La salut el Negoci de la Vida


La salut el Negoci de la Vida es un Documental de SICOM i HOW, que s’estrena el 21 de Novembre de 2012 a Catalunya. Aquí teniu una petita mostra on intervenen Carme Borrell i Joan Benach:
.

Les desigualtats en salut són l’epidèmia contra la salut pública més important que existeix. Què són les desigualtats en salut? Són desigualtats que afecten a les persones de les classes socials més desavantatjades. Aquestes persones tenen pitjor salut i moren abans que les persones de classes socials avantatjades. Sabem perquè ens ho diuen els estudis, que els aturats moren abans i en especial els aturats de classe social pobre. Sabem també que aquestes desigualtats estan augmentant perquè malgrat millora la salut en general, millora més per uns que per altres. Aquesta desigualtat es manifesta també entre els immigrants en relació a la població autòctona i quan comparem la salut de les dones respecte als homes.

Els determinants de la Salut.
L’esperança de vida en els països pobres és entre 20 i 30 anys inferior que la dels països rics. Però aquesta diferència en l’esperança de vida també es manifesta als països rics en general i a Catalunya/España en particular: les persones que viuen en els barris més pobres a la llarga viuran 8 anys menys que les persones que visquin a barris més benestants – aplicable a les ciutats de Catalunya.
Amb polítiques socials adequades totes aquests diferències es podrien combatre. Brussel·les i els governs del PP a España i de CiU a Catalunya estan fent tot el contrari fins el punt que i el conseller Boi Ruiz fou capaç d’afirmar que la salut depèn de genètica i els estils de vida la qual cosa és absolutament irresponsable. La salut depèn d’uns bons serveis socio-sanitaris i dels determinants socials i polítics que són les causes de les causes. Quan una persona viu empobrida difícilment podrà tenir un estil de vida saludable perquè la seva prioritat a la vida haurà de ser la subsistència.
La crisi econòmica ha estat l’excusa perfecte perquè els grups de poder lligats al món de la sanitat, posessin en marxa un seguit d’actuacions adreçades a desprestigiar i desmuntar la sanitat pública amb l’objectiu de donar cada vegada més pes a la sanitat privada, es a dir a privatitzar i retallar els drets socials.

Font: youtube

Acerca de Dempeus per la salut pública

Col·lectiu de persones en defensa de la salut pública
Esta entrada fue publicada en Desigualdades sociales, Salud pública y etiquetada , . Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a La salut el Negoci de la Vida

  1. Pingback: La salut el Negoci de la Vida | Boletín Informativo de la Sanidad Pública

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s