Jornades de salut a Celrà: El dret a la salut, en perill


La CUP de Celrà organitza unes jornades de debat sobre la salut pública que es celebraran a partir de la segona quinzena de maig a l’Ateneu i es centraran en l’impacte de les retallades, els negocis de la salut, les teràpies no convencionals i el model de salut pública que defensa la CUP. Dempeus per la Salut Pública hi participem el dia 17 de maig.

Amb el títol «El dret a la salut, en perill», l’objectiu de les jornades és d’una banda analitzar i debatre la situació actual de la sanitat al nostre país, i especialment al nostre entorn més immediat, i de l’altra plantejar alternatives al model de salut pública que s’està imposant progressivament, i que s’allunya cada cop més dels principis de propietat i provisió pública, universalitat i qualitat.

Les persones convidades com a ponents a les Jornades inclouen professionals de la salut i representants d’entitats que s’han significat en la defensa de la sanitat pública, i s’ha procurat disposar de l’experiència d’especialistes que coneguin la realitat de Celrà i/o de les comarques gironines. La presentació tindrà lloc el 9 de maig a les 20 h i inclourà la projecció del vídeo recopilatori de les Jornades d’Economia Solidària que la CUP va organitzar de gener a març de 2013, amb les intervencions d’Arcadi Oliveres, David Fernàndez, Esther Vivas o Antonio Turiel, entre altres.

Les taules rodones es celebraran a l’Ateneu de Celrà els dissabtes al matí a partir de les 11.30 h. La primera sessió, que tindrà lloc el 17 de maig i du per títol «Retallades i privatitzacions: a quin model ens aboquen?», tractarà l’impacte de les polítiques d’«austeritat» sobre el sistema públic de salut en general, i en concret a les comarques gironines, i analitzarà com s’utilitza la crisi econòmica com a pretext per a la privatització progressiva de la sanitat pública. Els ponents confirmats són Àngels Martínez Castells (Dempeus per la Salut Pública) i Albert Planes (Fòrum Català d’Atenció Primària).

La sessió del 24 de maig estarà dedicada al tema «Conflicte d’interessos: el negoci de la salut» i es centrarà, per un costat, en l’opacitat i la corrupció en la gestió de la sanitat, i per l’altre en el poder i la influència de la indústria farmacèutica i les seves conseqüències (medicalització de la societat, cronificació de malalties, desatenció de malalties no rendibles…). Hi intervindran David Vidal (CUP Reus), Ramon Serna (CATAC-CTS/IAC), Joan Ramon Laporte (Fundació Institut Català de Farmacologia) i Mario Lloret (INEFC-Barcelona).

El mateix dia a les 21.30 h, i gràcies a la col·laboració del Cineclub 21, es projectarà la pel·lícula The constant gardener (El jardinero fiel), dirigida per Fernando Meirelles i basada en la novel·la homònima de John le Carré, que al seu torn s’inspira en els assajos il·legals duts a terme a Nigèria el 1996 per part d’empreses farmacèutiques.

La darrera taula rodona de maig, «Una altra sanitat és possible», es realitzarà el dia 31 i abordarà les teràpies naturals, complementàries o alternatives, la seva relació amb la medicina convencional i la seva incorporació al sistema públic de salut. També tractarà un model alternatiu de gestió de la sanitat, el de les cooperatives de salut. Hi prendran part Xavier Uriarte (Lliga per la Llibertat de Vacunació, moviment Remeiers i Remeieres), Genoveva Montserrat (homeòpata i nutricionista), Ana Valeria de Ormaechea, M. Teresa González i Ariadna de Genover (Sistema de Salut Pública Cooperativista), Vicenç Ballbona (metge d’atenció primària i homeòpata) i Lluís Cabarrocas (infermer d’atenció primària i acupuntor).

El dia 14 de juny es clouran les jornades amb la xerrada-debat «La salut pública que volem», a càrrec d’Isabel Vallet, diputada al Parlament per la Candidatura d’Unitat Popular. La xerrada girarà entorn del model sanitari que defensa la CUP i la tasca realitzada per la formació en aquest àmbit dins i fora del Parlament. L’acte inclourà la presentació del llibre col·lectiu El preu de la salut. Interessos, classe i model sanitari, editat per Espai Fàbrica.

Més informació aquí

Acerca de angelsmcastells

dona d'esquerres, economista, republicana i moltes coses més...
Esta entrada fue publicada en Salud pública, sanidad pública. Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s