Sanitaris de Vall d’Hebron protesten pels canvis a urgències


Les infermeres denuncien les “decisions unilaterals” de la nova direcció de l’hospital, n’informa Jessica Mouzó Quintans a El País.

Protesta d’infermeres i auxiliars sanitaris a l’Hospital Vall d’Hebron. / Massimiliano Minocri

L’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona s’ha despertat aquest matí amb les concentracions de desenes d’infermeres i auxiliars al vestíbul del centre com a protesta pels canvis organitzatius del servei d’urgències. Els treballadors denuncien les “decisions unilaterals” que ha pres la recentment estrenada directiva de l’hospital, amb Vicenç Martínez Ibáñez, antic gerent del Trueta de Girona, al capdavant. Els responsables de Vall d’Hebron han proposat eliminar les rotacions d’auxiliars i infermeria a les quatre àrees d’urgències (entrada, dues zones d’observació i una altra d’especialitats) per millorar l’especialització.

“Cada setmana, infermeres i auxiliars d’aquestes quatre àrees roten. El nostre projecte passa per l’estandardització de cures i millorar la seguretat del pacient i aquest rotació impedeix que els grups de treball s’especialitzin”, justifica la directora assistencial, Ana Ochoa de Echagüen. La doctora insisteix que és “un tema purament assistencial” i que no canviarà “res”, ni pel que fa a horaris ni retribució. “L’únic que fem és estabilitzar-los en el lloc. És l’únic servei de l’hospital on passa això”, apunta.

Els treballadors, que s’han concentrat a l’entrada de l’edifici principal a les 8, a les 10 i a les 12.30 del matí, dubten que només sigui un simple canvi organitzatiu. “Amb l’excusa de la reorganització, la gent menys experta la deixen a atenció directa i els veterans, que no consenten segons quines coses, els deixen en una planta d’hospitalització [una de les àrees d’observació d’urgències]”, sospita Marcela Güell, delegada de CATAC a l’hospital.

Segons la directora assistencial, el canvi, que afectarà una quarantena de treballadors, es produeix arran d’algunes disfuncions trobades pels grups de millora que avaluen els procediments i protocols del servei. “Quan un grup es posava d’acord per canviar una cosa, a la setmana següent els altres que estaven en aquella àrea ja no hi estaven d’acord. I així no es podia decidir res”, assenyala Ochoa de Echagüen.

Les posicions estan enfrontades. “Es van tancar en banda i es van posar en contacte amb els sindicats. Ells només volen seguir rotant, si no és cada setmana és cada mes. Es neguen a qualsevol canvi que impliqui una millora”, critica la directora assistencial. Güell, per la seva banda nega, ho nega tot i assegura que la Junta de Personal va demanar un grup de treball per avaluar la situació. “No és cert que roten cada setmana. Roten cada 42 dies i no s’han negat a augmentar els dies. A més, rotar cada 80 si és necessari. És aconsellable que en un servei d’urgències hi hagi rotació a causa de la pressió a la qual estan sotmesos”. I conclou: “Demanem un grup de treball per veure si és veritat que aquest canvi pot suposar una millora i es pot fer una rotació més tard. Però el que no acceptarem és que imposin les coses sense parlar amb la gent”.

La delegada de CCOO, Judith Capdevilla, ha assegurat que les concentracions seguiran endavant al llarg del dia, a les quatre de la tarda i a mitjanit, i es reprendran a les 8 del matí, coincidint amb el canvi de torn. Els sindicats no descarten, en qualsevol cas, iniciar una tancada a l’hospital a partir de demà si la directiva no atén les seves demandes.

El servei d’urgències de Vall d’Hebron és una de les àrees més convulses pel volum de feina i el col·lapse permanent en el qual viuen els treballadors de la unitat, segons ells mateixos relaten dia a dia en un Twitter en el qual comptabilitzen quantes persones tenen ingressades a urgències a l’espera d’un llit a planta. El punt àlgid de la conflictivitat entre els sanitaris del servei i els responsables del centre va arribar l’any passat [hi havia un altre equip directiu al comandament], quan els metges d’urgències van treure a la llum una carta en la qual denunciaven la deplorable situació en les quals estaven treballant. La publicació d’aquella missiva va acabar amb la destitució del cap del servei.

Font: El País

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en sanidad pública y etiquetada , , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s