Continuem denunciant la situació de la sanitat a l’estat espanyol davant totes les instàncies a les que tenim accés. Dimarts passat Toni Barbarà en nom de «Dempeus per la salut pública» va adreçarse al Parlament europeu en una sessió pública sobre l’impacte de la crisi sobre els ciutadans europeus. Fa un any ja vàrem presentat formalment un Documento de denuncia al Parlament Europeu exercint el Dret de Petició. .
Era important que s’escoltessin també a l’Eurocambra les veritats com a punys que l’Antoni Barbarà Molina, en nom de Dempeus, pronuncia en un hemicicle llastimosament buit. Els punts a què es va referir l’amic, metge, activista i secretari de Dempeus per la Salut Pública es podrien resumir en :
- La U.E. va néixer d’esquena a la salut. Construïa una ànima de carbó i acer però deixava importants temes com els determinants socials al lliure albir de cada estat, amb forces, tradicions, cultures i hegemonies desiguals.
- L’aspra realitat, per via de la malaltia espongiforme bovina, obliga que la sanitat interessi als alts organismes de la UE. No és un bon començament, però demostra que si no s’obre la porta a legislar en temes de sanitat i salut, la crua realitat es cola per les finestres.
- Quan finalment s’accepta donar directrius en salut, es prioritza la vessant mercantil, s’imposa la supremacia dels lobbies químics i farmacèutics i es potencien orientacions privatitzadores de la sanitat qüestionada per BMJ, the Lancet, i fins i tot la pròpia OMS. … Amb aquesta orientació, les desigualtats socials s’agreujaran i acaben per emmalaltir seriosament als nens, persones grans, a la immensa majoria de dones i dels homes d’Europa.
- Europa, avui, està malalta perquè no té ni ànima ciutadana ni suport popular. No ha entès que no es pot separar, sense fer massa mal, el biològic, psicològic i social, i necessita iniciar un procés que una a una visió integral dels avenços en l’educació, la prevenció, la humanització i l’atenció de la salut. En diagnòstic d’urgència, de molta urgència, necessita una política vigoritzant, una transfusió vital que només pot venir de la participació apoderada de les organitzacions que defensen la salut i la sanitat públiques.
- Des Dempeus per la Salut Pública considerem que és imprescindible fer pedagogia activa dels determinants socials i l’equitat en salut per arribar a una Europa de persones més iguals, a una societat més justa. Cal que des de les institucions de la UE també s’actuï conscientment per la universalitat real del sistema sanitari. Perquè es legisli en positiu contra l’atur i per unes condicions de treball dignes i contra els desnonaments, les privatitzacions, les corrupcions i el saqueig que pateix la sanitat i la mercantilització obscena de la salut, posant a les persones i les seves condicions de vida ( també les de la sanitat ) en el centre de les seves polítiques. I sent especialment acurada i amable amb les persones dependents i més febles, fins a esdevenir l’Europa de la salut per a totes i tots.
És en aquest sentit que reiterem el fonamental de la nostra petició d’ aquest Parlament Europeu de denúncia de les desigualtats agreujades en la sanitat, les privatitzacions, els repagaments, les llistes d’espera, i en especial, que es legisli contra l’equitat, convertint la salut en un negoci quan hauria de ser reconegut per aquest Parlament com el que és, un dret inalienable per a totes les persones.
Pingback: @ToniBarbarà en el Europarlamento, en nombre de @Dempeus y en defensa de la SALUD PUBLICA, | Punts de Vista