Les retallades maten: Anunci de nova i espectacular retallada sanitària


Gràcies Quintà per la teva tasca d’investigació i informació. Com be diu un metge de l’ICS en un comentari a aquest artícle: «Votar a CiU es votar la destrucció de la Sanitat publica en benefici de la concertada i privada de Boi Ruiz Josep Prat Aubia i tutti quanti de CDC. Diguem prou el 25N. No donem mes ales a un partit corrupte i que el seu model sanitari a extrapolar es Innova. La privatització del Hospital Clínic està al caure. Ja n’hi ha prou.
.

Anunci de nova i espectacular retallada sanitària i maniobra confusionària a l’ICS

Alfons Quintà

Fonts del Consell d’Administració de l’Institut Català de la Salut (ICS) han comunicat a aquest diari que en una trobada de dimecres, prèvia a la reunió del Consell de dijous a la tarda, s’informà que Boi Ruiz pensa retallar la sanitat pública pura, la depenent de l’ICS, “entre un quinze i un vint per cent més (sic) de manera imminent”.

L’antiga Consellera de Salut Marina Geli (PSC), ara candidata a la seva reelecció com a diputada, ha manifestat personalment a eldebat.cat tenir coneixement de què Mas, immediatament després de les eleccions, pensava plantejar una retallada de la sanitat de “com a mínim un quinze per cent més”. Ha manifestat que afectaria bàsicament al capítol primer (personal). Per tant, implicaria menys personal, menys salaris, més hores de treball i, en definitiva, inevitablement, un pitjor servei i encara un major allargament de les llistes d’espera. Geli ha manifestat haver efectuat a l’oficial Agència Catalana de Notícies unes declaracions idèntiques a les efectuades a eldebat.cat.

Marina Geli ha emplaçat públicament al candidat Artur Mas que ho confirmi o desmenteixi, així com en precisi l’aplicació, per permetre als votants de diumenge poder dur a terme la seva opció democràtica amb un bon coneixement de causa.

Declaracions de Geli introbables
Fins i tot abans de parlar amb aquest diari, a mig matí, Marina Geli havia efectuat les mateixes manifestacions a la governamental Agència Catalana de Noticies (ACN) segons manifestà la pròpia ex-consellera.

Sis hores després de la publicació per aquest diari digital d’aquelles importants manifestacions, dos redactors d’eldebat.cat buscaren en el servei de l’ACN si aquelles declaracions, idèntiques, segons Gelí, i certament d’interès, havien estat transmeses per l’ACN. Els dos redactors no les trobaren, en absolut.

Ahir a la tarda hi havia un clima d’extrem nerviosisme pel que ja havia exposat aquest diari digital. Una font molt propera a l’honest president de l’ICS, doctor Joan Viñas, que certament no havia estat l’inicialment preferit per Ruiz per substituir l’inefable Josep Prat, el d’Innova, va exposar a eldebat.cat una operació clau.

Operació de camuflatge
Consistiria en l’intent de Ruiz de fer que Viñas manifestés que les retallades sanitàries per a l’any vinent serien de només un tres per cent. La font, un alt càrrec de l’ICS, estava indignada.

La font digué: “Volen usar Viñas, que és un honest cirurgià catòlic progressista, políticament independent, i va arribar a president de l’ICS perquè Ruiz no va poder trobar ningú del seu clan, per salvar la cara de Ruiz, i per tant de Mas, fins a les eleccions de diumenge. Que Viñas, de bona fe, faci el ridícul no els preocupa, sinó que ho desitgen perquè només esperen poder substituir-lo a partir de quan puguin fer-ho. Confio que Viñas vegi com se l’intenta manipular i, per descomptat, s’hi negui”

La font també afirmà: “Des de fa setmanes els alts tècnics de l’ICS, estem treballant, per indicació del conseller, sobre el model de pressupost pel 2013 que imposarà una retallada sanitària mínima del quinze per cent. Marina Geli té tota la raó del món. Que l’ACN no hagi usat les declaracions demanant a Mas que digui la veritat abans de diumenge és molt aclaridor. Ells (Boi Ruiz i els de CDC) estan molt nerviosos i els tècnics honestos de l’ICS estem indignats”.

Més sobre la privatització del Clínic
D’altra banda hi ha més proves de l’acceleració de la privatització del Hospital Clínic de Barcelona (HCB). D’entrada, en la delegació xinesa que va visitar l’HCB i entre els metges de l’HCB que hi tingueren més tracte hi destacaven especialistes en telediagnosi. És a dir, l’anàlisi a distància d’exploracions mèdiques amb imatges radiològiques, com ecografies, escànners i altres mètodes.

Es pot efectuar instantàniament des de localitzacions molt llunyanes. Una exploració radiològica a Pequin pot ser valorada molt poc més tard arreu del món. L’equació maligna és que un metge que efectuï a l’HCB la valoració diagnòstica d’una imatge radiològica deixarà d’efectuar-la respecte a la d’un pacient català dels que quedaran en la sanitat pública, és a dir els més humils, condició, avui i en els anys vinents, molt creixent.

A més, amb la brutal i nova retallada sanitària que ara s’exposa –un mínim d’un quinze per cent, malgrat l’intent de tapar-ho de Ruiz i Mas– resultarà que no hi haurà els mateixos metges que ara, en el Clínic ni enlloc, sinó molts menys. Per tant, la telediagnosi dels pacients catalans s’haurà d’endarrerir, com ja han augmentat les llistes d’espera en quasi tot.

També privatització oftalmològica
Una altra prova de l’accelerada via vers la privatització radical de l’HCB és l’ús privat, les tardes, per Barnaclínic, del centre oftalmològic, abans només públic, de l’HCB. Està situat al recinte de l’antiga Maternitat, on també està ubicada la Conselleria de Salut.

A Catalunya hi ha molt bones clíniques oftalmològiques privades, mentre als emirats del Golf, com Qatar, es donen un munt de patologies oculars, causades pel sol i la sorra del desert. Lògicament, l’HCB privatitzat té molt en compte aquest sector.

Una altra privatització concreta en marxa, però ara només en benefici de la part privada de l’actual Clínic (Barnaclínic), són les consultes externes de l’HCB al carrer Rosselló cantonada al de Casanova. Hi ha una planta superior usada les tardes per Barnaclínic, de la mateixa manera que aquesta cara clínica privada dels metges del Clínic també usa una planta superior del propi HCB, molt luxosament decorada.

Piqué, citat com a possible nou conseller
El director general de l’HCB, Josep M. Piqué, artífex, junt amb Jaume Aubia, de tota l’operació, sona ara com a possible nou conseller de Salut, si bé semblaria que Mas encara es decanta per algun militant regular del partit. Sigui qui sigui, l’herència de Boi Ruiz està tan enverinada que no serà fàcil trobar-ne un substitut, excepte si vol servir a algun profit no polític.

Finalment, cal recordar, davant maniobres que volen usar Joan Viñas, que ja fa dos mesos el propi Boi Ruiz va manifestar en una reunió d’alts directius de l’ICS que per al 2013 retallaria el pressupost de Salut en més d’un quinze per cent. L’única cosa que ara volen Mas i Ruiz és que això s’oblidi – es camufli– amb el que sigui, fins dilluns. El seu aparell mediàtic està mobilitzat, per evitar que els votants vegin una part cabdal de CDC.

De l’estat del benestar a la vella beneficència
En el Clínic, una victòria d’Artur Mas es traduiria en una operació simple i fàcil d’explicar. Un marc històric s’invertirà. L’HCB de sempre, ben públic però amb un petit i creixent contingut privat, la Barnaclínic (molt i molt cara), passarà a ser un contingut menor i públic, dominat pel nou HCB privatitzat. En canvi, de petit contingut, la Barnaclínic esdevindrà el continent. La recerca del guany, fins ara marginal, passarà a ser dominant, i el caràcter de servei públic passarà a ser residual.

Es recorrerà en sentit contrari l’anada des de la mera beneficència vers un Estat del Benestar, concebuda per Otto von Bismarck i molt perfeccionada per Beveridge. Els grans salts enrere són una especialitat d’Artur Mas, des que fa dies que, sense cap explicació racional, i com vaig exposar ha assumit les tronades idees econòmiques d’Adolf Wagner, personatge que arribà ser molt lloat pel nazisme.

Font: eldebat.cat

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Privatización, sanidad pública y etiquetada , , , . Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a Les retallades maten: Anunci de nova i espectacular retallada sanitària

  1. Pingback: Les retallades maten: Anunci de nova i espectacular retallada sanitària | Boletín Informativo de la Sanidad Pública

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s