Mas aparca el consorci sanitari de Lleida fins després del 27-S


Jessica Mouzo Quintáns ens avisa si guanya MAS hi haurà consorci. Salut accepta al·legacions de tipus tècnic però rebutja blindar l’accés d’empreses privades a la gestió de serveis del nou ens.

Manifestació a Lleida contra la creació del consorci sanitari. / Javi Martín

El pla del Departament de Salut d’unificar la sanitat pública de Lleida en un consorci sanitari no veurà la llum aquesta legislatura. Amb el 27-S a l’horitzó, la Generalitat guarda en un calaix fins després dels comicis un projecte que li va valer més d’una topada amb ERC, el seu soci de Govern. “No és una marxa enrere. És una aturada en el camí fins a acabar legislatura”, explica la diputada de CDC Violant Cervera.

L’oposició en bloc i bona part de la societat civil de Lleida fa més d’un any que acusen el Govern de servir-se del nou ens per privatitzar la sanitat pública de la província. Per als detractors, el consorci obre la porta al fet que empreses privades gestionin la sanitat pública i suposa, de fet, el desmantellament de l’Institut Català de la Salut (ICS) –un dels seus hospitals, l’Arnau de Vilanova, passaria a formar part del nou ens–. Amb un departament entossudit a continuar endavant, la resposta de l’oposició va ser treure diverses mocions al Parlament exigint el cessament del projecte i firmar una allau d’al·legacions ciutadanes en contra.

Després d’estudiar els arguments contraris, el departament que dirigeix Boi Ruiz es va reunir dijous passat amb els grups parlamentaris per presentar-los l’informe final sobre aquests al·legats. De les 42 entitats i persones individuals que van presentar al·legacions a favor (22) i en contra (20), Salut va acceptar les propostes de 17 veus favorables i només les de set detractores.
Així, tots els canvis en els estatuts responen a elements tècnics que no incideixen en l’essència del conflicte. La Generalitat s’ha negat a blindar l’entrada d’ens privats en la gestió dels serveis sanitaris del consorci.

Amb tot, Cervera manté que “la millor manera de gestionar la sanitat de Lleida és el consorci” i assenyala que les suspicàcies aixecades davant el projecte se solucionaran “si s’explica millor el tema”. “Hem d’arribar al final i convèncer els màxims possibles que és la millor opció per donar més autonomia al territori”, apunta. La diputada confirma que el seu grup continuarà apostant per aquest projecte” però matisa que “qui ha de dir si es tira endavant el consorci o no és el nou Govern”.

“Si guanyen, hi ha consorci”

Per la seva banda, els grups de l’oposició insisteixen que el missatge que va transmetre el Govern en la reunió es tradueix en el fet que “paralitzen el projecte fins després de les eleccions i si guanyen ho tiraran endavant».

Davant el temor al fet que Salut activés el consorci a l’agost aprofitant que el Parlament ja estarà dissolt, el Govern es va haver de comprometre dijous a paralitzar-lo, encara que ho deixa tot preparat pel que pugui passar després del 27-S. “No han rectificat, simplement ho han frenat fins a les eleccions. Estic convençuda que si guanyen, seguiran endavant i hi haurà consorci”, apunta la diputada del PSC Núria Segú. La parlamentària d’ICV-EUiA Sara Vila coincideix amb Segú: “Ho han deixat tot llest per a la legislatura que ve”.

Font: El País

 

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Uncategorized. Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s