Lorena Vicioso: «Hem de donar a les dones que volen avortar una solució legal, segura i de cobertura universal»


La diputada d’ICV-EUiA ha reclamat dotacions pressupostàries perquè, tal i com denuncien les entitats de dones i professionals i la Plataforma pel Dret a l’Avortament, no s’estan portant a terme totes les polítiques d’educació i de salut per a prevenir els embarassos no desitjats

Dijous, 23 de maig de 2013

La diputada Lorena Vicioso en la seva intervenció al Ple del Parlament.

El Parlament de Catalunya ha rebutjat avui la possible revisió per part del Govern central de la Llei de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs. La moció ha estat presentada pel PSC i ha obtingut els vots favorables dels grups d’ICV-EUiA, ERC, CUP i els vots contraris del PP. Ciutadans s’ha abstingut mentre que en el grup de CiU hi ha hagut divisió de posicions: CDC ha donat llibertat de vot i UDC s’ha abstingut. Dels diputats de i diputades de CDC, tots han votat a favor de la moció menys la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, que junt amb la diputada Glòria Renom s’han sumat al bloc de l’abstenció amb els democristians i C’s.

Per part del grup d’ICV-EUiA, la intervenció sobre la moció referent a la llei d’avortament ha anat a càrrec de la diputada Lorena Vicioso. A continuació reproduïm les seves paraules:

23 / 05 / 2013 Intervenció sobre la moció sobre la llei de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs de la diputada d’ICV-EUiA, Lorena Vicioso

Bon dia a tots i totes. Com ve anunciava l’anterior interpel·lació, avui en trobem aquí per evitar que qualsevol revisió legislativa al Congrés del Diputats sobre salut sexual i reproductiva comporti un retrocés en la llibertat de decidir de les dones sobre el seu propi cos i per tal de garantir el drets sexuals i reproductius de les dones.

Al 2010 la meva àvia em va dir: “Avui les dones som una mica més lliures”. S’aprovava la llei actual sobre la interrupció de l’embaràs. Més lliures perquè podem decidir amb llibertat el que volem fer amb el nostre propi cos i quan deia “una mica” és perquè ella va viure el dret a l’avortament lliure i gratuït durant la 2a República a Catalunya.

Nosaltres donarem ple suport amb les nostres aportacions a la moció presentada pel PSC, tot i que continuarem lluitant perquè demà siguem més lliures.

Escoltin amb atenció el que els hi diré. Les dones que volem interrompre en un moment donat de la vida el nostre embaràs:

Som dones amb estudis universitaris.

Som dones amb estudis primaris o secundaris que no varem rebre cap educació sexual perquè ens va tocar anar a una escola religiosa del nostre poble. I també som dones que varem rebre educació sexual i afectiva a les nostres escoles laiques públiques.

Som dones que decidim viure solteres, que decidim casar-nos per l’església o pel civil, som dones viudes o divorciades, simplement som dones que creiem en déu o que no som creients.

Som dones que ja tenim fills, que no en tenim i no en volem tenir o bé que no en tenim però en un futur sí volem ser mares.

Som dones amb feines estables i amb bons sous.

Som dones amb llocs de treball però no podem tenir fills perquè tenim por a perdre la nostra feina.

O simplement no tenim feina perquè a l’entrevista de treball ens van preguntar si la nostra intenció era tenir fills en els propers anys.

En definitiva som les dones les que, encara, quan arribem a una edat ens replantegem si conciliar la nostra vida laboral amb la familiar. I som les dones les primeres en reduir jornada laboral i sou per tenir cura del nostres nadons.

El que vull dir és que el dret a l’avortament no és una decisió arbitrària, que a una li vingui de gust tenir un fill o no… Sinó que darrere d’aquestes dones hi han moltes situacions complicades i nosaltres des de la política hem de garantir la llibertat per a decidir, garantir la seguretat d’aquestes dones i gratuïtat entesa com a cobertura a totes les dones.

El Ministeri de Sanitat va donar a conèixer en el seu informe de l’any 2011 que 106.026 dones van avortar per pròpia voluntat. Els estudis de l’Associació de Clíniques Acreditades per a la IVE han evidenciat que 66.107 d’aquestes dones avortarien encara que les seves circumstàncies econòmiques, laborals o afectives fossin diferents, perquè la decisió és íntima i personal.

Per a nosaltres som les dones les que hem de decidir si podem, si volem o no afrontar una maternitat complexa i diferent de la que ens havíem plantejat.

Sent tan mereixedores de respecte les que segueixen endavant com les que hi renuncien sense cap imposició, perquè vivim en democràcia i llibertat.

Com veieu SOM TOTES: unes ho fem convençudes del nostres drets i unes altres ho fem amb moltes contradiccions i molts dubtes.

Com podeu veure, totes ens podem identificar amb moltes de les situacions que acabo de descriure. Això demostra que encara queda molta feina a fer. Perquè les dones, el 50% de la població, encara tenim moltes dificultats i s’han agreujat amb la crisi, pel sol fet de ser dones.

Totes sabem que el dret a decidir sobre el nostre propi cos, que avui estem discutint, no només es redueix al dret a l’avortament. Doncs no. Tal i com van fer palès al 2011 una vintena d’entitats de dones i professionals més la Plataforma pel Dret a l’Avortament, no s’estan portant a terme totes les polítiques d’educació i de salut per a prevenir. Perquè entenem que l’avortament ha de ser l’últim recurs que hem de tenir les dones.

Nosaltres, amb les nostres aportacions a la moció, hem volgut garantir una dotació pressupostària perquè el Departament de Salut i el d’Ensenyament puguin portar a terme les polítiques de salut sexual a les escoles i puguin garantir l’accés a tots el serveis i mètodes anticonceptius.

Hem de superar aquelles decisions polítiques que donen l’esquena a la realitat, perquè la realitat no entén de colors polítics, ni de moral, ni de principis religiosos. La realitat és simplement real. I per tant queda a les nostres mans triar entre dues opcions:

Podem optar per visibilitzar aquesta realitat i donar a les dones que van avortar al nostre país una solució legal, segura i de cobertura universal que no discrimini a cap dona per raons econòmiques o racials.

O per contra, invisibilitzar la decisió d’aquestes dones a través d’una llei restrictiva amb la qual ens estan amenaçant.

Hem de saber que eliminar drets, el silenci o l’ocultació d’uns fets només significa deixar de veure, és tapar la realitat, és hipocresia social perquè aquestes dones buscaran una sortida clandestina, il·legal, arriscada o segura en un altre país. Ja no tindrem el problema moral.

Font: EUiA
Document relacionat: Esmenes d’ICV-EUiA a la Moció presentada pel PSC sobre la llei de salut sexual I reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Aborto y etiquetada , , . Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a Lorena Vicioso: «Hem de donar a les dones que volen avortar una solució legal, segura i de cobertura universal»

  1. Pingback: Lorena Vicioso: “Hem de donar a les dones que volen avortar una solució legal, segura i de cobertura universal” | Boletín Informativo de la Sanidad Pública

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s