Aliança Plataformes VIH i la sida denuncien RD-L 16/2012


La sociedad exige.jpeg

1er. Aniversari de l’entrada en vigor del Reial Decret 16/2012:

 

Les ONG adverteixen que l’aplicació del Reial Decret 16/2012 per part de les CCAA ha augmentat la vulneració de drets.

L’Aliança de Plataformes del VIH i la sida de l’Estat Espanyol denuncia que el RD ha deixat fora del sistema sanitari a les poblacions més vulnerables i exigeix la seva derogació immediata.

L’Aliança de Plataformes del VIH i la sida de l’Estat Español ha assenyalat, en complir-se el primer any d’entrada en vigor del RD 16/2012, que és majoritari en la societat espanyola el rebuig a les mesures aprovades pel Govern espanyol en matèria sanitària. Per a l’Aliança, aquest Reial Decret va eliminar dos pilars bàsics del Sistema de Salut Nacional, com són l’equitat i la universalitat, a més de vulnerar el dret humà a la salut, i ha suposat un greu atac a la dignitat de les persones, propiciant un augment de l’exclusió social. Per això, donades les conseqüències, exigeix la derogació immediata d’aquest Reial Decret.

L’Aliança de Plataformes denuncia que “aquesta errònia decisió política, de tendència marcadament neoliberal, situa els drets com a prestacions assistencialistes”. En aquest sentit, assenyala que “el model d’assegurança pública que va establir és econòmicament inviable per a les persones en situació d’exclusió social. La implantació del RD ha deixat fora del sistema sanitari a les poblacions més vulnerables: migrants en situació irregular, treballadores/s sexuals, persones amb malalties cròniques”. L’Aliança li recorda al govern que “amb el Reial Decret incompleix les recomanacions que li va fer el Consell de Drets Humans de Nacions Unides sobre que cap mesura d’austeritat és lícita si vulnera els drets humans.

Les organitzacions de l’Aliança han constatat durant aquest any que a més de les persones migrants, ciutadans espanyols també s’han vist afectats per aquesta llei: persones en exclusió social sense empadronament o sense documentació actualitzada, persones sense llar, drogodependents i persones majors que no van cotitzar mai.

Carlos Varela, representant de l’Aliança ha assenyalat que “les organitzacions de VIH denunciem que no es va fer un estudi previ d’impacte del RD, que no s’està fent seguiment adequat de l’impacte i que no hi ha indicadors vinculats a la salut pública que ens puguin donar informació sobre les conseqüències d’aquest decret en la salut pública”. Precisament, l’estudi d’aquest impacte a partir del primer any de la seva implantació va ser un dels compromisos assumits per la Ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Ana Mato, en la reunió mantinguda amb l’Aliança el passat 8 de Maig de 2013. Per això, des de l’Aliança s’exigeix que s’engeguin les accions que permetin avaluar l’impacte de forma immediata.

L’Aliança vol reconèixer i recolzar als milers de professionals de la sanitat que s’han declarat objectors davant aquesta llei i que, malgrat les traves que se’ls imposen, desenvolupen el seu treball en favor d’una sanitat pública i universal.

Montse Pineda, representant de l’Aliança assenyala que “hi ha Comunitats Autònomes, com Catalunya i Euskadi, que han maquillat el RD però la seva aplicació segueix basant-se en l’exclusió i no en la universalització real de l’accés a la sanitat perquè ho associen a l’empadronament. En el cas de les persones amb VIH, Aragó és la comunitat autònoma on estan tenint més dificultat en l’accés a la cobertura sanitària. Al mateix temps, denunciem que CCAA com la Balear fa d’aquest decret senyera de l’exclusió i la discriminació.

Finalment l’Aliança denuncia la facturació i pre-facturació com a efecte dissuasori en els supòsits on sí es contempla l’atenció sanitària, com en els casos d’urgències, la qual cosa considera una pràctica poc ètica i il·legal. Així, al seu torn, denuncia que les mesures que diu adoptar el decret sobre menors i dones embarassades no són complertes per les CCAA les quals fan una lectura restrictiva a l’hora d’oferir una atenció adequada.

 L’Aliança de Plataformes de VIH segueix fent una crida a les professionals sanitàries a l’objecció de consciència, a les ONG a denunciar la constant vulneració dels drets i a la ciutadania a rebel·lar-se contra les mesures que vulneren els drets de totes nosaltres.

 

Ver también la declaración de Médicos del Mundo contra el RDL en Punts de Vista

Anuncios

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Salud pública. Guarda el enlace permanente.

2 respuestas a Aliança Plataformes VIH i la sida denuncien RD-L 16/2012

  1. lors1 dijo:

    Reblogueó esto en Lors1.

  2. Pingback: Aliança Plataformes VIH i la sida denuncien RD-L 16/2012 | Boletín Informativo de la Sanidad Pública

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s