Propostes per una Marea Blanca o de Salut de Catalunya


Dissabte 28 de febrer de 2015. Més de 300 persones en representació pròpia i de desenes d’entitats ens vam reunir, debatre i APROVAR la Constitució d’una saludable i necessària MAREA BLANCA a Catalunya.

Aquí adjunto, un primer document amb les Propostes sobre el seu caràcter que vaig tenir l’honor de presentar a l’Assemblea reunida al Paranimf de la Facultat de Medicina de la UB, a l’Hospital Clínic de Barcelona.

Propostes per una  Marea Blanca o de Salut de Catalunya

Antecedents:

Plegats, disposem d’una ampla experiència d’austericidis en salut, de retallades, de mercantilització, d’agressions frontals contra la sanitat i salut publiques. Però també de lluites en defensa del caràcter públic, del manteniment dels serveis, dels llocs de treball, de la dignitat i qualitat assistencial.

Disposem també d’uns valors  de base amb el document:  Programa per un Servei Nacional de Salut a Catalunya. Un sistema al que aspirem, de caràcter públic, universal, equitatiu, integral, finançat de forma pública i suficient, democràtic, participatiu i de qualitat

Tenim ja unes marees blanques funcionant i actives a Lleida, a Mataró-Mareme, al Baix Vallès, al Baix Llobregat, a Hospitalet-Bellvitge,  Badalona, Sabadell, Terrassa, Girona,  Tarragona   i altres

Objectius

 • Dotar-nos d’una eina comuna I transversal de mobilització. Amb una estructuració territorial i sectorial.  Nomenar una comissió de coordinació i manteniment
 • Promoure una Convenció o Congrés  Constituent Ciutadà on definir la salut i la sanitat a que tenim dret i per la que lluitem.  Visualitzar la confluència en una potent Marea Blanca Catalana en un acte públic multitudinari abans de l’estiu.

Destinataris i caràcter d’ Organització

 • Extensió –crida a territoris, organitzacions, entitats, col·lectius, persones i sectors. (Marea Oberta i inclusiva)
 • Empoderament ciutadà: la ciutadania és la titular del sistema públic (Marea participativa i partícip a amb co-lideratge social)
 • Sumant associacions professionals, moviments veïnals, Sindicats de treballadores/es, Plataformes d’afectats per patologies concretes i familiars, organitzacions cíviques en defensa de la salut i la sanitat públiques i  entitats polítiques… (Multidisciplinària, multisectorial)
 • Necessitat explícita de confluir, juntes i no segmentades, persones en tant que veïnes, ciutadanes, treballadores, professionals, amb discapacitats i necessitats especials o no, gents gran, moviment feminista, pacients exclosos i discriminats, col·lectius de immigrants, … i gent jove a qui volem i necessitem incorporar avui  a la lluita col·lectiva per un futur que serà el seu !!!  (Transgeneracional)
 • Amb independència de credo, ètnia, confessió, partit, o sindicat… subscrivint la defensa del S.N.S. (Ideològica per la salut pública, no partidista)
 • Crida explícita a persones i organitzacions que treballes altres marees, lila, roja, groga, verda, taronja… (Policromàtica, marea de marees)
 • Sumant reivindicacions, plataformes i organitzacions que tenen a veure amb el “determinants socials de la salut”: Treball, habitatge, medi ambient, educació, alimentació, urbanisme, cultura, (Social i sumadora de reivindicacions i drets)

Propostes

 1. Demanar Adhesions  al manifest del programa per un Servei nacional de salut a Catalunya
 2. Constitució d’una comissió de coordinació i treball que proposi criteris organitzatius de la Marea i accions conjuntes a tot el territori
 3. En concret i per abans de les municipals: accions simultànies a CAPS i/o hospitals del territori reivindicant els 6 punts plantejats al punt primer de la reunió.   I una nova acció a principis de setembre.

DECLARACIÓ MAREA BLANCA DE CATALUNYA – 28/2/15–

Avui dia 28 de febrer de 2015, la majoria d’organitzacions polítiques i socials vinculades a l’àmbit sanitari ens hem reunit a la Facultat de Medicina de l’Hospital Clínic de Barcelona per celebrar una sessió del Parlament Ciutadà.

En aquesta sessió, hem volgut posar sobre la taula els punts bàsics i irrenunciables per avançar cap a la creació d’un nou sistema sanitari per al nostre país: un servei públic que defugi la privatització, mercantilització i biomedicalització i que garanteixi l’accés universal a la salut.

Amb la convicció de la necessitat d’establir un nou consens sanitari, totes les organitzacions avui reunides ens disposem, a partir d’aquest moment, a treballar de forma conjunta i coordinada per a la culminació d’aquest projecte, un projecte que comença avui amb la constitució de la Marea Blanca de Catalunya; un projecte que dóna forma a un bloc històric, una eina que ens permetrà defensar les següents premisses que avui hem acordat:

1r) Conquerir la sobirania en salut i sanitat, i actuar sobre els veritables determinants de la salut col·lectiva. 2n) Iniciar un procés de reversió de l’actual tendència medicalitzadora motivada per una visió biologista de la salut i per la cultura del consum.

3r) Garantir el Dret a la Salut i a un model d’atenció sanitària públic, de cobertura universal, sense discriminació de classe, gènere o raça, equitatiu i finançat per impostos progressius suficients per cobrir les necessitats de la població.

4t) Posar en marxa un Pla de Nacionalització dels serveis públics de salut per convertir el Servei Català de la Salut en el Servei Nacional de Salut de Catalunya, amb funcions de planificació, finançament, gestió i avaluació dels serveis de salut públics, integrals i integrats de Catalunya.

5è) Assegurar la transparència, equitat, universalitat, eficiència i autonomia de gestió d’aquest Servei de Salut. Eliminar les “portes giratòries” de la sanitat pública i garantir que els inculpats per corrupció compareguin davant la Justícia.

6è) Fomentar la participació efectiva de les ciutadanes, ciutadans i personal de la sanitat als òrgans de govern del Servei de Salut per tal d’afavorir la democràcia real i directa. 7è) Fomentar l’ús adequat dels medicaments, de les tecnologies i de les eines terapèutiques, i recuperar les competències públiques en recerca, limitant la intromissió de la indústria farmacèutica en els àmbits de la formació i investigació mèdiques.

8è) Millorar el sistema assistencial potenciant una Atenció Primària forta i reformant l’atenció hospitalària, adequant-la a les necessitats de salut actuals.

9è) Derogar els coREpagaments sanitaris i farmacèutics i adquirir el compromís de no imposar noves taxes com l’euro per medicament.

10è) Garantir el respecte a l’autonomia i llibertat en les decisions sanitàries; el dret a la interrupció voluntària de l’embaràs, a l’educació sexual i afectiva i a la no discriminació per causes de gènere en salut; assegurar el dret al tractament del dolor i a una mort digna; el dret a la no cessió de les dades personals a entitats privades, etc.

D’avui en endavant, la Marea Blanca defensarem i guanyarem la salut com a dret fonamental, per avançar en la consolidació d’una sanitat universal, pública i gratuïta.

Anunciem, doncs, mobilitzacions i accions al maig i al setembre per a donar visualització i força als deu punts acordats.

Font: del bloc La Ratera del company Toni Barbarà que va participar en el Parlament Ciutadà en representació de DEmpeus per la salut pública.

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Salud pública y etiquetada , , . Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a Propostes per una Marea Blanca o de Salut de Catalunya

 1. Reblogueó esto en Punts de Vistay comentado:

  Perque cal donar a la Marea Blanca la màxima difusió alternativa, doncs no sortirà a TV3 mentre no sigui plural ni de totes….

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s