#SanitatUniversal: recepta mèdica per elaborar un programa electoral que no perjudiqui la salut


AI_comunicat#SanitatUniversal: recepta mèdica per elaborar un programa electoral que no perjudiqui la salut

9 de febrer de 2015

Vuit organitzacions exigeixen als partits polítics que incloguin en els programes electorals autonòmics el compromís d’adoptar lleis que blindin la sanitat universal.

Amnistia Internacional, Associació de Juristes de la Salut, el Centre pels Drets Econòmics i Socials, Metges del Món, Red Acoge, Xarxa de Dones Llatinoamericanes i del Carib a Espanya, la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (SEMFYC) i la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària (SESPAS), llancen una campanya en xarxes socials en la qual exigeixen als partits polítics que incloguin en els seus programes electorals, de cara a les eleccions autonòmiques i locals, un compromís amb la sanitat universal.

En concret, les organitzacions demanen que els partits incloguin mesures legislatives que garanteixin l’accés als serveis de salut i tractaments mèdics per a totes les persones, amb independència de la seva situació administrativa i sense cap tipus de discriminació.

Aquestes mesures contindran els mecanismes que n’assegurin el compliment efectiu, procediments d’informació pública i de seguiment de la seva eficàcia.

Des de l’entrada en vigor del Reial decret Llei (RDL) 16/2012, reforma que va limitar l’accés a l’atenció sanitària per a centenars de milers de persones, han estat nombrosos els mecanismes de protecció de drets humans de Nacions Unides i del Consell d’Europa que han exigit a Espanya reformar el RDL i garantir el dret a la salut sense discriminació. AI_comunicatL’últim mecanisme internacional que s’ha pronunciat en aquesta línia, el passat mes de gener, ha estat l’Examen Periòdic Universal de Nacions Unides, on nou països han demanat a Espanya que garanteixi la universalitat d’aquest dret.

Els mecanismes de protecció de drets humans internacionals han recordat a Espanya, que amb l’adopció del RDL, el Govern espanyol ha vulnerat les seves obligacions en matèria del dret a la salut. Igualment han recordat que els drets humans no poden ser ignorats per les pressions fiscals i que la crisi econòmica no pot servir de pretext per a una restricció en l’accés a l’atenció sanitària, que afecta a l’essència d’aquest dret. Respecte a l’especial situació de les dones, recentment, al desembre de 2014, el Grup de Treball de Nacions Unides sobre discriminació contra les dones en la llei i en la pràctica va alertar de l’impacte que el RDL podria tenir en aquest col·lectiu, per ser l’atenció mèdica la principal via de detecció de les dones víctimes de violència.

Per tot això, les organitzacions signatàries aconsellen als partits polítics, un tractament i prescriuen una recepta que consisteix en:

  • Adoptar mesures legislatives que assegurin la sanitat universal, és a dir l’accés als serveis de salut i tractaments mèdics per a totes les persones, sense cap tipus de discriminació.
  • Aplicar les recomanacions d’organismes internacionals sobre salut universal, entre els quals, el Comitè de Drets Econòmics, Socials i Culturals, Relator Especial de Nacions Unides sobre discriminació, Relatora Especial sobre pobresa i drets humans, Examen Periòdic Universal de Nacions Unides, i el Grup de Treball de Nacions Unides sobre discriminació contra les dones en la llei i en la pràctica, així com el Comitè de Drets Socials del Consell d’Europa.

Els partits polítics tenen l’oportunitat de comprometre’s a través dels AI_comunicatseus programes electorals a adoptar mesures legislatives que blindin la sanitat universal segons les recomanacions internacionals; i de demostrar que allà on governin o tinguin capacitat de decisió o d’influència, promouran la igualtat en l’accés i gaudi del impediran que es continuï violant aquest dret en l’Estat espanyol.

Informació complementària

Des de l’entrada en vigor del RDL, a l’abril de 2012, almenys 873.000 persones immigrants en situació administrativa irregular s’han quedat sense targeta sanitària a Espanya, i han perdut el dret a accedir als serveis públics de salut, a excepció de l’atenció d’urgència, embaràs, part i postpart, i a menors, sol·licitants d’asil i víctimes de tràfic (durant el període de restabliment i reflexió). Persones amb malalties cròniques excloses del Sistema Nacional de Salut s’enfronten al pagament de convenis especials.

En tot aquest temps, la diferent aplicació del RDL per part de les Comunitats Autònomes i la disparitat de criteris a l’hora d’engegar la normativa per part dels centres sanitaris ha convertit l’accés a l’atenció sanitària en un autèntic laberint administratiu.

/// FI AI_recepta

Font: amnistiacatalunya

 

Anuncios

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Real Decreto-Ley 16/2012, Salud pública, sanidad pública y etiquetada , , , , , , , , , . Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a #SanitatUniversal: recepta mèdica per elaborar un programa electoral que no perjudiqui la salut

  1. Muy buenos contenido me encanta vuestro blog como Guia para de infomación y no es nada amarilla.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s