El crit «Fora Monsanto» ressona a 500 ciutats d’arreu del món


La marxa contra l’empresa de biotecnologia agrícola es va celebrar a prop de 40 països el 23 de maig per tercer any consecutiu. També a la ciutat de Barcelona.

Marxa contra Monsanto a Montevideo (Uruguai) Andrea Pereira

Veneçuela, Sud-àfrica, Puerto Rico, Bangladesh i desenes d’altres països s’han sumat a la Marxa Mundial contra Monsanto, que s’ha celebrat aquest 23 de maig per tercer any consecutiu amb convocatòria planetària. Ciutadanes de prop de 500 ciutats de 40 països diferents, també a la ciutat de Barcelona, han sortit al carrer sota un mateix clam: «La terra no es ven, la terra es defensa: fora Monsanto». L’objectiu de la gran mobilització era fer visible la lluita contra les massacres que perpetua Monsanto a diverses zones rurals i urbanes arran de l’ús dels seus productes agrotòxics i el consum dels seus aliments modificats genèticament. La protesta a la capital catalana es va fer a la plaça de Sant Jaume i va aplegar un centenar de persones. En un primer moment, la Junta Electoral Provincial de Barcelona havia prohibit l’acte, però, finalment, el va autoritzar.

L’empresa centenària de biotecnologia agrícola monopolitza la producció i la comercialització d’aliments transgènics, fet que contribueix a destruir la sobirania alimentària de la població mundial. És per això que no només els països directament amenaçats pels efectes nocius de cultivar els seus productes, sinó també els països que els consumeixen han sortit al carrer a reivindicar el dret de menjar, beure i respirar de manera saludable.

Crear consciència

Fins a tres milions de persones arreu del món, segons s’anunciava a través de les xarxes socials, haurien sortit al carrer lluint pancartes amb lemes com: No formis part d’aquest genocidi: #boikotMonsanto, Estàs menjant càncer o Per la nostra sobirania alimentària: Sí a la Vida, Fora Monsanto. Crear consciència entre la gent que no coneix aquesta problemàtica és, segons una activista de l’Asamblea Pachamama Uruguay, una de les prioritats: “Cap sistema consumista no se sosté sense consumidors. Aturar les empreses que ens imposen aquest model de vida insalubre i autodestructiu està a les nostres mans”, afirma mentre avança per la marxa organitzada a Montevideo, que ha culminat davant el McDonald’s del centre comercial més gran de la capital uruguaiana.

L’Argentina contra la llei Monsanto

A Buenos Aires, capital d’un dels països més afectats pels monocultius extensius i nocius de la soja de Monsanto, juntament amb el Brasil i els EUA, milers de persones han marxat fins a les oficines de Monsato. Diversos diaris locals han titllat la marxa de “jornada de despertar nacional”. Una de les principals reivindicacions ha estat que es faci marxa enrere en la tramitació de la llei de llavors, també anomenada Llei Monsanto, que està a punt d’aprovar el govern de Cristina Fernández de Kirchner.

Etiquetatge obligatori pels aliments modificats genèticament

Segons la llista de convocatòries registrades, als Estats Units, el país víctima de la majoria de cultius de soja i blat transgènic, més de 240 ciutats han marxat contra Monsanto. Als EUA, una de les principals reclamacions és que s’obligui les empreses a etiquetar els productes alimentaris que contenen Organismes Genèticament Modificats (OMG).

Als EUA, una de les principals reclamacions és que s’obligui les empreses a etiquetar els productes alimentaris que contenen Organismes Genèticament Modificats

Aquesta és una de les principals preocupacions de les activistes que reclamen la sobirania alimentària i defensen els productes naturals i ecològics, ja que consideren que la situació actual és una dictadura alimentària, entre d’altres coses, per la manipulació d’informació i la manca de transparència a l’hora de saber què contenen els productes alimentaris. Un estudi elaborat per l’empresa estatunidenca Pew Research i presentat el gener passat mostra la divergència d’opinions, en la qüestió dels OMG, entre la comunitat científica i la resta de la societat. Mentre que el 88% de les científiques preguntades diuen que els OMG són “generalment segurs”, només un 37% de les consumidores habituals afirmen el mateix.

“Prenguem consciència! Boicot i resistència: l’aigua, la terra i la vida no es venen! Fora Monsanto!”. Així acabava la proclama llegida per les activistes reunides a Montevideo, a Uruguai.

Font: Directa

Fotos de la manifestació a Barcelona i a algunes ciutats del mòn ei 23 de maig:

 

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Alimentación y etiquetada . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s