Cientos de personas se han encerrado en los principales hospitales de la comunidad y decenas de funcionarios se encierran en el Palau de la Música contra los recortes y la corrupción, el encierro durará hasta mañana a las 5 de la tarde hora en la que saldrán juntos a la manifestación convocada a las 18 horas en la Plaça de Sant Jaume. .
Cientos de trabajadores de la sanidad pública catalana llevan este martes a cabo una jornada de protestas con movilizaciones y encierros en los vestíbulos de los principales hospitales de Catalunya contra los recortes en sanidad. Según han informado fuentes sindicales, esta mañana se han materializado encierros y acampadas en los hospitales Germans Trias i Pujol (Can Ruti) de Badalona, en el Hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí, en el Hospital de Bellvitge de L’Hospitalet de Llobregat y en el Hospital de Vall Hebrón, mientras que en el Hospital de Sant Pau el comité de empresa realizará esta tarde un «velatorio por la muerte de la sanidad pública».
Más de 200 personas se han concentrado esta mañana en el vestíbulo del hospital de Bellvitge en contra de los recortes presupuestarios en la sanidad pública, y otros tantos lo han hecho en el Hospital de Can Ruti, donde, según fuentes sindicales, quieren prolongar la acampada en el vestíbulo hasta mañana por la mañana.
A la concentración y acampada que se está llevando a cabo en el Hospital Moisès Broggi, que se prolongará hasta las doce de la noche, se han sumado también trabajadores del Hospital General de l’Hospitalet y del Hospital Sociosanitario de la misma ciudad. Por su parte, los trabajadores del Hopistal de Bellvitge han anunciado que permanecerán acampados en el vestíbulo del centro también hasta las doce de hoy, mientras que los empleados del Hospital Vall d’Hebrón finalizarán su protesta a las 20.00 horas.
Estas protestas en la sanidad pública catalana se enmarcan en la jornada de protesta de todos los empleados públicos de Catalunya, convocada por la Plataforma Sindical Unitaria. Según fuentes sindicales, la jornada de protesta se debe al «descontento acumulado durante los últimos años por los trabajadores de la sanidad pública, que ha explotado tras las últimas medidas adoptadas por la Generalitat y sus empresas públicas«.
Los trabajadores de la sanidad pública se quejan de que, «a las rebajas de sueldos y deterioro de las condiciones de trabajo la Generalitat ha añadido un incremento de la jornada laboral y, una vez más, la supresión de una paga extraordinaria».
Muchos pacientes y familiares están expresando su solidaridad con los trabajadores acampados en los vestíbulos de los hospitales, según las mismas fuentes, que han recordado que los recortes en los presupuestos sanitarios están afectando gravemente a las listas de espera.
Fuente: PúblicoCan Ruti: tendes contra tisores
- Els treballadors de l’hospital badaloní es tanquen 24 hores en defensa de la sanitat pública i de les seves condicions laborals
- D’altres movilitzacions es repeteixen als hospitals de la Vall d’Hebron, de Bellvitge i al Moisés Broggi de Sant Joan Despí.
“No a la sanitat privada, volem la pública”. Crits, cançons, balls, “xoriçada” popular: la protesta dels treballadors de l’hospital Germans Trias i Pujol de Badalona -més conegut com a Can Ruti- contra les retallades ha transcorregut aquest dimarts en un ambient festiu. “No podem deixar d’atendre els pacients, així que ens manifestem d’altres maneres”, explica la Lola, auxiliar d’infermeria en pediatria. La protesta a Can Ruti s’enmarca dins d’una jornada d’accions a diversos hospitals catalans en defensa de la sanitat pública i de les condicions laborals dels seus treballadors. Els hospitals de la Vall d’Hebron, de Bellvitge i el Moisés Broggi de Sant Joan Despí figuren entre els altres centres movilitzats.
El principal motiu de l’ emprenyada dels treballadors és la nova jornada laboral establerta per l’Institut Català de la Salut (ICS). A principis d’aquest mes, l’ICS va determinar que passaria de 35 a 37,5 hores setmanals sense augment del sou, en aplicació de la legislació estatal. Però els sindicats denuncien que el volum anual s’hagi fixat en 1664 hores, una xifra diferent de la que s’aplica en altres administracions públiques. Les negociacions amb els representants dels treballadors van acabar sense acord però els sindicats van denunciar el trencament “unilateral” de les converses per part de l’ICS. Els treballadors s’oposen també a la reducció de 9 a 3 els dies d’assumptes personals.
Els sindicats denuncien que aquest augment de la jornada laboral provocarà una reducció del número de suplents que equival a un “ERO encobert”. També reiteren la seva reivindicació de 40 hores anual de formació. Pel que fa a l’atenció als usuaris, denuncien situacions de col.lapse a les urgències i altes “precipitades” de pacients.
24 hores de tancada
La jornada de protesta ha començat a les 8 del matí a Can Ruti amb una aturada d’una hora a la qual hi han participat unes 500 persones. Aquests serveis mínims a primera hora del matí es duen a terme des de fa una setmana. “Estem contents perquè hi ha una molt bona resposta per part dels treballadors”, diu Ana Novell, sindicalista de CATAC-CTS. Infermeres, administratius, personal sanitari… pot ser només falten els metges, que no fan notar gaire la seva presència. El vestíbul de l’hospital, convertit des de fa mesos en centre permanent de protesta gràcies a les nombroses pancartes en contra de les retallades que empaperen les parets, s’ha transformat ara en un campament provisori on els treballadors es quedaran 24 hores. Diverses activitats estan previstes: xerrades, debats, projecció de documentals. S’espera la intervenció d’Albano-Dante Fachin, un dels dos editors de la revista ‘Café amb Llet’, que va revelar diversos escàndols a la sanitat pública catalana.
Més tard arriben els ‘iaioflautes’, que provoquen els aplaudiments de tots els presents, que reprenen les seves cançons encara més fort: “totes les persones tenim un desig, que la sanitat no ens costi diners!”. Els pacients també es queden mirant la peculiar protesta dels treballadors. Juan Luis, que ha vingut a visitar un familiar, aprova aquesta acció: “la sanitat pública no s’hauria de tocar, aquest tipus de protestes s’hauria de multiplicar”, sentencia.
Font: eldiario.es