A l’ hora d’ acomiadar, la baixa mèdica és paper mullat per al RACC


Aquest cas, del que informa la CNT de Barcelona, és molt similar al del Marcos Andrés Armenteros, per l’acomiadament del qual estan fen una vaga de fam a Telefònica. La por a la pèrdua del lloc de treball pot portar als treballadors al «presentisme» en detriment de la seva salut, com ha denunciat moltes vegades el nostre company i metge Toni Barbarà. Un exemple el trobareu al seu post Huelga de Hambre frente a encarnizamiento represivo, a ran de la visita que vam fer als vaguistes de Telefònica.
.
Desprès de la pírrica victòria de CiU a les eleccions de diumenge, i de l’increment de les forces d’esquerra amb la irrupció de la CUP al Parlament, hem de fer-nos escoltar i aconseguir la derogació de la reforma laboral, que a més d’incrementar els acomiadaments fins a límits insospitats, atenta directament contra la nostra salut física i mental.
.

Una treballadora del RACC ha estat acomiadada per acumulació d’absentisme degut a varies baixes mediques. L’ acomiadament coincideix amb el primer dia de la reducció de jornada per maternitat d’aquesta treballadora.

Un cop més al RACC li ha faltat temps per aplicar la darrera reforma laboral, de la que està traient no poc profit, a costa de despullar els treballadors dels drets més bàsics i fins i tot lògics. Aquesta reforma estableix uns marges d’absentisme, fins i tot amb baixa mèdica, dintre els quals, l’ acomiadament queda justificat.

Es el cas de la treballadora  del Racc que ha estat acomiadada alegant absentisme. Efectivament, aquesta treballadora havia passat per varies baixes mediques; es a dir, que aquest absentisme estava plenament justificat. Casualment, el día en que es comunica a la treballadora el seu acomiadament, era també el primer en que començava a fer ús de la redució de jornada per maternitat.

No podem oblidar que estem parlant d’ una baixa laboral per prescripció mèdica; és a dir, un assumpte que atany la nostra salut. Fer servir la por i l’ amenaça per al·lienar els i les treballadores fins el punt que siguin ells mateixos, elles mateixes, les que renunciïn per endavant al dret a la baixa mèdica  és una pràctica molt més estesa del que podem pensar. Per adonar-nos només cal polsar els dubtes i la por de qualsevol treballador/a a agafar-se una baixa mèdica.

I tampoc podem oblidar que abans de res, estem parlant d’humanitat. Però tots sabem que aquest no és un valor que es faci servir a nivells empresarials. Les empreses com el RACC encara no s’ han adonat de que treballen amb éssers humans i que són aquests qui les posen en marxa cada dia.

Pel que fa al RACC, aquesta pràctica amenaça amb estendre’s a altres empreses del Grup, a on ja s’ ha començat a fer córrer entre treballadors i treballadores les conseqüències que pot comportar l’ absentisme tot i deure’s a causes mèdiques.

Erradicar  aquest mal de la nostra realitat laboral quotidiana passa només per entendre aquest mecanisme que fa servir els recursos més baixos (i també els més efectius), com ara la por, per fer-nos creure el que ni és, ni pot ser de cap manera. Aconseguir que un refredat  o qualsevol altra patiment no suposi un acomiadament no és quelcom que ens hagi caigut del cel: es va lluitar per aconseguir-ho. I ara, d’un temps ençà, se’ns està ficant la por al cos per tal de que siguem nosaltres mateixos, la classe treballadora, els que renunciem a aquest dret. Seguint aquest joc només estem reproduint la pèrdua d’humanitat dels mateixos que ens insuflen aquesta praxis de la por: podem arribar a voler conservar la nostra feina encara que sigui passant per damunt de la nostra pròpia salut. Igual que es va lluitar per aquest dret, s’ ha de continuar lluitant per mantenir-ho.

SI ENS TOQUEN A UNA ENS TOQUEN A TOTES!

DEROGACIÓ DE LA REFORMA LABORAL!

Font: CNT Barcelona

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Salud Laboral y etiquetada , . Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a A l’ hora d’ acomiadar, la baixa mèdica és paper mullat per al RACC

  1. Pingback: A l’ hora d’ acomiadar, la baixa mèdica és paper mullat per al RACC | Boletín Informativo de la Sanidad Pública

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s