Nou preguntes que Manel Fuentes no ha fet a Boi Ruiz


Aquest matí, Manel Fuentes ha entrevistat a El Matí de Catalunya Ràdio al conseller de Salut Boi Ruiz per preguntar-li sobre el nou pla de reordenació de serveis territorials i que ha de permetre estalviar fins a 64 milions d’euros anuals. Durant l’entrevista, força llarga i molt interessant, Ruiz ha explicat alguns temes clau del funcionament del sistema sanitari català –que ha defensat repetidament, així com els seus professionals,- ha avisat del risc de col·lapse si o es redueix la despesa, ha criticat “l’ofec econòmic de Madrid” i ha analitzat la relació amb la indústria farmacèutica. Però també ha aprofitat per defensar la seva gestió al capdavant del departament i ha rebutjat algunes de les crítiques més habituals sobre la mateixa, qualificant-les repetidament com “un embolic”.

Tot i l’interès de l’entrevista, i davant la situació de tensió que es viu al sistema sanitari català hi ha almenys deu preguntes que Manel Fuentes hauria pogut fer a Boi Ruiz i que haurien estat també interessants:

1. El seu pla de reordenació parla de “racionalització” i “eficiència” per revertir algunes de les conseqüències del que anomena “bombolla sanitària” de les darreres dècades, però lamentablement aquests són els mateixos eufemismes que sovint fan servir-se per no dir “retallades”. Podria detallar més com ho faran per gastar menys sense perjudicar el servei? (De fet, en un moment de l’entrevista Fuentes sembla que ho apunta i comenta que “de tres serveis en hospitals pròxims en tancarem dos i n’ampliarem un”, però Ruiz respon que “no és això” i el periodista tanca el tema amb un “d’acord”, així que no queda clar en que consisteix llavors la racionalització).

2. Si el sistema català de salut estava inflat i era possible estalviar 64 milions d’euros racionalitzant sense tocar el servei, per què no es va començar per aquí?

3. Hi ha certa por que aquestes intencions de “racionalització” amaguin canvis comptables per tal de manipular les estadístiques. Va fer-se això mateix en el cas de les llistes d’espera?

En un moment de la conversa, i sense que se li pregunti pel tema, Ruiz desqualifica als que l’acusen de voler privatitzar la sanitat o fer-ne dues de diferents per a rics i pobres i els acusa de “polititzadors” i de “pim pam pum”, ja que “després de dos anys, si volgués privatitzar algun indici en tindríem”.

4. Si no és cert que es pretén privatitzar la sanitat, és mentida que hi hagi un procés en marxa per privatitzar la gestió sanitària de l’Hospital Clínic de Barcelona? O per què la junta del patronat de l’Hospital Comarcal de Sant Bernabé aprova –amb els vots de CiU i PP- convertir-lo en una fundació privada?

5. I podria explicar en quina situació es troba el procés de “redefinició” de l’Institut Català de Salut i si creu que s’ha de mantenir de forma integral o és necessari fragmentar-lo i per què?

6. Vostè defensa la captació de fons privats per part de centres públics –via cobrant alguns serveis- com una “tradició” dels sistema sanitari català i una forma de garantir-ne la qualitat. Però davant casos com el destapat a Terrassa, en que un metge va exigir 9.000 euros a un pacient per operar-lo, no s’està pervertint el sistema? Quines mesures ha pres o s’haurien de prendre per evitar aquests abusos?

7. Acaba d’esmentar que “ningú qüestiona un servei nacional de salut universal i equitatiu”, però en canvi els immigrants sense papers no tenen accés a tot el sistema de salut. És possible un cas com el d’Alpha Pam de Mallorca a Catalunya?

8. No és necessari per tal de millorar l’eficiència investigar i depurar responsabilitats pels diferents escàndols de corrupció que han anat apareixent darrerament a la sanitat catalana? No s’ha trigat massa –després de nombrosos reportatges d’investigació i encausaments judicials- a començar a actuar?

9.  Comença malament la comissió parlamentària sobre la sanitat amb l’exclusió de diferents actors que fa anys que denuncien alguns dels funcionaments de la sanitat catalana que precisament s’hi investigaran?

Font: media.cat

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en sanidad pública y etiquetada , , , , , . Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a Nou preguntes que Manel Fuentes no ha fet a Boi Ruiz

  1. Lourdes Serrallonga dijo:

    Com pot ser que no es vulgui privatitzar i fem promocions privades a països com Rusia, etc….en hospitals que es diuen públics? …….. diuen que no afecta als pacients, peró aixó es impossible; els especialistes faran privada dins el sistema públic (hospital) a hores fora del seu horari laboral………quirófans els mateixos, personal el mateix, etc……………llits sempre en falten, ara més. Promocionem la hospitalització a domicili per falta de llits; a els pacients privats també????????

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s