Gran increment de la mortalitat a Catalunya: les retallades maten


Continuant el post d’ahir sobre els efectes perversos de la privatització de la sanitat públicax , centrats en casos concrets, avui ens referim a dades globals de l’idescat, comentades per Alfons Quintà:

Després d’haver estat estabilitzat des del 2007, en el 2012 a Catalunya ha incrementat el nombre de defuncions, segons dades oficials de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), òrgan oficial de la Generalitat en matèria de dades estadístiques.

Moviment natural de la població (MNP). Defuncions. 2012

Moviment natural de la població (MNP). Defuncions. 2012

“L’any 2012 -indica l’Idescat- les defuncions a Catalunya han estat 62.766, un 5,3% més que l’any anterior. Aquest increment suposa un trencament de l’estabilització, ja que des del 2007 el nombre de defuncions anuals es mantenia al voltant de 59.000″.

He escrit mantes vegades que un dia o altre tindríem dades dramàtiques com aquestes. Però no pensava que fos tan ràpidament. Vaig ser de massa bona fe, cosa que s’ha d’evitar quan a la trinxera del davant hi ha personatges com Artur Mas, Andreu Mas-Colell i Boi Ruiz.

Els consellers de Salut, Boi Ruiz, i d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, escolten una intervenció d’Artur Mas al Parlament / FOTO:parlament.cat

Cap explicació, excepte les retallades

Consultats dos epidemiòlegs, em diuen que en aquell any no hi van haver fets extraordinaris que ho puguin explicar, com un brot d’una determinada malaltia. Ambdós, com altres metges a què he demanat el seu parer, em diuen que no veuen més raó possible que no sigui la implementació per la Generalitat de les brutals retallades sanitàries.

Cal recordar que les primeres pancartes de manifestacions sanitàries afirmaven: “Les retallades maten”. Afegeixo que la disminució de l’accés a l’atenció sanitària per part de molt amplis estaments socials està tan acreditada com ara ho és l’augment de la mortalitat.

La mateixa Idescat, repeteixo que òrgan de la pròpia i retalladora Generalitat, afirma: “Una part de l’increment del nombre de defuncions de l’any 2012 està motivada per l’excepcional elevada mortalitat del mes de febrer, 7.172 defuncions, en comparació amb les 5.169 defuncions registrades al febrer del 2011, dada que representa un creixement interanual del 38,8%.

El mateix organisme de la Generalitat afirma que “la taxa bruta de mortalitat (defuncions per cada 1.000 habitants) se situa en el 8,4‰ a Catalunya. Per àmbits territorials, les taxes més elevades es registren a les Terres de l’Ebre (10,4‰) i a l’Alt Pirineu i Aran (10,3‰). De les 41 comarques, 27 superen la mitjana catalana, i presenten els valors màxims el Pallars Jussà (16,3‰) i el Priorat (13,9‰)”.

Com a nota, diguem-ne, de color, aquestes dades són resultat de la col·laboració de l’Idescat amb la Conselleria de Salut, la del sinistre Boi Ruiz. La conselleria no en diu res.

Pacients no anant al metge per pobresa

Metges que vinculen aquesta realitat estadística a les retallades em diuen que no queden estranyats. Una metgessa del que queda de l’ICS em diu plorant:

Cada dia atenc a pacients que quan els recepto un medicament em diuen: ‘Quan hauré de pagar?’, o bé: ‘Si us plau recepti’m el més barat. Abans de les retallades mai no havia sentit frases semblants, que estan esdevenint la norma. També tinc molts pacients crònics que han deixat de venir a visitar-se, i no pas perquè s’hagin fet d’una mútua. No tinc cap dubte de que ‘les retallades maten’“.

Respecte a les Terres de l’Ebre, he escrit diverses vegades que, pel que fa al caciquisme, permeten recordar les descripcions del gran escriptor Sebastià Juan Arbó. Significativament, són paradigmes d’aquelles terres, malaltes cròniques de caciquisme, personatges clau de l’actual sanitat catalana i sobretot de CDC, com Manuel Farré, Joan Maria Roig i Francesc Sancho.

Aquella àrea també va patir molt directament l’actuació de Josep Prat, expresident de l’Institut Català de la Salut i avui sotmès a imputació judicial.

Finalment, una altra nota significativa. Consisteix en el recolzament de la inefable ERC al pressupost sanitari de la Generalitat. Sembla que prefereixi la independència a la vida i la qualitat de vida dels catalans.

Font: Crònica Global
Anuncios

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Salud pública y etiquetada , , . Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a Gran increment de la mortalitat a Catalunya: les retallades maten

  1. Epidemiologo dijo:

    hmmm…y asi, sin ver las tasas de mortalidad ajustadas por edad se pueden sacar tantas conclusiones? Y sin observar antes, por ejemplo, cual fue la mortalidad en la temporada de gripe del anyo anterior? o la de olas de calor? Y por que son los recortes en sanidad la causa y no los recortes en derechos laborales, o la bajada de salarios, o el aumento de trabajo no declarado, o la perdida de subsidios por desempleo? Me parece loable la defensa de la sanidad publica y ojala fuera publica siempre, pero la propaganda vestida de ciencia no ayuda en nada, mas bien desprestigia los esfuerzos realizados hasta ahora. En fin, que la epidemiologia es mucho mas compleja que simples cifras.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s