Rescatem les persones: Jornades de dejuni contra la pobresa


La plataforma que impulsa una ILP per a que tots els ciutadans ingressin com a mínim 644 euros al mes convoca una jornada de dejuni per «intensificar» la seva campanya. Falten 10.000 firmes per aconseguir que la Renda Garantida de Ciutadania es tramiti al Parlament de Catalunya.
.
Dempeus per la salut pública dona suport a la iniciativa legislativa popular per la renda garantida de ciutadania i recolza la campanya «Rescatem les persones» amb el dejú participatiu de 48 hores a la Plaça de Catalunya del 13 al 15 de setembre.
.
El divendres 13 a les 19:30 intervindrà en nom de Dempeus en Toni Barbarà en el debat «Pobresa i desigualtats».
.

MANIFEST DE SUPORT A LA INICIATIVA LEGISLATIVA POPULAR PER LA RENDA GARANTIDA DE CIUTADANIA; RESCATEM LES PERSONES

El nou model econòmic i social que s’està implantant des de fa quatre o cinc anys provoca unes bosses de pobresa i marginació impensables abans. Aquest model, imposat per la Unió Europea i el gran capital, ha trencat unilateralment el “pacte social” de l’anomenat estat de benestar, vigent des de finals de la II Guerra Mundial, i porta a molta gent cap a un punt de pobresa de no retorn, abocada a l’exclusió i a una situació personal d’indignitat, humiliació i sofriment. És el camí de milions de persones a Grècia, Xipre, Portugal i Espanya.

Segons l’Institut Català d’Estadística avui a Catalunya 2.200.000 persones, quasi el 30 % de la població, viu per sota del llindar de la pobresa. Una quarta part de la població activa està a l’atur. 225.000 famílies tenen tots els seus membres a l’atur i quasi 100.000 d’elles no tenen cap ingrés. 550.000 persones (el 65% del total d’aturats) no percep cap subsidi, i les previsions del Servei d’Ocupació de Catalunya és que aviat seran més del 70%. Quasi 300.000 nens i nenes, el 29% de la població infantil, viu per sota del llindar de la pobresa i a les escoles han començar a notar-se els efectes de la malnutrició. Mai havíem pensat poder arribar a una situació així.

L’atur entre els joves duplica la taxa d’atur del total de la població. L’aixopluc familiar que alguns poden tenir apaivaga en part les conseqüències de pobresa a les quals es veurien abocats, però suposa una sobrecàrrega per a les economies familiars que no pot durar, ofegades per la reducció d’ingressos. S’ ha truncat també l’encara recent tendència a la incorporació de la dona al treball i s’ha tornat a fer evident la seva vulnerabilitat tant en relació al treball com pel que fa a les prestacions socials que percep.

A això cal sumar – hi altres aspectes com les retallades, les llistes d’espera, la privatització de serveis o la pèrdua de l ’ habitatge . Només pel que fa als desnonaments, per exemple, segons el Consell General del Poder Judicial durant el 2012 els jutjats van ordenar a Catalunya 25.422 processos de desnonament (72 per dia), mentre segueixen havent – t’hi 80.000 pisos buits.

Aquesta situació de profunda pobresa té una altra cara ben visible ; l’ increment de la desigualtat social; els rics cada vegada ho som més, i la pobresa afecta cada dia que passa a més gent, que cada vegada és més pobra.

Davant aquesta catàstrofe humana i social la ILP per la Renda Garantida de Ciutadania pretén ser una mesura de protecció de la vulnerabilitat de les persones socialment més dèbils : tothom té dret a uns ingressos mínims per poder viure dignament.

Quan es parla de crisi normalment es parla de xifres o amb percentatges. Però darrera de cada una d’aquestes xi fres hi ha una cara, son persones amb nom i cognoms, esperances frustrades algunes de les quals podem tenir molt a la vora. Es tracta d’un dolor profund i que afecta tots els sectors de la població, en primer lloc els que ja abans estaven en risc d’exclusió però també les noves formes de pobresa que afecta de manera indiscriminada a joves, avis, dones, adults sense feina, que dia a dia veuen com van perdent possibilitats de mantenir la seva dignitat. Es veuen obligats a afrontar sense medis una situació nova que s’ els ha imposat sobtadament. Normalment és un sofriment amagat, pel sentiment de fracàs i humiliació que suposa, que es viu en la soledat d’un mateix o en la intimitat de la família.

Amb la ILP per la Renda garantida de Ciutadania es vol fer visible aquesta situació, desculpabilitzant les víctimes i protegint – les. És doncs un projecte d’obligada solidaritat ciutadana. Però és també una proposta política. En les presents circumstàncies és una denúncia a aquelles administracions i autoritats , que en lloc de protegir els ciutadans, i especialment als més vulnerables, han decidit rescatar la banca, els banquers i les seves estafes, abans que les víctimes, les persones estafades.

L’article 24.3 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, vigent des de l’ any 2006, estableix: “ Les persones o famílies que es troben en situació de pobresa tenen dret a accedir a una renda garantida de ciutadania que els asseguri els mínims d’una vida digna ”. Malgrat l’ Estatut d’ Autonomia de Catalunya reconeix el dret a una Renda Garantida de Ciutadania , el fet que el Parlament de Catalunya, després de més de 6 anys, no ho hagi regulat legalment, ha fet necessària la Iniciativa Legislativa Popular, que vol fer efectiu el compliment de l’ Estatut. El dret de cada ciutadà i ciutadana, en allò que els és fonamental per la vida, no pot dependre de qüestions administratives, que hi hagi o no consignació o disponibilitat pressupostària. És tracta del dret individual a una vida digna, anterior a qualsevol altre dret. En conseqüència, per les autoritats és una obligació prèvia a qualsevol altre obligació.

Per això, donem suport a la Iniciativa Legislativa Popular per regular la Renda Garantida de Ciutadania. La dignitat col·lectiva d’una societat no es mesura per les possibilitats que tenen els sectors econòmicament més benestants, sinó pel respecte i l’estima amb la que són tractats els sectors més castigats.

Ciutadans sense recursos fan cua per recollir el sopar calent que BarcelonActua els ofereix cada dijous a la Rambla del Raval (Carmen Secanella)

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Alimentación, Salud pública y etiquetada . Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a Rescatem les persones: Jornades de dejuni contra la pobresa

  1. Pingback: Rescatem les persones: Jornades de dejuni contra la pobresa | Boletín Informativo de la Sanidad Pública

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s