Com es demana la devolució de l’euro per recepta?


Dempeus per la salut pública va optar per la insubmissió i no pagar aquesta taxa.

Hem rebut aquest escrit de la  Plataforma en defensa de la Sanitat Pública del Baix Valles que informa a les usuàries i usuaris de la Sanitat Pública de com cal demanar la devolució de la taxa de l’euro per recepta, en cas d’haver-lo pagat. Creiem que us pot ser d’utilitat.

.

Per posar en antecedents els ciutadanes i ciutadanes de Catalunya vam estar pagant a les farmàcies l’anomenada “taxa de l’euro per recepta” entre el 23 de juny de 2012 i el 15 de gener de 2013, en forma d’un euro per cada medicament dispensat. L’admissió a tràmit, per part del Tribunal Constitucional (TC) d’una demanda d’inconstitucionalitat va suposar el final del cobrament de la taxa. El 6 de maig de 2014 el Ple del TC va dictar sentència i va declarar inconstitucional la“taxa de l’euro per recepta”.

En compliment d’aquesta sentència, la Generalitat ha de retornar els diners cobrats indegudament a la ciutadana en concepte de taxa per recepta. El procediment habilitat aquest estiu pel Servei Català de la Salut (CatSalut) requereix una sol·licitud expressa de devolució per part de les persones afectades.

Com ho podem fer: a dia d’avui aquest tràmit es pot sol·licitar en qualsevol moment (és a dir, no hi ha terminis).  Les sol·licituds s’han de presentar, mitjançant un formulari del mateix CatSalut i que es pot descarregar des de l’adreça: http://www20.gencat.cat/docs/OVT/Departaments/SLT/Documents/Formularis_pdf/240z569srt_sol_retorn_taxa_euro_recepta.pdf

No cal que s’especifiqui ni l’import a retornar ni adjuntar cap comprovant, perquè el CatSalut ja disposa de la informació necessària a les seves bases de dades. La devolució es farà per transferència és necessari donar les dades bancàries. També, cal anar amb el formulari a l’entitat bancària on tinguem el compte per obtenir-ne la conformació (ha de constar el segell de l’entitat bancària a l’imprès). Un cop emplenat i segellat l’imprès, les sol·licituds s’han de presentar, preferentment, al nostre centre d’atenció primària (CAP) o, si no fos possible, a la unitat d’atenció al client de la regió sanitària corresponent. Us recomanem que feu còpia del formulari i sol·liciteu que hi consti signatura i/o segell del centre a on es presenta i la data per tenir constància d’haver presentat la sol·licitud (en previsió de possibles reclamacions).

Que creiem que cal que tingueu present i és important: En cas que una persona actuï com a representant legal d’una altra, cal presentar la documentació que ho acrediti: Menors, còpia del llibre de família, còpia de la sentència o resolució judicial o conveni que acrediti la potestat parental, en cas de separació/divorci.; Incapacitats: còpia de la sentència d’incapacitació; Defunció de la persona a qui es van prescriure les receptes: còpia del document acreditatiu de la successió del dret; Per tenir dret al retorn de la taxa es comprovarà que el sol·licitant estigui al corrent de les obligacions tributaries i que no tingui cap deute amb l’Administració de la Generalitat de Catalunya. No hi ha taxes associades a aquest tràmit, és gratuït.

Recordem que la – La taxa no es va aplicar a receptes d’altres Comunitats Autònomes, tot i que el/la pacient disposés de Targeta Individual Sanitària (TIS) catalana i adquirís el medicament a Catalunya. Tampoc es va pagar la taxa quan els medicaments van ser adquirits a farmàcies de fora de Catalunyavan quedar exempts d’aportació els medicaments receptats per professionals d’una mutualitat (receptes de MUFACE, ISFAS o MUJEGU) i per causa d’un Accident de Treball i aquelles persones que es van adherir a la campanya d’insubmissió promoguda des de CCOO de Catalunya i altres entitats, i per tant no van abonar l’euro per recepta, han de saber que ningú els reclamarà cap quantitat ni recàrrec (en contra de les amenaces que es van llençar per a coaccionar-les a satisfer la taxa).

Des de la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública del Baix Vallès celebrem la retirada d’una taxa injusta que modificava el model sanitari públic i introduïa noves retallades, exclusions i re-copagaments absolutament abusius, al temps que feia pagar més als més vulnerables: els més malalts i la gent gran.

Instem totes persones que van pagar la taxa de l’euro per recepta a Catalunya que exerceixin el seu dret a que li siguin retornats uns diners que, legalment, li pertoquen.

Mollet del Valles 6 Novembre 2014

Anuncios

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Copago, Medicamentos, sanidad pública y etiquetada . Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a Com es demana la devolució de l’euro per recepta?

  1. Pingback: Com es demana la devolució de l’euro per recepta? | Boletín Informativo de la Sanidad Pública

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s