Presentada una Queixa per les deficiències en l’atenció sanitària al CIE davant un brot de Tuberculosi


Foto de la concentració d’aquest matí davant el MIHealth Forum en protesta per les seves “innovacions” en la privatització de la salut

Mentre aquest matí la gent es concentra davant el Congrès del MIHealth Fòrum, on es troben els principals “gestors” de la sanitat, ens arriba la notícia de la queixa presentada per les deficiències en l’atenció sanitària al CIE davant un brot de Tuberculosi.
.

Queixes per la deficient atenció sanitària rebuda en un brot de tuberculosi al CIE de Barcelona obliguen al replantejament del servei mèdic del Centre

NOTA DE PREMSA

Mamadou va ser detingut el 26 de març durant un desnonament i posteriorment internat al Centre d’Internament d’Estrangers de Barcelona per trobar-se en situació administrativa irregular. Des de la primera revisió mèdica per part del personal sanitari del CIE, un dia després del seu internament, Mamadou ja es queixava de tos i dolors al pit. Aquests símptomes van anar en augment en el transcurs dels dies d’internament. Malgrat la seva insistència, el personal sanitari del Centre, gestionat per la Mútua Madrid, tan sols li receptava analgèsics i antiinflamatoris, diagnosticant que es tractava simplement de tos o d’un refredat comú.

Durant les tres primeres setmanes d’internament Mamadou gairebé no feia vida amb els seus companys, ja que el seu estat de salut era cada vegada més delicat i es passava gairebé tot el dia sol. Ben aviat, els seus companys de cel·la, tots d’origen africà i coneixedors que aquells símptomes podien associar-se a un quadre de tuberculosi, van alertar-se pel seu estat de salut i pel risc de contagi.

Malgrat que durant el temps d’internament, en Mamadou va sol·licitar atenció mèdica més de quinze vegades i va alertar en dues ocasions que podia patir Tuberculosi, no va ser fins el 2 de maig -un mes i una setmana després de ser internat al CIE- que el metge del Centre va derivar-lo a l’Hospital Clínic de Barcelona per tal que el sotmetessin a les proves pertinents per descartar la malaltia tuberculosa activa. El dia 24 de maig -sis dies abans- ja s’especificava a la història clínica del CIE la tos hemoptoica, símptoma guia important pel diagnòstic de sospita de malaltia tuberculosa pulmonar activa.

Els seus companys de cel·la, alguns dels quals ja presentaven símptomes compatibles amb la tuberculosi, van iniciar aleshores una vaga de fam per exigir al director del Centre ser visitats per un metge: un médico de verdad, no el que está en el CIE que siempre nos da la misma pastilla“. El director va persuadir-los per a que abandonessin la vaga de fam, amb la promesa d’una assistència mèdica immediata, la qual es va acabar demorant més d’una setmana amb la visita de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). L’ASPB ha estat l’encarregada de realitzar les proves de la malaltia als possibles contagiats.

Dilluns passat, dia 12, es van saber els resultats. Tres interns, dos companys de cel·la i un dels seus amics dins del Centre, han donat positiu en les primeres proves per al diagnòstic de tuberculosi. Ara, cal completar l’estudi segons el protocol mèdic establert per saber del cert si hi ha infecció tuberculosa activa i si s’ha adquirit dins del CIE. El passat dilluns, dia 19 un altre dels interns infectats va ser hospitalitzat després de portar gairebé una setmana amb febre i en un estat de salut molt delicat.

Des de la Campanya Tanquem els CIEs hem presentat una queixa als Jutges de Control del CIE exposant en detall aquests fets, la qual es farà arribar també al Defensor del Pueblo i al Síndic de Greuges. En aquesta queixa exigim que s’obri una investigació per esclarir si l’atenció sanitària rebuda ha estat la deguda, tant en la revisió mèdica d’entrada al CIE, com en les múltiples consultes al metge, i si amb una atenció sanitària de qualitat es podria haver evitat aquest brot, haver impedit la seva disseminació i no haver causat un problema de salut pública dins del CIE.

Malgrat que les queixes sobre l’atenció sanitària rebuda al CIE de Barcelona són constants, creiem que en aquesta ocasió s’ha arribat a una situació límit que requereix d’una investigació urgent per avaluar la seva qualitat i que permeti replantejar la seva gestió i el seu funcionament per tal d’evitar que es produeixin més situacions d’aquesta gravetat.

D’altra banda, cal tenir en compte que des del moment que a una persona se li detecta que ha estat en contacte amb la tuberculosi mitjançant la prova de la tuberculina i d’acord amb les especificacions del protocol de l’Agència de Salut Pública de Barcelona–, s’ha de realitzar un tractament de caràcter preventiu d’un mínim de dos mesos, que pot allargar-se fins a un any en funció de les condicions del pacient. El mateix protocol d’actuació de la Generalitat expressa la necessitat de controlar i garantir el compliment terapèutic del tractament per raons de salut pública i individuals del pacient.

És per això que sol·licitem que per raons humanitàries es paralitzin immediatament els processos d’expulsió de les persones malaltes, atès que no es pot assegurar que rebran el tractament adequat en els seus països d’origen. Així mateix, volem reiterar que aquests fets s’han produït en un centre de privació de llibertat del territori espanyol, per tant es trobaven sota la custòdia de l’Estat quan han desenvolupat aquesta malaltia i/o s’han contagiat. Per aquesta raó l’Estat espanyol s’ha de responsabilitzar del seu tractament fins que tots ells gaudeixin d’un bon estat de salut.

Font: TanquemelsCIE , on trobareu la nota de premsa en castellà, que també hem reproduït en el post anterior.
Continueu llegint a Punts de Vista: Denuncia del Club Gertech y las nuevas vías privatizadoras de la sanidad

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Derechos Humanos, Salud pública y etiquetada , . Guarda el enlace permanente.

2 respuestas a Presentada una Queixa per les deficiències en l’atenció sanitària al CIE davant un brot de Tuberculosi

  1. Están jugando con fuego dijo:

    Después de leer esta etnrada se pueden extraer dos conclusiones:
    Una: que la actuación chapucera por parte de la mutua desmonta la teoría de los abanderados de la privatización, que siempre están dando la tabarra con el cuento de que “dan mejor servicio y más barato que la sanidad pública”.
    Dos: ¿Qué pasaría si en lugar de tuberculosis hubiese sido otra enfermedad mucho más grave?. ¿No se les ha ocurrido pensar a los “reyes de la tijera” que su “política” podría desembocar en la extensión de una epidemia imparable y de consecuencias catastróficas para la población?.
    La actuación irresponsable, insensible e inhumana de los que dictan los recortes y privatizaciones en la sanidad pública raya lo criminal.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s