La despesa en medicaments no pot millorar amb les polítiques sanitàries dels governs actuals.


Reflexions de Josep Martí Valls del Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris(CAPS) sobre l’actual situació dels medicaments a Catalunya i la necessitat d’un canvi de la política sanitària.

Farmàcia de l’institut Català d’Oncologia, a l’Hospitalet.

El 3 de gener de 2014 hem llegit tres noticies als mitjans de comunicació sobre aquest tema: al diari El Periódico, “Rebel·lió total contra el co-pagament de fàrmacs als hospitals”, segons el darrer Decret Rajoy, s’introdueix un nou sistema de co-pagament als medicaments que es dispensen als hospitals a pacients crònics i tractaments generalment d’alt cost, això fa que hagi estat molt criticat per que penalitza a les persones de menys recursos i als pacients greus. La noticia diu que ja son deu les comunitats autònomes que es neguen a aplicar-lo (entre elles cinc governades pel propi partit del govern Rajoy) en definitiva un fracàs mes de la ministra Sra. Mato.

El gasto farmacéutico encadena tres meses seguidos de subidas. El mercado de medicamentos absorbe las medidas de ahorro de los últimos Gobiernos.

Al diari El Pais llegim: “De farmacia en farmacia para conseguir una medicina vital”, que explica el drama personal de pacients trasplantats d’algun òrgan per aconseguir fàrmacs cars (immunosupressors) de les farmàcies de Catalunya i analitza les seves causes. En un altre article del mateix diari llegim: “El gasto farmacéutico encadena tres meses seguidos de subidas”, ens diu que la despesa pública en medicaments a Espanya ha pujat aquest any 2013 un 4,8%, això confirma que aquesta despesa torna a pujar, ja que estava continguda des del 2010 amb les mesures dels governs de l’estat i de Catalunya, com van ser: el co-pagament i l’euro per recepta, per primera vegada a la historia dels pensionistes, que ha representat per molta gent, sobre tot gent amb pocs recursos, gent gran i malalts crònics, una despesa que no han pogut afrontar (donant- se el cas que fins un 16% dels fàrmacs que es recepten no son comprats pel pacient). Unes altres causes de la contenció van ser l’exclusió d’immigrants, el sistema de preus de referència i la retirada de la financiació pública per Decret, de 400 medicaments, essent substituïts com era d’esperar per la industria farmacèutica i els prescriptors, per medicaments més cars.

El membre de CAPS Josep Martí i Toni Barberà, secretari de Dempeus per la Sanitat Pública, dia 15 de desembre de 2011en la Presentació del document «Per un millor Sistema Públic de Salut».

Per que es dona aquesta situació, que malgrat totes les mesures, moltes d’elles simples retallades injustes, aquestes mesures queden amortitzades en pocs mesos i el negoci per uns quants segueix creixent. Com analitza el Dr. Joan Ramón Laporte en l’apartat de Política del Medicament del document fruit d’un seminari del CAPS (Per un millor sistema públic de salut, desembres 2011. www.caps.cat ) falta una política del medicament radical, que passi de l’hegemonia de la industria del fàrmac a la gestió per part del professional de la salut (sobre tot d’Atenció Primària, amb formació, recursos i temps suficient).

A Catalunya l’any 2010 es varen facturar a càrrec del sistema públic, 151,6 milions de receptes de medicaments de dispensació extrahospitalària, això era un 2,7% més que l’any anterior. La despesa va ser de 1.849 milions d’euros, aquesta xifra suposa un 20% del pressupost del Servei Català de la Salut i de l’ICS (s’estima que la despesa de medicació hospitalària pública pot ser d’uns 350 a 500 milions més). En els darrers 20 anys la despesa pública en medicaments sempre ha crescut per sobre del IPC malgrat totes les mesures aplicades pels governs (regulació de preus 1964, co-pagament del 10% al 1967, del 20% al 1978, del 30% al 1979 i del 40% al 1980, nova regulació de preus al 1991, 93 i 97, llistes negatives, introducció de genèrics i preus de referència al 2000. Fins les mesures recents del 2010 i 2011 que ja hem vist que també han estat amortitzades.

Es per aquests reiterats fracassos que les polítiques han de canviar. A més de les mesures de només pagar amb diner públic aquells medicaments seleccionats pel seu cost-efectivitat, cal negociació centralitzada dels preus, caldrà fer èmfasi en totes les mesures que reforcin als professionals com a gestors independents dels fàrmacs, amb la seva informació i formació continuada organitzada pel sistema públic i no per la industria, no acreditar cursos patrocinats per la industria, prohibició de l’activitat comercial sobre medicaments als centres sanitaris públics, constitució de comissions fàrmaco terapèutiques en els centres sanitaris que garanteixin la participació real dels professionals, la fixació de criteris i avaluació de tractaments, etc. i potenciar la participació de la ciutadania en aquestes polítiques.

Això significa un canvi radical de política sanitària, inclús de model del Sistema, ara centrat molt en el tractament especialitzat, passant a un nou paradigma de promoció de salut, d’atenció Primària i salut comunitària amb suficients mitjans per que es pugi donar un autèntic professionalisme amb sentit social.

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Medicamentos y etiquetada , , . Guarda el enlace permanente.

2 respuestas a La despesa en medicaments no pot millorar amb les polítiques sanitàries dels governs actuals.

  1. Pingback: La despesa en medicaments no pot millorar amb les polítiques sanitàries dels governs actuals. | Boletín Informativo de la Sanidad Pública

  2. Pingback: INFORMACIÓN DE INTERÉS – 07 enero 2014: Solidaridad con la Luchas Obreras: Panrico, Telefònica, TMB, Unipost, HP. // SEMINARIO TAIFA: NUEVOS CURSOS DEL SEMINARIO TAIFA (ENERO 2014 // SOLIDARIDAD CON LA HUELGA INDEFINIDA DE UNIPOST // MANIFIESTO

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s