COMUNICAT D’URGÈNCIA DE LA COMISSIÓ DE COORDINACIÓ DE LA MAREA BLANCA DE CATALUNYA


La Comissió de Coordinació de les 64 entitats que constitueixen la Marea Blanca de Catalunya, reunida el dia 7 d’octubre de 2015, constata i avisa que, en aquest dies de govern en funcions i buits de control parlamentari normal, s’estan prenent decisions dins del Sistema Públic de Salut, per part d’instàncies de govern i de gestió, que afecten a aquest sistema i poden hipotecar accions polítiques futures. Així mateix van apareixent informacions i denuncies als mitjans de nous casos de corrupció amb implicació d’altes instàncies del propi Servei Català de la Salut, sense que s’hagin donat explicacions públiques ni hagin comportat dimissions necessàries.

Les entitats de la  Marea Blanca no tolerarem més decisions que siguin una hipoteca per la nostra sanitat de futur. Avisem de la responsabilitat dels polítics “en funcions” i els alts funcionaris i gestors que demanarem responsabilitats si es donessin aquestes decisions i ens oferim pel necessari i urgent procés “constituent” també en el tema de la Salut i la Sanitat que ha de tenir lloc a Catalunya per decidir entre totes el model de Sistema de Salut de futur que reverteixi les externalitzacions, privatitzacions, retallades i precarietat laboral a que ens han portat les polítiques del govern de Catalunya.

patt clinic foto 1

Per això aquest mes d’octubre, tot just després de les eleccions del 27S, cal que tots omplim les parets i taulells dels Hospitals i centres sanitaris de Catalunya amb aquest document:

El balanç de les polítiques sanitàries del govern  del Sr. Mas (CIU) amb el suport  del Sr. Junqueras (ERC) 

Retallada de 1.500 milions d’euros del pressupost de Salut del 2010 al 2014

Això ha representat precarietat laboral, reducció de personal, tancament de llits, de quiròfans, de serveis, amb les conseqüents llistes d’espera de tot tipus, col·lapses a urgències, dolor, patiment i morts evitables.

El personal va veure disminuïdes les seves retribucions i congelades les seves pagues. Es va prescindir només a l’ICS des de l’any 2010 de 5.810 professionals sanitaris entre metges, infermeres, auxiliars sanitaris i personal administratiu. El consorci de Lleida, els negoci dins de l’Hospital Clínic de la privada Barnaclínic, la gran retallada dels pressupostos als hospitals públics, el projecte de la venda de dades (VISC+) dels usuaris de la sanitat pública, palesen un model sanitari que fa més rics als rics i desballesta la sanitat pública que entre totes i tots hem pagat.

Això ha servit d’excusa per mercantilitzar i privatitzar serveis públics cap a empreses privades amb afany de lucre

El CatSalut va transferir a IDC SALUD (empresa multinacional  sueca que el seu propietari és el fons de capital CVC) l’any 2010  63,8 milions d’ euros i l’any 2012 la factura es va duplicar amb una quantitat de 127 milions d’euros. Només cal pensar que la transferència de diners públics cap a la privada des de l’any 2011 fins el 2013 ha arribat a gairebé 250 milions d’euros, diners que han sortit de les butxaques públiques dels/les contribuents.

Dos camins de privatització: 1. El Sr. Boi Ruiz porta a terme la política del govern de passar entitats públiques (fragmentant l’ICS) a consorcis sotmesos a dret privat (menys control) i possibilitar-los de fer activitat privada. 2. Les derivacions de pacients a centres privats que fan negoci amb la salut, pagats amb diner públics, amb l’excusa de les retallades. I a més: L’estafa de pagar dues vegades pel mateix servei. Fer pagar als pacients al mateix hospital públic, per saltar-se la llista d’espera, el mateix servei que el servei públic no pot garantir amb accessibilitat per les retallades.

Amb tot això apareix la corrupció a la sanitat

La corrupció descrita per diversos mitjans i polítics, no ha estat un accident, és estructural en el sistema sanitari pel model públic i privat concertat, poc transparent, d’amiguisme de casta i sense control.

S’han descrit casos de corrupció o mala gestió dels diners públics en el 30% dels hospitals concertats, 17 de les 53 entitats concertades pel sistema públic (gestionats per fundacions, consorcis i empreses, no estan sotmesos als controls de dret públic)

La Sindicatura de Comptes va trobar irregularitats “recurrents” en els consorcis sanitaris (adjudicacions a dit i pagaments injustificats a directius, entre altres). La majoria d’aquests casos encara s’està investigant.

Balanç de les polítiques sanitàries del govern_Página_1

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Privatización, sanidad pública y etiquetada , , , , , , , , , , , . Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a COMUNICAT D’URGÈNCIA DE LA COMISSIÓ DE COORDINACIÓ DE LA MAREA BLANCA DE CATALUNYA

  1. Pingback: CSQP es reuneix amb la Marea Blanca al Parlament | Dempeus per la salut pública

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s