Aturem el Consorci sanitari de Lleida


Dijous 27 a les 11 al Parlament, Concentració «Aturem el Consorci sanitari de Lleida»

S’hi debaten dues mocions parlamentàries. Una d’ICV que demana que la unificació es faci gestionada pels SSTT de l’ICS. L’altra, d’ERC, accepta la fòrmula Boi i només proposa mesures pal·liatives. Clicant el text, el cartell en blanc i negre per reproduir.

A continuació difonem la valoració del sindicat CATAC-CTS IAC sobre l’eliminació de l’ICS

Consorcis a Lleida i arreu, la nova fòrmula per eliminar l’ICS i fomentar la corrupció en la sanitat

L’eliminació de l’ICS ha estat un objectiu de CiU des del moment de les transferèn- cies de la sanitat i, per molt que aquesta formació sempre ho hagi negat, ha donat proves evidents de les seves intencions. Ens agrada molt recordar les paraules de Josep Arqués quan era Secretari del Departament: “… estos servicios, siguen siendo de propiedad pública porque no ha sido posible conceptualmente o coyuntural- mente su externalización…” (Navarra, 1994). Només des d’aquesta perspectiva es poden entendre les maniobres actuals (estan fent allò que durant 30 anys no els hem deixat fer) que, inacceptablement, compten amb el suport o la ceguesa d’ERC. Tot indica que la condició posada per aquest partit hagi estat: “Feu el que volgueu, però que no sembli que l’ICS desapareix”

La llei 2/2014 , del 27 de gener, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic, la clàssicament anomenada llei d’acompanyament dels pressupostos de la qual hem fet un extracte dels punts que afecten la sanitat, introdueix, entre altres mesures, múltiples pasos per tal de fer efectiva la desaparició de l’ICS:

L’ICS, proveïdor d’últim recurs

L’art. 162 adscriu l’ICS a l’SCS (Servei Català de la Salut o CatSalut) com a mitjà propi de la Generalitat i, lluny de convertir-lo en un proveïdor més i contràriament a la resta de proveïdors, no podrà concórrer en licitacions públiques. Només quan no hi concorri cap licitador, el CatSalut encarregarà a l’ICS (encàrrec de gestió) l’activitat de què es tracti (art. 2 de la llei 8/2007 de l’ICS modificat). D’aquesta manera l’ICS es converteix en proveïdor d’últim recurs i no és obligat que li quedin garantides en el futur línies d’activitat assistencial completes, amb les conseqüències assistencials i laborals que aquest fet comportarà.

El personal de l’ICS, espècie a extingir

El personal de l’ICS podrà ser objecte de reassignació funcional i/o territorial mitjançant una simple modificació de la relació de llocs de treball, o de remoció (eliminació del lloc de treball). La nova disposició addicional setena de la mateixa llei 8/2007 atribueix al Consell d’Administració de l’ICS la capacitat per determinar la remoció de llocs de treball i designació de funcions (per exemple fent pivotar el personal entre un centre i/o un equip i un altre) i remet el personal estatutari a l’art. 84 del Decret 123/1997 del “Reglament general de provisió de llocs de treball i promoció professional (quin llenguatge més cínic) de funcionaris l’Administració de la Generalitat de Catalunya”. Com tantes altres vegades, la Generalitat aplica al personal estatutari la normativa del funcionari només per a tot allò que el perjudica.

Com serà el procés de desaparició de l’ICS?

L’art. 161 modifica l’art. 47 de la LOSC expressant amb termes bondadosos la naturalesa perversa del nou model: “en el marc d’un model de prestacions en xarxa que ha d’afavorir les sinèrgies entre els diferents centres, serveis i establiments sanitaris” . És aquesta característica del model la que, per poc que ho sembli, dóna suport i impuls a la constitució de consorcis o de qualsevol altra forma d’ens públic (el nom no fa la cosa) als quals el SCS incorporarà obligatòriament l’ICS, com ara farà a Lleida si no som capaços d’evitar-ho. La creació d’aquests «ens» ja estava prevista pel document secret que CATAC-CTS va descobrir el gener de 2013. Un cop creat «l’ens», l’ICS, obedient a les ordres del CatSalut, deixarà de tenir cap paper rellevant si no desapareix directament per algun dels mecanismes que expliquem més avall i la seva representació seria assumida directament pel CatSalut, … o venuda a qualsevol empresa multinacional.

I per què són tan terribles els consorcis?

Qui no l’hagi llegit encara, hauria de llegir el formidable article de la revista Cafèambllet on el nostre amic Albano explica a la perfecció la diferència entre un ens públic de debò i tot això que s’anomena “sector públic empresarial”, és a dir empreses públiques i consorcis . L’ Informe sobre Bon Govern i Transparència Administrativa de 2005 ja recomanava «l’adopció d’un criteri dràsticament restrictiu a l’hora de constituir noves empreses i consorcis públics, evitant la proliferació d’unes i altres, la burla del control administratiu que facilita el “maquillatge” comptable – financer i provoca que se’n dilueixin les responsabilitats polítiques.», però els nostres polítics han fet milles, han tancat els ulls quan els ha convingut, convertint el nostre » model sanitari » en un fastigós fangar .

El citat article 161 també modifica l’art 44.2 de la mateixa LOSC de manera que el SCS té competències per assignar l’àmbit territorial i funcional dels centres. Tècnicament, d’això en diríem planificació de l’assistència, però en la pràctica l’SCS repartirà el pastís pres- supostari molt a favor dels proveïdors privats , assignant-los les activitats més rendi- bles i encarregant a l’ICS allò que no interessi a la privada. Quedi clar que ens referim al concepte més ampli de privada, incloent-hi, a més de S.A. o S.L. i mútues o fundacions clarament privades, les entitats que ells anomenen públiques, com ara consorcis, funda- cions, empreses ‘públiques’, però que de públic només en tenen el pressupost, algun alcal- de amb un paper més que dubtós i càrrecs nomenats per la Generalitat, el Departament de Salut o un altre i/o el CatSalut, però sempre gestionant d’acord amb el dret privat.

Segons la disposició addicional cinquena de la llei d’acompanyament dels pressupostos que comentem, el govern ha d’assolir nous objectius de ‘simplificació i racionalització’ en el termini de sis mesos. El pla concretarà propostes d’extinció, dissolució, fusió o integració segons un llistat de característiques, entre les quals l’escassa alineació de la missió, objectius i activitat als objectius fixats en els plans estratègics. Molt d’acord a fer desapa- rèixer entitats sense cap altra funció que donar un bon sou a càrrecs inútils, però és clar que, si no ho evitem, tot allò que és públic serà el que de debò desapareixerà per no ajustar-se a l’únic veritable pla estratègic de la gentussa que ens domina que no és altre que privatitzar-ho tot per continuar robant.

En resum, l’ICS passarà de ser un potent grup públic de prestació de ser-veis a ser el comodí al servei dels interessos d’una sanitat entregada a les mans dels grups empresarials sanitaris privats, per molt que el partit go-vernant de torn continuï afirmant que la sanitat continua essent pública.

Seguint el pervers projecte històric dels nostres catalaníssims neoliberals, amb el qual sempre han col•laborat partits que tenen la poca vergonya de dir-se d’esquerres, el següent pas serà donar més entrada a les mútues , començant per l’atenció primària, i coronar el pastís amb una reducció de la cartera de serveis i amb l’establiment d’una extensa cartera comple-mentària de pagament.

Cal que ens mobilitzem tots i totes!

 

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Convocatorias, sanidad pública y etiquetada , , . Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a Aturem el Consorci sanitari de Lleida

  1. Alternatives dijo:

    Reblogueó esto en altreseccionsindicals.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s