Lleida és el conillet d’India de les privatitzacions a la sanitat catalana


Agraïm la cita que ens fa Benoit Cros en aquest article a El Diari de la Sanitat. La reorganització de la sanitat a Lleida és un eufemisme per disfressar la privatització de la sanitat que es vol dur a terme a la Terra Baixa com a prova abans d’estendra-la a tota Catalunya. No ens està enganyant conseller Ruiz!
 

Preocupació dels sindicats per la reorganització de la sanitat a Lleida.

Entrada de l’Hospital Santa Maria de Lleida

En un termini de sis mesos, Lleida veurà els seus serveis sanitaris unificats en un «nou ens jurídic», segons el terme utilitzat pel conseller Boi Ruiz. Un consorci o una empresa pública gestionarà doncs l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) – que pertany a l’Institut Català de la Salut -, l’hospital Santa Maria i l’hospital comarcal del Pallars de Tremp – gestionats ara per l’empresa pública GSS-, els centres d’atenció primària així com la salut mental i els serveis socials. També s’hi integrarà l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBL). En total, el consorci gestionarà un pressupost de 280 milions d’euros i una plantilla de 4000 professionals.

Els esforços per coordinar la sanitat lleidatana no són nous. A finals dels anys 90, l’Hospital Arnau de Vilanova passa a gestionar un laboratori únic que dóna serveis a Santa Maria i als centres d’atenció primària. Posteriorment, s’intensifica la col·laboració entre els dos hospitals, que comencen a intercanviar especialistes i a compartir guàrdies. Finalment, l’any 2012, el Govern decideix l’establiment d’una gerència única (amb el doctor Jaume Capdevila al capdavant).

Segons el conseller Boi Ruiz, la unificació permetrà economies d’escales que podrien millorar els serveis: «Si gestionem les compres de forma conjunta i estalviem diners, podrem destinar-los a millorar les llistes d’espera», va apuntar. Els sindicats no neguen la necessitat d’unificar els serveis sanitaris a Lleida – per beneficiar d’economies d’escales i obtenir noves especialitats enlloc de transferir els pacients als hospitals de Barcelona – però recelen del mètode utilitzat. UGT va criticar que el procés s’hagi obert «sense cap tipus de debat parlamentari ni transparència».

Els sindicats temen especialment que s’aprofiti aquesta fusió per reduir plantilles. També es demanen com es gestionarà la disparitat de convenis laborals i què passarà amb el personal estatutari de l’ICS – que té places fixes com qualsevol funcionari – en un ens de dret privat. Posat que el 80% de la sanitat lleidatana està gestionada per l’ICS, creuen que la millor solució és que el 20% restant també s’hi integri. El sindicat Metges de Catalunya creu que s’han d'»homogeneïtzar» les condicions laborals dels treballadors, «independentment de quina sigui la seva empresa de procedència».

Per altra banda, la paraula ‘consorci’ també provoca recel, a causa dels diferents casos de presumptes conflictes d’interessos a la sanitat catalana que s’han conegut els últims anys. «A l’ICS, la gestió és més transparent i no hi ha casos de corrupció al contrari del que s’ha vist als consorcis (la sanitat concertada), opina Amparo Loren (CCOO), presidenta de la junta del personal a l’HUAV.

Però més enllà d’aquestes preocupacions, també existeix el temor que el projecte obri la porta a una privatització. «Lleida és una prova, és el conillet d’India de les privatitzacions a la sanitat«, opina Àngels M. Castells, de Dempeus per la Sanitat Pública, que recorda els diferents plans del Departament de Salut per privatitzar la sanitat. El diari ‘El País’ va revelar primer l’existència d’un informe del Departament de Salut que proposava trossejar l’Institut Català de la Salut en una vintena d’empreses públiques, per poder obrir-se al capital privat. Dos anys després, es va conèixer un informe de l’empresa PricewaterhouseCoopers, que proposava la privatització de 13 institucions sanitàries, la majoria consorcis, que gestionen 18 hospitals i 46 centres d’atenció primària.

ICV-EUiA (que presentarà aquesta tarda una interpel·lació al Govern durant el ple del Parlament) i la CUP ja han expressat el seu rebuig al projecte. Per al PSC, aquesta reorganització – a la qual no s’oposa – no ha d’empitjorar necessariament les condicions laborals dels treballadors ni de crear problemes de falta de transparència. «Tant en el cas de la sanitat concertada com en el cas de l’ICS estem parlant de sanitat pública», apunta Núria Segú, portaveu del PSC al Parlament per als temes de sanitat, que critica però la manca d’informació. «El conseller ha de donar informacions per tranquilitzar els treballadors», demana. Per la seva banda, Ciutadans també critica el projecte de Boi Ruiz: «les preocupacions dels sindicats estan fundamentades, donat l’historial dels consorcis», opina el diputat José Manuel Villegas. Els representants d’ERC, per la seva banda, esperen a rebre més informació sobre el procés abans de posicionar-se.

Font: el diario per Benoît Cros

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Privatización, sanidad pública y etiquetada , . Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a Lleida és el conillet d’India de les privatitzacions a la sanitat catalana

  1. Pingback: Boi Ruiz da un paso más en la mercantilización de la sanidad | Dempeus per la salut pública

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s