Salut paralitza la regulació de l’activitat privada en centres públics


 La Marea Blanca ha fet entrega d’una carta d’ampara a la Presidenta del Parlament de Catalunya per tal que aturi les darreres decisions del conseller Ruiz, que no fan cas dels acords presos pel Parlament.

@MareaBlancaCAT entrega carta per a Presidenta @parlament_cat

@MareaBlancaCAT entrega carta per a Presidenta @parlament_cat

cartaampara1cartaampara2

A El País informa Jessica Mouzo Quintáns que CatSalut anul·la per ordre del Parlament la norma que marcava quan es podia atendre pacients de pagament en hospitals públics. És un primer pas, tot i que insuficient, per aturar la privatització de la sanitat pública catalana.

El Departament de Salut ha anul·lat la instrucció que regulava l’activitat privada dins dels hospitals de la xarxa pública. Per ordre del Parlament, el director del Servei Català de la Salut (CatSalut) va emetre el 7 de maig passat una resolució que deixa «sense efecte» la controvertida instrucció 5/2015, que preveia que els centres de l’Institut Català de la Salut (ICS) i les empreses públiques i consorcis (EPIC) poguessin atendre pacients previ pagament sempre que es tracti de serveis prestats a persones no assegurades o beneficiàries del Sistema Nacional de Salut (SNS), de serveis complementaris no sanitaris i de serveis sanitaris no inclosos en la cartera de serveis de l’SNS.

Malgrat que Salut va insistir una vegada i una altra que la norma no suposava cap mesura nova, sinó que simplement recollia el marc legal ja existent per a aquestes pràctiques, la instrucció, reconeix el Departament, «generava dubtes». La norma, l’esborrany de la qual va avançar EL PAÍS, posava damunt la taula una de les grans ferides obertes en la sanitat catalana: les portes giratòries (un pacient entra per la pública i acaba sent atès per la via privada). El Departament defensava que la regulació ajudaria a evitar aquestes irregularitats ja que el document exigia explícitament que era necessari «garantir de forma efectiva i molt clara la separació de la porta d’entrada per evitar derivacions no legítimes i la competència deslleial».

No obstant això, la major part dels grups parlamentaris a l’oposició i algunes entitats com la patronal de les clíniques privades ACES van denunciar que la normativa no era més que «un rentat de cara» de l’Administració i obria la veda per augmentar l’activitat privada als centres de la xarxa pública. El Parlament va exigir en diverses mocions al departament que dirigeix Boi Ruiz que frenessin la instrucció fins que no se «sotmeti a debat i aprovació en seu parlamentària la regulació de l’activitat sanitària privada en centres sanitaris del Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública de Catalunya (SISCAT)».

Salut s’ha vist obligat a complir les ordres de la Cambra. «Com que s’ha deixat sense efecte, no és que es quedi sense marc legal, perquè el marc legal era preexistent, però simplement no es donen les instruccions per homogeneïtzar aquesta matèria i, per tant, com fins ara, cada centre haurà de garantir la bona pràctica d’aquestes mesures de la manera que cregui convenient», ha explicat una portaveu del Departament.

La patronal ACES, per la seva banda, ha valorat de forma positiva la resolució del CatSalut d’anul·lar la instrucció i ha destacat la necessitat d'»arribar a un acord entre totes les parts implicades» per resoldre el conflicte que suposa per als uns i els altres que es dugui a terme activitat privada en centres públics.

Font: El País

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Privatización, sanidad pública, Uncategorized y etiquetada , , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s