La Sanitat, retallada en un vint per cent


Alfons Quintà ens facilita les dades oficials desmentint a Mas i a Ruiz.
.

En el primer semestre del 2013, la Generalitat ha retallat, com a mínim 878,6 milions d’euros en sanitat, segons les seves pròpies dades, que apareixen en la liquidació del pressupost, és a dir més de 145.000 milions de les antigues pessetes.

Hi ha hagut, per tant, una retallada del vint per cent. Com sap qualsevol gestor i qualsevol petit empresari, una retallada d’aquest ordre equival a un canvi de paradigma, per no dir a la desaparició de l’ens o empresa afectada.

A més, hi ha la possibilitat que en el segon semestre la retallada sigui comparable. Per aquest període, Artur Mas va manifestar, en l’anunci de la pròrroga del pressupost, que no hi hauria més retallades. Va mentir descaradament.

Esperant dos mil milions més de retallades

Ara el propi conseller d’Economia afirma que n’hi hauran per valor d’uns dos mil milions. Aquest diari digital indicà que serien d’entre 2.000 i 2.200 milions. Afectaran més que res a despeses socials, per aquest ordre: sanitat, ajuts socials i educació, malgrat que cínicament Mas va parlar en aquella ocasió de defensar l’ Estat del Benestar. Unes “defenses” més d’aquest tipus i els ciutadans començarem a morir pel carrer i els metges a cercar feina d’escombriaire.

En el passat semestre, salut o sanitat, va ser retallada, com s’informa, en un vint per cent, ajuts socials un catorze per cent i l’educació en un deu. En exercir la Generalitat un control tirànic de la informació, qüestions tan bàsiques queden soterrades.

Primer les finances, després la salut

En canvi, en aquell període el dèficit financer de la Generalitat, és a dir els interessos i el retorn del principal del deute, va ser reduït en 244 milions d’euros, més de quaranta mil milions de pessetes. Sense voler fer demagògia, és millor ser un banc que estar malalt, o tenir un familiar impossibilitat, o voler estudiar.

Qualsevol demòcrata ha d’estar d’acord en que les prioritats en temes tan vitals – mot escaient – haurien de ser, com a mínim, debatudes en el Parlament i conegudes per la ciutadania. Es fa el contrari, mentint (en sanitat) o callant ( en la política financera).

Amagant les llistes d’espera

Hi ha una altra dada sanitària clau que la Generalitat amaga. Són les llistes d’espera, ja objecte de mil martingales, com l’endarreriment deliberat de les diagnosis. En la mesura en que no estigui del tot acreditada una malaltia, o allargada innecessàriament la diagnosi, el gairebé segur malalt no entra en la llista d’espera.

Des del temps del Tripartit, el mes d’agost es publicaven les llistes d’espera del primer semestre. Eren les dades dites de tall, fins al mes de juny. Aquest any no s’ha donat cap dada.

Demagògia, sense cap límit moral

En canvi, dimarts Boi Ruiz es va superar a si mateix en manca de vergonya. En una roda de premsa a la Generalitat, junt amb un altre gran falsari, Francesc Homs, va fer filigranes respecte la desnutrició infantil. Va ridiculitzar la manca de consum de peix i de carn dient que també hi ha vegetarians sans. En altres ocasions Ruiz també havia fet l’apologia de teràpies naturals, vaja les d’herbolari. No hi ha límit moral que Ruiz no sigui capaç de transgredir.

S’adjunten, desglossades per departaments, les xifres de les retallades del primer semestre del 2013 en relació al mateix període de l’any anterior:

Cal destacar que el 60 %, és a dir, 879 milions d’euros, provenen del departament de Sanitat, que representa així el 30 % dels pressupostos de la Generalitat.

 
Font: El debat.cat

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en sanidad pública y etiquetada , , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s