Les llistes d’espera del Sistema Sanitari Públic augmenten amb les “retallades” i són un camí pel negoci privat


Per Josep Martí Valls.[Plataforma pel Dret a la Salut]

Malgrat que les informacions oficials i les dades publicades en les Webs del Departament de Salut diuen que les esperes per ser operat, per fer- se una prova diagnòstica o per que ens visiti un metge especialista, són raonables, la realitat i la percepció de la majoria de pacients és que aquestes esperes són molt llargues comportant dolor, incapacitats i pèrdua de qualitat de vida, quan no empitjorament de la patologia.

Per què els responsables sanitaris publiquen els temps d’espera mitjà i només d’uns quants procediments quirúrgics? Perquè les mitjanes amaguen els extrems. Per exemple, si el temps mitjà entre dos pacients és de 6 mesos, pot ser que un s’esperi dos mesos i l’altre 10 de mesos. És a dir, la meitat de pacients s’esperen 10 mesos. Això sense comptar les maniobres per retardar l’entrada en llista. Si preguntem als pacients en una sala d’espera de l’hospital o d’un CAP quant temps porten esperant un procediment quedaríem sorpresos, ja que hi ha moltes persones que porten més d’un any. Això, a més d’un dany per la salut i la qualitat de vida, és una pèrdua de drets socials.

El que és evident és que amb les “retallades” lineals de recursos, tancament de serveis, quiròfans, plantes d’hospitalització, sous dels professionals i treballadors/es sanitaris, etc. el que s’ha aconseguit és aprimar el sistema públic de salut (que per molts interessos econòmics, pels corruptes i per molts polítics aliats amb els mateixos, ja és el que volien). Però els problemes de les persones pacients continuen i s’agreugen i per això apareixen propostes de “solucions” per evitar les llargues esperes i els i les pacients cansats i desesperats (a més d’indignats) accepten de manera forçada, encara que sigui de mala gana i amb molts casos pagant a serveis privats el que ja tenien pagat en el sistema públic.

Aquests mecanismes de “derivació” de pacients de la sanitat pública a la privada es donen al menys de dues maneres: una per manca de ètica d’alguns professionals (inclús de delicte) com vam llegir al diari el Pais (22/1/2014) Demandan a un médico público por cobrar por operar en la privada. Cas d’una pacient de la Mútua de Terrassa que amb enganys, dient que hi ha 4 anys de llista d’espera (mentida) i que es quedarà paralítica si no s’opera ràpid (segona mentida, ja que es tractava d’una lumbàlgia sense hèrnia). L’altre mecanisme és més institucional, organitzatiu, de “gestió” l’explica molt bé la periodista del Pais (18/5/2013) Salud ordena a hospitales públicos enviar pacientes a centros privados. Es tracta de l’hospital de Mataró que, amb l’excusa de tenir molta llista d’espera, va enviar per operar-se, a 240 pacients des de Mataró a Barcelona, als centres del Sagrat Cor (privat d’una multinacional) i a la Plató (privat), en aquest cas a càrrec del CatSalut perquè són centres concertats. Si a l’hospital de Mataró, en comptes de tancar-li plantes i quiròfans (“retallar”) li donessin els cèntims que li han de donar a aquests centres privats per fer aquesta feina no caldria derivar a aquests i aquestes pacients, amb totes les molèsties i perills que aquesta derivació comporta: desplaçaments del pacient i família, pèrdua del seu metge especialista que ha fet la indicació d’operar, tornar a Mataró si hi ha complicacions, ja que el CatSalut només paga el procediment quirúrgic, i procés més car pel sistema públic perquè el privat voldrà donar dividends als seus accionistes (és ha dir, negoci amb la salut i la malaltia).

Què hem de fer els ciutadans i ciutadanes, a més d’indignar-nos per aquesta situació? Doncs primer estar informats, no acceptar llargues esperes, presentar reclamacions al centre sanitari i a la seva associació veïnal o plataforma, no acceptar ser derivat a un altre centre i organitzar-se, implicar-se per defensar conjuntament els nostres drets, a una sanitat pública, de qualitat, amb equitat, sense exclusions, accessible en temps raonables: pocs dies per proves diagnòstiques i visita mèdica i molts pocs mesos per intervencions quirúrgiques. Nosaltres paguem els serveis públics, doncs nosaltres manem.

Vist a Focap

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Privatización, sanidad pública y etiquetada , . Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a Les llistes d’espera del Sistema Sanitari Públic augmenten amb les “retallades” i són un camí pel negoci privat

  1. Pingback: Les llistes d’espera del Sistema Sanitari Públic augmenten amb les “retallades” i són un camí pel negoci privat | Boletín Informativo de la Sanidad Pública

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s