Comunicat de la Plataforma «Prou Retallades!» davant la suspensió de l’Euro per recepte a Catalunya


prouretallades1“PROU”:  EL CONSTITUCIONAL SUSPÉN

L’ EURO PER RECEPTA A CATALUNYA

El 15 de gener de 2013 la notícia va ESCLATAR: el Tribunal Constitucional va anunciar que suspenia cautelarment el cobrament de la taxa de  l’euro per recepta, que s’està aplicant a Catalunya des de fa sis mesos. Ho fa a instàncies de la denuncia presentada pel Govern central que hi veu vulneració de competències i desequilibri territorial.

Durant cinc mesos  s’estudiaran possibles al·legacions fins a una nova pròrroga o una sentencia definitiva.

Per a la plataforma “Prou Retallades” i les persones i entitats que defensem el caràcter públic, universal, equitatiu i solidari de la salut i les atencions sanitàries, és sens dubte UNA GRAN NOTÍCIA!

El 23 de juny de 2012, en què la Generalitat instaurava la nova taxa a Catalunya, gents de Dempeus, Iaioflautes i la Plataforma pel Dret a la Salut, es varen manifestar per mostrar una oposició frontal al co-repagament i a l’agressió “retalladora” en salut, penalitzant la malaltia, als pacients crònics i als sectors més febles.

Es va cridar a la INSUBMISSIÓ des de moltes organitzacions socials perquè és del tot legítim i democràtic negar-se a acceptar lleis notòriament injustes. Les guies per fer objecció varen proliferar per Catalunya, malgrat la desinformació i les mentides que pretenien atemorir la rebel·lió.

Ara, gairebé sis mesos desprès, el Tribunal Constitucional ve a donar-nos la raó, si més no una part suficient de la raó. Suficient per paralitzar aquesta agressió vergonyant i dolorosa.

És ben sabut que des de l’1 de gener aquesta mala praxis, aquest càstig civil, ha estat implantat també a la comunitat de Madrid en una evidència paradigmàtica de les enormes coincidències de criteri entre els governs neoliberals i retalladors d’allà o d’aquí, en català o en castellà.

AQUESTA ÉS UNA GRAN VICTÒRIA ciutadana i com a tal la volem celebrar i compartir amb tots i totes les persones que en aquests mesos s’han sumat, d’una o altra manera, a la reivindicació contra la taxa. Tanmateix, el fet d’estar contents/es no representa “encara” una satisfacció complerta, que serà quan es produeixi la retirada definitiva de la taxa i la recuperació TOTAL del Sistema Públic de Salut, REVERTINT totes les retallades dutes a terme. Hem donat un gran pas, hem guanyat una batalla però LA  LLUITA CONTINUA.

Malgrat la reacció immediata del Govern català (protesta, discurs en clau identitària i noves amenaces), als senyors Mas i Ruíz no els demanarem que ens castiguin en català. Des de la nostra catalanitat, no entrem a debatre quines fuetades ens agraden més ni quin amo és més tolerable. Senzillament, celebrem la retirada, ni que sigui provisional.

No ens amenacin amb NOVES RETALLADES! No s’acarnissin més contra la ciutadania!

Sembla que això repercutirà a la Comunidad de Madrid, doncs és molt evident que el Govern ha d’aplicar la mateixa mesura i el Tribunal Constitucional la mateixa resposta. Si la Comunidad de Madrid no retira la taxa es situarà front una possible acusació de delicte de prevaricació. La contraposició entre el Governs de Madrid i Central, en ambdós casos en mans del PP, és el seu problema. Per a nosaltres és una solidària aportació des de Catalunya a les “marees blanques” de Madrid en la lluita comuna i compartida per la defensa del Sistema Públic de Salut.

Caldrà seguir ara les diverses forces polítiques i constatar quines s’oposen a les retallades i quines no.  Ja sigui per afirmació, per abstenció o abandó de compromisos.

Per acabar: RECLAMEM LA SUSPENSIÓ CAUTELAR, O MILLOR LA DIMISSIÓ DEFINITIVA dels CONSELLERS BOI RUIZ  I  MAS- CULELL com autors materials del fiasco recaptatori que avui ha quedat en evidència.

Instem, també, a les forces socials i polítiques a manifestar-se al respecte de la situació actual i a no presentar al·legacions al Constitucional (tampoc en el cas de les taxes de justícia), a sortir d’algunes clamoroses indefinicions tàctiques i contradiccions, i a aplicar amb fidelitat els seus compromisos en uns casos, o fins i tot a reconsiderar,  èticament i estètica, una posició de canvi de polítiques de govern pel que fa a suspendre i revertir les retallades socials en general, i en salut en particular.

Plataforma PROU RETALLADES!

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Copago, Medicamentos, sanidad pública y etiquetada , , . Guarda el enlace permanente.

3 respuestas a Comunicat de la Plataforma «Prou Retallades!» davant la suspensió de l’Euro per recepte a Catalunya

  1. José dijo:

    Saludos desde Madrid! No podrán con nosotros ya sean de CiU o PP. SANIDAD PÚBLICA, GRATUITA, DE CALIDAD Y UNIVERSAL!

  2. Pingback: Comunicat de la Plataforma “Prou Retallades!” davant la suspensió de l’Euro per recepte a Catalunya | Boletín Informativo de la Sanidad Pública

  3. Pingback: Plataforma PROU retallades davant la suspensió de l’euro per recepta – COMUNICAT « Punts de Vista

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s