La Generalitat reconeix l’aument del 51% en el temps d’espera


En una entrevista el dijous al matí en el programa El matí de Catalunya Ràdio (minut 20:30), el Director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Josep Maria Padrosa i Macias, confirma que l’anàlisi de la PARS en el qual es denuncia un aument del 51% del temps d’espera és correcte, en front la reducció del 12% en el any 2012 que havia anunciat el Conseller de Salut a principis de febrer. “Totes les xifres, segons com es mirin, són correctes”, afirma Padrosa.

El Director del CatSalut justifica el seu anàlisi a la baixa: “Fins l’any passat el que es registrava era el temps d’espera dels malalts que havien sigut intervinguts. […] Hi ha un altre valor que és el temps d’espera dels malalts que estan pendents d’intervindre que entenem que és una xifra molt més correcta”. Cal recordar al Sr. Padrosa que no es tracta si les xifres són correctes o incorrectes, sinó que ambdues son d’obligada publicació segons el Real Decreto 605/2003, de 23 de mayo, per el qual s’estableixen mesures pel tractament homogeni de la informació sobre les llistes d’espera en el Sistema Nacional de Salut. L’Annex II ho especifica clarament. Per una banda cal especificar el “Temps mitjà d’espera dels pacients pendents d’intervenció quirúrgica” i per altra la “Espera mitjana dels pacients intervinguts”.

A més d’aquestes dues mesures, el mateix Real Decreto obliga a publicar altres, com és el cas de la “demora prospectiva”, és a dir el temps d’espera previst si es  continua el mateix ritme d’intervencions que l’any anterior, o també el número de pacients en els diferents trams de temps (entre 0-90 dies, 91-180, 181-365, >365). En total hi ha 9 mesures de les quals no sabem res. Sr. Padrosa, on estan les dades sobre les llistes d’espera que estan obligats a publicar i que estan ocultant a la ciutadania?Per què oculten informació retirant de la pàgina web de la Generalitat l’històric de les llistes d’espera, deixant únicament les de desembre de 2012?

El Sr. Padrosa en la entrevista segueix insistint en que el número de pacients en llista d’espera ha disminuït l’any 2012. Pot ser veritat, no ho dubtem (bé, una miqueta), però que no ens enganyin, el número de pacients en llista d’espera no és una dada rellevant. La xifra que realmente importa és el temps que esperem fins que ens operin, hagi molta o poca gent esperant, i de fet aquest temps és l’únic que te un límit garantit per llei (ha de ser inferior a 6 mesos). No seria cap problema si les llistes d’espera tenen molta gent i ens operen en menys de 6 mesos. En el cas contrari, si hi ha poca gent en les llistes d’espera però triguen molt o moltíssim (més de 6 mesos), continuarem denunciant-ho. Actualment hi ha moltíssims pacients en llista d’espera i a més estan esperant molt per sobre del que temps que marca la normativa. El frau assistencial esta servit.

En castellano en la web de La PARS: La Generalitat reconoce el aumento del 51% en el tiempo de espera

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en sanidad pública y etiquetada , , . Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a La Generalitat reconeix l’aument del 51% en el temps d’espera

  1. Pingback: La Taula inicia la campanya “No marxis sense hora” a Reus

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s