Caldes de Montbui s’ha quedat sense CAP nocturn, i el seu Govern municipal ha perdut el CAP!


Els veïns de Caldes fa més de 100 dies que ocupen  ocupen el seu Centre d’Atenció Primària, des del 2 d’abril, per exigir la reobertura del servei d’atenció nocturna, ho podeu seguir a #tancadaCAPCaldes i a la seva web: Caldes en lluita.
.
Doncs bé, els “republicans” han escrit aquest post intolerable:
Article del govern municipal: “Sobre les urgències mèdiques i el tancament nocturn del CAP”
del qual destaquem aquest paràgraf intolerable:
.

“Cal trucar al 061, i a partir de la valoració feta per un professional, davant de les situacions més greus s’activen les ambulàncies medicalitzades, i davant de les que no ho són tant s’activa un equip d’assistència domiciliària que atendrà el pacient a casa seva. No estem per tant, contràriament al que a vegades erròniament s’ha donat a entendre, davant de la fi de la prestació del servei d’urgències nocturnes, sinó d’un canvi de model de prestació. “

que ens fa pensar en cas a  Breda quan el SEM va donar la culpa a la dona del mort ( més informació a Vecinos de Breda se encierran indefinidamente en el CAP tras el fallecimiento de un vecino) i del qual va parlar cafeambllet Breda: quan ‘el drama’ es converteix en realitat:

“Por contra, fuentes del Sistema de Emergencias Médicas (SEM) han explicado que la actuación fue correcta, ya que la esposa del fallecido relacionó los dolores que sufría su marido con un cólico nefrítico del que se quejaba hacía tres días. En consecuencia, se descartó una situación de emergencia vital y se envió al médico de guardia ubicado en la población de Arbúcies para este tipo de circunstancias desde el cierre en horario nocturno del CAP.”

Nosaltres no podem deixar sense resposta aquest posicionament d’ERC, clarament de la banda de Boi Ruiz. i aquesta és, en paraules d’Antoni Barbarà, metge i secretari de Dempeus per la salut pública:
.

Caldes de Montbui s’ha quedat sense CAP nocturn, i el seu Govern municipal ha perdut el CAP! 

Cent nits al CAP

La lectura de l’article del Govern Municipal “sobre les urgències mèdiques i el tancament nocturn …” publicat el 4 de juliol pel dit govern i signat, i penjat als seu mitjans per Esquerra ERC /Caldes, obliga a precisar, esmenar, comentar, rectificar algunes inexactituds, si volem dir-ho en amable.

Amabilitat per cert que la nota no practica en absolut, emprant un llenguatge que ens recorda massa, como un ou a un altre ou, el lèxic habitual del Govern/ns tan políticament reiterat i tan carregat d’eufemismes mentiders. Hi tornaré al final al respecte de les formes, però vaig directa als continguts.

La Nota pretén respondre a les denuncies de diversos col·lectius ciutadans al voltant de la plataforma “Caldes en lluita“ que manifesten la seva protesta pel tancament de les urgències nocturnes del CAP de la vila i en reivindiquen la seva immediata reobertura. Com veieu una pretensió sostinguda amb arguments inqüestionables i que ha estat titllada des del govern local com a “absolutament tendencioses”, per sorpresa,  populista i demagògic, i amb interessos d’altre tipus pel mig…

Tornant al fil del tema. S’argumenta que no es tracta d’un tancament (perpetrat fa ja tres mesos) sinó d’un “canvi de model”. Efectivament canvi radical: de tenir un Server d’urgències nocturn obert, a no tenir-lo, des de les 12 fins a les 8 del matí.

Deixen clar que l’equip municipal es pronuncia en la prudència expectant dels resultats i la posterior avaluació de resultats. Avaluació que queda pendent de avaluadors, criteris, i costos, inclosos a més dels econòmics els de salut versus malaltia, i l’ atenció urgent a la ciutadania que la necessiti.  Aquest paràmetre, el patiment humà, i el risc vital, habitualment menystinguts i de polèmica quantificació dins les fórmules polinòmiques de la enginyeria financera neoliberal.

Caldes en lluita pel seu CAP

Diu ERC que el tancament/no tancament és una nova forma assistencial al domicili del propi malalt. Còmode, eficient i a sobre més barat !!  Com no se’n havien adonat abans els anteriors gestors tripartits ?  Gestors, per cert continuadors de gestió hores d’ara, amb alguns significatius canvis de socis, però de sostinguda i abundada filosofia base de “mercat” d’alguns antics socis.

Com funciona aquesta troballa miraculosa ? Un “professional” a peu de telèfon 061, call center mediant, “valora” la petició d’assistència i posa en marxa un o altre pla, en funció de la seva percepció de gravetat i urgència. Enviar una ambulància medicalitzada en els casos més rellevant/complexos/emergents, o enviar-hi un facultatiu amb més solapament i en funció de “disponibilitats de recursos humans del Servei” (si n’hi han), o … aconsellar al demandant telefònic altres tipus d’atenció, demandats còmodament instal·lats a casa seva i sense haver molestar- se ni tan sols en vestir-se i sortir al carrer.

Una meravella, si no fos un desastre !! Un fiasco contrastat per anys d’experiència i bibliografia arreu, i aquí també, amb altíssims riscos (que han acabat algun cop fatídicament !), tot penós, lent, …i caríssim ¡

Caldes es queda sense CAP nocturn

És fàcil d’entendre: quina garantia de mínim encert pot oferir una conversa telefònica entre una persona  (generalment atabalada i angoixada per la situació) i un “expert” que desconeix TOT del cas i del pacient i que s’ha de regir per un qüestionari- tipus, sempre perfectible i encara sempre més que arriscat, dins la manca absoluta de contacte directe (físic, visual, tàctil, sensorial, i en definitiva “CLÍNIC” – que significa literalment “al costat del malalt”.

Els “errors” en aquesta mena de filtre /triatge són tan comprensibles i previsibles que non cal insistir-hi, i que en alguns casos poden acabar en veritables “horrors”.

Aquell, era un dolor còlic, o múscul -esquelètic, o neuràlgic, ? … o una angina ? …o un infart ?  Ho “endevinarà” el receptor de trucades ?  Hi serà a temps l’ambulància ?  S’ haurien guanyat uns minuts/hores preciosos i determinants amb una atenció a un centre amb dotació bàsica per a orientació diagnòstica fiable ?

Aquest cas sotmès a preguntes era un simple dolor al tòrax, o abdomen, quelcom de rutinari, habitual, quotidià. Per no seguir amb molts altres supòsits simptomàtics.

El “temps i les condicions” són unes variables “determinants” en l’assistència sanitària ! Sembla que volen fer creure que aquests paràmetres són només una qüestió de “confort”.  I No ! Les condicions, totes, canvien radicalment en funció de la rapidesa i la forma de l’abordatge inicial per part de l’equip assistencial.

Caldes en lluita per les urgències nocturnes

Per contra, la disponibilitat permanent i pròxima d’un Servei d’urgències nocturn, garanteix la “presència física” d’un equip humà de professionals, reduït però competent i experimentat, d’uns mitjans d’exploració i diagnosi adequats, d’una connexió a la xarxa hospitalària i d’urgències en actiu, d’un utillatge i condicions d’us correctes, d’una possibilitat d’observació a curt termini a cops definidora de pronòstic i opció terapèutica, d’una millor capacitat d’atenció a més d’un cas en curs coincidents en el temps real… d’una posta en marxa de maniobres de recuperació vital en casos d’extrema gravetat… salvant vides.

Moltes vides ??  Les estadístiques son sempre llegibles i interpretables al gust (sovint ja es fabriquen al tal dictat de gustos i objectius del pagador ), però en tot cas una vida humana, una situació amb seqüeles permanents, o no, i, que carai ! un patiment perfectament evitable no tenen preu  (o quan són aliens, sí tenen “preu” senyors eficients economicistes de la mala salut ?)

No diguin mentides senyors/res governants de Caldes. No acusin la ciutadania que reclama i exigeix els seus legítims drets, no en diguin “canvi de model” a una RETALLADA FLAGRANT !  No facin vostès demagògia pseudo- assenyada com sempre fa i ha fet CiU, no s’encomanin de les formes i interessos neoliberals per mor d’uns acords que no poden negar les evidències. No fugin d’estudi dient que no és competència municipal, doncs vostès mateixos expliquen que tot allò que afecti les condicions de vida ciutadana ho és. No s’amaguin darrera la improcedència formal quan parlem de coses tan serioses com admeten i ponderen.

Sabem que poca audiència i nul·la receptivitat han mostrat des de les administracions dels governs, tant allà PP, com ençà CiU, a les moltes protestes contra les brutals retallades en sanitat i salut. I d’altres, incloses les de molts Ajuntaments amb el seu vot, però com a mínim no facin discurs comú amb “esades-ieses” i tota la caterva d’economicistes que volen imposar el seu miracle de la rendibilitat, eficàcia i eficiència amb fórmules fraudulentes que amaguen deteriorament i exclusions dels serveis, dels pacients i ciutadans, dels drets, de la raó.

Un tancament és un tancament i una pèrdua i reclamem com ho fan els veïns i veïnes de Caldes en lluita el seu rescabalament immediat, a Caldes i arreu ! No volem haver de lamentar cap incident mèdic evitable, ni vides, a cap persona humana.

Des de Dempeus hem escrit, parlat i conversat abastament d’aquest tema i altres que fan a la SALUT PÚBLICA i el Sistema Públic de Salut, a cops a taules plural quan hem estat cridats (veritat ?) entre amics/gues, i de vegades no tant. Altres cops des dels nostres modestos mitjans davant la negativa i l’exclusió explícita dels nostres enemics cosa que ens honora.

No és acceptable la seva NOTA. És senzillament insostenible i mentidera.  Excuses de malalt que es pixa al llit i diu que sua … en llenguatge entenedor i planer…  Són a temps de rectificar, com els savis i les sàvies… i les gents que defensen la salut pública.

Salut !

Toni Barbarà – Secretari de DEMPEUS
19 de juliol de 2013
Anuncios

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en sanidad pública y etiquetada , , . Guarda el enlace permanente.

2 respuestas a Caldes de Montbui s’ha quedat sense CAP nocturn, i el seu Govern municipal ha perdut el CAP!

  1. Pingback: Caldes de Montbui s’ha quedat sense CAP nocturn, i el seu Govern municipal ha perdut el CAP! | Boletín Informativo de la Sanidad Pública

  2. Alternatives dijo:

    Reblogged this on altreseccionsindicals and commented:
    Añade tus pensamientos aquí… (opcional)

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s