Una trentena d’entitats registren al Parlament una proposta per un Servei Nacional de Salut a Catalunya


Aquest dimecres més de trenta entitats hem exposat als grups parlamentaris de Parlament de Catalunya el nostre programa «alternatiu a la mercantilització de la salut per a que sigui possible en un futur proper»

JosepMarti-acnEl portaveu de la Plataforma pel Dret a la Salut (PDS), Josep Martí, ha explicat abans d’entrar a la sala 2 del Parlament que 33 entitats catalanes s’han adherit a la proposta de programa per a un Servei Nacional de Salut a Catalunya. Han exposat als grups parlamentaris, punt per punt, la necessitat de que Catalunya tingui «un Sistema Sanitari totalment públic, sense grisos i on no es fa negoci amb les privades sinó que tot el diner públic es destina al benefici dels ciutadans». A partir d’aquí comença una campanya per donar a conèixer aquesta proposta entre els ajuntaments, entitats, associacions i ciutadans perquè se n’informin «i s’hi adhereixin, si volen».

«Capgirar el sistema sanitari català». És el que pretenen una trentena d’entitats que han presentat aquest dimecres un document al Parlament amb l’objectiu de demanar l’adhesió dels grups polítics. Després de diversos anys de lluites contra els tancaments de plantes o les retallades de sous, d’indignació per l’augment de les llistes d’espera o pel creixement de la col·laboració público privada, els activistes volen passar ara a una fase de proposta que passa en primer lloc per la nacionalització del sistema sanitari català.

«S’ha de canviar l’orientació per evitar portes giratòries», ha explicat Àngels Martínez Castells, presidenta de ‘Dempeus per la salut pública’. Concretament, la proposta és de posar fi als consorcis sanitaris, que han donat lloc a diversos casos de conflicte d’interessos, i transferir-los progressivament a un Servei Nacional de Salut de Catalunya.

El text recull també les principals reivindacions dels últims anys com ara el rebuig de qualsevol copagament. Els signants també incideixen en la necessitat de reforçar l’atenció primària per fer-ne «l’instrument bàsic per a una atenció global i integrada». Per altra banda, demanen una participació més gran dels ciutadans i del personal sanitari en la gestió dels centres i dels diferents òrgans de govern.

Però el document no només fa propostes sobre la gestió sanitària sinó que suggereix també canvis en la manera de tractar els pacients. «Caldrà iniciar un procés de reversió de l’actual tendència medicalitzadora motivada per una visió biologista de la salut i per la cultura del consum», indica el manifest. En opinió dels signants, és necessari obrir un debat social i professional per qüestionar aquesta tendència que «no es tradueix en resultats en la salut dels ciutadans». En aquest sentit, les entitats volen «fomentar l’ús adequat dels medicaments, de les tecnologies i eines terapèutiques» i qüestionen «l’omnipresència de la industria farmacèutica».

També insisteixen en la necessitat de no considerar la salut com només una qüestió individual sinó de prendre més en consideració els determinants socials de la salut. Per això, recalquen que «els governs, a tots els nivells, han de ser responsables de posar ‘salut en totes les polítiques'». En aquest sentit, exigeixen la recuperació de l’Agència Catalana de Salut Pública, suprimida l’any passat amb l’acord de CiU i ERC.

Aquest programa per un Servei Nacional de Salut a Catalunya presenta una alternativa a l’actual privatització-mercantilització i biomedicalització de la salut i la sanitat, bastint una proposta de programa per a la salut i la sanitat pública a Catalunya que pugui ser punt de trobada i confluència per a la majoria d’organitzacions que defensem la salut i una sanitat pública universal, de qualitat i accés garantit, al servei de la població de Catalunya.

El Programa es va aprovar en assemblea el proppassat dia 6 d’octubre. El document traça les línies mestres d’un futur Servei Nacional de Salut i assenyala que en cap cas s’acceptarà la participació de la sanitat privada en el sistema públic de salut. Va néixer com a resposta al document clarament privatitzador que en el seu dia va fer públic l’Assemblea Nacional Catalana i que posteriorment i davant l’allau de crítiques que va rebre, fou retirat.

Els signants, entitats i plataformes que porten anys lluitant en defensa de la sanitat pública, van entendre que calia una proposta clara de Servei Nacional de Salut . El resultat és aquest document que dimecres 15 hem  presentat al Parlament.

Consta de 10 punts que podeu  llegir clicant aquí.

Informen: acn eldiario,es

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Uncategorized y etiquetada , , . Guarda el enlace permanente.

3 respuestas a Una trentena d’entitats registren al Parlament una proposta per un Servei Nacional de Salut a Catalunya

  1. Alternatives dijo:

    Reblogueó esto en altres seccions sindicals.

  2. Pingback: El derecho a decidir en SALUD y #sanidad llega al Parlament y a la prensa | Punts de Vista

  3. Pingback: La veritable realitat social i de salut a Catalunya: disminueix l’esperança de vida | Dempeus per la salut pública

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s