de Catalunya Sí Que Es Pot, Lluís Rabell, així com els diputats electes Albano Dante, Àngels Castells, Marta Ribas i Joan Giner s’han reunit avui al Parlament de Catalunya amb una delegació de la Marea Blanca per analitzar la situació que travessa el sistema de salut públic i per exigir al govern en funcions que aturi les seves “decisions problemàtiques pels interessos de la sanitat pública” que, a més, “són difícilment fiscalitzables sense els estris parlamentaris habituals”. “Compartim amb la marea Blanca que la situació de la sanitat pública és greu, no té espera, i constitueix una situació d’emergència social i nacional” ha declarat Rabell, que ha afegit que el debat en polítiques sanitàries “no es pot ajornar al nou Parlament”.

Àngels Martínez Castells amb la premsa

En el mateix sentit s’ha pronunciat la diputada electa, Àngels Martínez Castells, que ha subratllat la importància “de parlar a un Parlament que es troba en un moment de provisionalitat sobre sanitat i sobre quin model de sanitat volem”. Castells ha afegit que treballaran “per garantir que les reivindicacions de la Marea Blanca estiguin molt presents al Parlament i a les polítiques sanitàries”.

Per la seva banda, el representant de la Marea Blanca, Ferran Badenes, ha denunciat “la situació anòmala d’un govern en funcions que està aplicant mesures que es troben en procés de debat i que clarament tendeixen cap a un sistema sanitari on es privatitza, es redueix l’accessibilitat del servei i es fan derivacions a la sanitat privada” i ha exigit “l’aturada de l’aplicació d’aquestes mesures”.

sala 15-10-15

Vista parcial de la mesa de treball

La opinió general dels membres de la Marea Blanca presents a la reunió és la necessitat d’aturar les decisions importants en matèria de salut. Seria lo lògic que el govern en funcions no tingués tanta pressa per liquidar la sanitat pública del pais.

Es continuarà lluitant en casos concrets, però al mateix temps es prepararà un plantejament global del model de sistema sanitari que volem, des de la base, un model cent per cent públic, amb gran pes de l’atenció primària i al mateix temps s’acordarà un Plà de rescat de mesures urgents.

També estan previstes reunions amb eltres grups parlamentaris del Parlament, en concret amb la CUP, i també els que vulguin escoltar-nos.

Dins de les darreres actuacions de la Marea Blanca està la Jornada sobre el projecte de venda de les dades sanitàries VISC+. A continuació us oferim en primicià les conclusions d’aquesta jornada.

CONCLUSIONS  Jornada de la Marea Blanca de Catalunya sobre el projecte de venda de les dades sanitàries, anomenat VISC+     

Celebrada a Barcelona, el 16 de setembre de 2015 a l’ Aula Magna de la Facultat de Geografia de la U.B.

  • Teníem i tenim tota la raó al oposar-nos i denunciar el projecte Visc+ com una agressió mercantilista i fraudulenta a la nostra intimitat i als nostres drets. És aquesta oposició, les diverses mobilitzacions, la visualització pública i la nostra denúncia dels perills i dels aspectes més foscos del projecte, la que ha permès correccions sobre el projecte inicial del Visc+  tot i que hi ha aspectes no resolts i  haurem de seguir.
  • Denunciem la manca de transparència i l’absència de debat públic i científic en una qüestió tan sensible com aquesta. No tolerarem que els nostres dirigents prenguin decisions en àmbits sensibles de la nostra vida personal i social sense tenir en compte els nostres drets, opinions i voluntats.
  •  Alertem contra el perill que interessos aliens a la bona atenció a la salut de la ciutadania condicionin la pràctica assistencial. Qui paga pot manar, i mana, sobre el que es recull a les històries clíniques i, fins i tot, sobre el que es fa a les consultes. Alertem contra el perill de malmetre la història clínica com a instrument de la confiança indispensable entre professional i pacient. Som davant una font de negoci multimilionari. Els interessos econòmics de les grans  companyies són evidents: mútues, companyies d’assegurances, empreses de treball, farmacèutiques, publicitàries,
  • Escoltats el experts independents i revisat el marc legal vigent, queda absolutament clar que NO és lícit vendre ni traficar amb les nostres dades sanitàries. Ni la Constitució, ni l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, ni el Codi Penal, ni les Lleis d’Autonomia del Pacient permeten un ús de les històries clíniques que no siguin l’assistència i la recerca pública.
  • La irrupció tecnològica en el camp de la big data i l’ús de les grans bases d’arxius obliguen a actualitzar la legislació garantint els drets dels ciutadans.
  • Demanem tutela i garanties públiques per saber què se’n fa de les dades, què es vol investigar i en quines condicions. Reiterem la nostra millor disposició cívica i solidaria a facilitar les nostres dades amb les màximes garanties d’anonimització per a les finalitats legítimes previstes a les lleis,tal com ja es fa actualment en bon ús per la recerca. NO per a traficar amb empreses privades. Res a veure amb el Visc+
  • Ningú no pot donar avui en dia garanties d’ ”anonimització”. Tot allò que es pot anonimitzar– encriptar es podrà desencriptar creuant diverses bases de dades.
  • No acceptem un consentiment implícit per la cessió de dades sanitàries. Cal ens sol·licitin una autorització explícitai personalitzada per a cedir/ vendre aquestes informacions privades i sensibles.

–          Per tant, cal que el Govern aturi el procés fins que no hi hagi compromís absolut amb la privacitat de les dades i la garantia de no introduir elements de caràcter comercial ni de lucre empresarial tant en la fase inicial com en les successives.

–          No acceptem un model de gestió que no sigui exclusivament públic, avui en dia, gestionat i operat per l’Agència (AQuAS), sense col·laboradors externs. Com preveu el mateix Dictamen 20/2015 de l’APDCAT,la intervenció de col·laboradors externs suposa una gestió pública-privada de les nostres dades de salut.

–          Mentre, no es resolgui la qüestió amb garanties plenes d’abandó de la pretensió comercialitzadora, en cap fase, seguirem lluitant i promovent amb caràcter preventiu la signatura de fulls individuals de negacióde cessió de dades personals segons preveu el projecte Visc+  (opt ut) i fent responsables legals a l’Administració, a l’AQuAS i a les entitats gestores en cas d’incompliment d’aquesta desautorització

 

Marea Blanca de Catalunya

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en sanidad pública, Uncategorized y etiquetada , , . Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a CSQP es reuneix amb la Marea Blanca al Parlament

  1. Pingback: Un Parlament que es mou per la #sanitat pública i contra la pobresa | Punts de Vista

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s