Les llistes d’espera quirúrgiques a la Regió Sanitària de Lleida s’han incrementat un 65% des de 2010


Hospital Arnau de Vilanova de Lleida

L’activitat quirúrgica total als hospitals de la regió sanitària de Lleida ha baixat un 6,5% entre 2010 i 2012. S’ha passat de 33.633  a 31.424 intervencions, el que són 2.209 persones menys. Les llistes d’espera quirúrgiques amb temps de garantia pels lleidatans s’ha incrementat un 65% des desembre de 2010 fins a desembre de 2013. Hem passat de 1.379 persones esperant al desembre de 2010 a 2.268 persones al juny de 2013, segons el PSC de Lleida.

Sorprèn també que l’activitat quirúrgica urgent de la regió ha baixat quasi un 4%, en 649 persones. Hem passat de 16.313 a 15.664 persones, en el període 2010-2012, i que l’activitat quirúrgica programada pels procediments que tenen un temps de garantia hagi baixat un 14,8%, passant de 7.075 a 6.024 persones, el que són 1.051 persones menys intervingudes. Tot i això els procediments amb temps garantits concertats amb la Clínica de Ponent han augmentat entre el 2010 i el 2012, passant de 2.310 a 2.454 intervencions.

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova segueix sent l’hospital amb major activitat quirúrgica de la regió, tant l’activitat urgent com amb la programada tant per procediments amb temps garantit com aquells que no en tenen.

El PSC ha presentat una esmena a la totalitat en rebuig al pressupost del departament de Salut que va ser rebutjada per CiU i ERC a la comissió de Salut del Parlament. En la seva petició, El PSC reclama un pla plurianual a quatre anys per garantir que cap persona s’esperarà més de 6 mesos en cap cirurgia.

El diputat del PSC per Lleida al Parlament, Àngel Ros, ha criticat que “aquesta augment de les llistes d’espera és un greuge més pels ciutadans de Lleida” i ha recordat que se suma a la denúncia que la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària va fer al congrés realitzat a Lleida en el que “els metges d’atenció primària tenen una major demora i limitacions per sol·licitar determinades proves complementàries”.

Ros ha afegit que “demanem al Govern que no abandoni el sistema públic de Salut a les comarques de Lleida, una menor dotació de recursos per als centres hospitalaris i centres d’atenció primària de la nostra regió suposa un greuge i empitjorament del sistema que difícilment podrem recuperar”. La portaveu del PSC a al Comissió de Salut, Marina Geli, ha denunciat la “pèrdua d’accessibilitat dels ciutadans i ciutadanes al sistema de salut públic com a conseqüència de les retalles del 16%”.  Davant d’això, el grup parlamentari socialista reclama un pla a quatre anys no només per, com a mínim, recuperar l’activitat del 2010, sinó per recuperar l’equitat i la qualitat del sistema.

hospitals

Informació: Federació del PSC Comarques de Lleida, Pirineu i Aran

Vist a meslleida.cat

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en sanidad pública y etiquetada , . Guarda el enlace permanente.

2 respuestas a Les llistes d’espera quirúrgiques a la Regió Sanitària de Lleida s’han incrementat un 65% des de 2010

  1. Pingback: Les llistes d’espera quirúrgiques a la Regió Sanitària de Lleida s’han incrementat un 65% des de 2010 | Boletín Informativo de la Sanidad Pública

  2. El Viajero dijo:

    Al ver los numeros salta a la vista… Habrá que irse de viaje.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s