Catalunya pressuposta per fàrmacs un 28,6% menys del que va gastar l’any passat


Farmaindustria augura «tensions» per poder pagar els tractaments innovadors, com el de l’hepatitis C

BARCELONA, 25 Mar. (EUROPA PRESS) –

El Servei Català de la Salut (CatSalut) ha pressupostat aquest any un 28,6% menys en farmàcia del que va gastar el 2014, malgrat la irrupció de tractaments innovadors que tenen un elevat cost, com el de l’hepatitis C.

Ho ha destacat aquest dimecres el director del Departament de Relacions amb les Comunitats Autònomes de Farmaindustria, José Ramon Luis Yagüe, al Congrés i Saló Europeu de Farmàcia Infarma 2015, que se celebra al recinte Gran Via de Fira de Barcelona fins al dijous.

En una taula de debat en què també ha participat el gerent de Farmàcia i Medicament del CatSalut, Antoni Gilabert, Yagüe ha destacat que a causa d’aquesta caiguda pressupostària hi haurà «tensions» per poder pagar els nous tractaments, per la qual cosa ha instat les administracions a invertir en innovació farmacològica per evitar-ho.

Ha instat buscar estratègies per potenciar la innovació en fàrmacs, i ha afirmat que «l’important no és el preu, sinó el valor que tenen», en relació amb els medicaments d’última generació que s’han incorporat fa poc al sistema, amb elevat cost i eficàcia, com el de l’hepatitis C.

Ha destacat que actualment hi ha més de 5.000 fàrmacs en desenvolupament clínic, sobretot en l’àmbit del càncer i l’Alzheimer, i ha definit el 2014 com un «bon any» per al sector, considerant que l’Administració de Medicaments i Aliments (FDA) ha aprovat 41 nous productes.

Per la seva banda, Gilabert ha destacat que la situació econòmica és «complicada», i ha intercedit per compartir riscos amb les farmacèutiques i els centres d’investigació per poder fer-se càrrec del finançament dels tractaments innovadors.

GESTIONAR INCERTESES

Gilabert ha explicat que el CatSalut treballa amb tres incerteses quan té coneixement d’un nou fàrmac: «per quins pacients està indicat, quins resultats ofereix i de quina manera es pagarà».

Sota aquestes tres premisses, el CatSalut intenta donar accés «a tots els pacients que necessitin» un fàrmac innovador, i per això busca la complicitat de la resta d’agents del sector, considerant els elevats costos.

Ha afegit que «no importa que un fàrmac sigui barat o car», sinó que el que mou el CatSalut a finançar-lo és la seva relació entre el cost i l’eficàcia, que és la base del programa d’harmonització farmacoterapèutica que hi ha a Catalunya.

Font: aldia.cat

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en sanidad pública y etiquetada , , , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s